nlc.hu
Életmód

Ne dobd ki a tojáshéjat, inkább tedd a kávédba!

Elsőre furcsán hangzik, de egyre többen esküsznek rá: a tojáshéj nemcsak a komposztban hasznos, hanem a reggeli kávéban is csodát tehet. Elmondjuk, miért működik, és hogyan csináld jól!

Sokan hajlamosak kidobni a tojáshéjat, nem sejtve, hogy a fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel járhat. Számos lehetséges felhasználási módja közül az egyik, talán kissé meglepőnek tűnő opció, hogy a kávénkhoz keverjük. 

A benne található természetes savak jelenléte miatt, a kávé savas ízvilágú. A tojáshéjban található kalcium-karbonát viszont segít semlegesíteni a kávéban található savakat, ami simább és kevésbé keserű ízt eredményez. A savasság csökkentésével a kávé íze kiegyensúlyozottabbnak és kellemesebbnek érezhető, különösen azok számára, akik a kevésbé savas kávét kedvelik.

Tojáshéj

Illusztráció: Getty Images

Hogyan keverjünk össze tojáshéjat és kávét?

1. Tisztítsd meg a tojást, majd alaposan mosd meg a tojáshéjakat, és hagyd teljesen megszáradni őket!
2. Miután megszáradtak, törd porrá a tojáshéjakat mozsártörővel, turmixgéppel vagy aprítógéppel!
3. A zúzott tojáshéjat hozzáadhatod  az őrölt kávéhoz, mielőtt elkészíted az italt, de belekeverheted a már lefőzött kávéba is.

A két összetevőből álló keverék a kertben is használható, hatékony, fehérjében és tápanyagokban gazdag szerves trágyát képezve mind a gyep, mind a növények számára. Komposzt készítéséhez keverj össze zúzott tojáshéjat kávézaccal és más szerves hulladékkal, például banánhéjjal! Ezután közvetlenül terítsd a növények tövére!

via

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top