Sokan hajlamosak kidobni a tojáshéjat, nem sejtve, hogy a fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel járhat. Számos lehetséges felhasználási módja közül az egyik, talán kissé meglepőnek tűnő opció, hogy a kávénkhoz keverjük.
A benne található természetes savak jelenléte miatt, a kávé savas ízvilágú. A tojáshéjban található kalcium-karbonát viszont segít semlegesíteni a kávéban található savakat, ami simább és kevésbé keserű ízt eredményez. A savasság csökkentésével a kávé íze kiegyensúlyozottabbnak és kellemesebbnek érezhető, különösen azok számára, akik a kevésbé savas kávét kedvelik.

Illusztráció: Getty Images
Hogyan keverjünk össze tojáshéjat és kávét?
1. Tisztítsd meg a tojást, majd alaposan mosd meg a tojáshéjakat, és hagyd teljesen megszáradni őket!
2. Miután megszáradtak, törd porrá a tojáshéjakat mozsártörővel, turmixgéppel vagy aprítógéppel!
3. A zúzott tojáshéjat hozzáadhatod az őrölt kávéhoz, mielőtt elkészíted az italt, de belekeverheted a már lefőzött kávéba is.
A két összetevőből álló keverék a kertben is használható, hatékony, fehérjében és tápanyagokban gazdag szerves trágyát képezve mind a gyep, mind a növények számára. Komposzt készítéséhez keverj össze zúzott tojáshéjat kávézaccal és más szerves hulladékkal, például banánhéjjal! Ezután közvetlenül terítsd a növények tövére!