
Egyedülállóak egy sajtféle egészségügyi előnyei, különösen az idősebb korosztály számára. Igazi kincsnek számít!
Jót tesz a látásnak és a csontoknak, de még az agyműködést is javítja a Ciprusról származó, halloumi sajt. Az íze is különleges, csakúgy, mint az egészségügyi előnyei. A Nosalty cikke összegyűjtötte, miért érdemes idősebb korban beiktatni az étrendbe ezt a tejterméket.
A halloumi sajt remek fehérjeforrás, mivel 100 grammja 20 gramm fehérjét tartalmaz. Egy ekkora mennyiség egy felnőtt napi kalcium szükségletét is fedezi, ezzel erősíti a csontokat. Emellett B-vitaminban, A-, D-, E- és K-vitaminban is gazdag.
Fotókon ínycsiklandó halloumi fogások:




Bővelkedik foszforban, magnéziumban és nátriumban is. Rendszeres fogyasztása megelőzi a kalciumhiányt, amely csontritkuláshoz, fogszuvasodáshoz, valamint izom- és ízületi fájdalmakhoz vezethet.
A halloumi sajt – a gyulladáscsökkentő hatása és antioxidáns tartalma révén – az agyműködésre is, valamint a látásra is kedvezően hat.
Cipruson amúgy a helyi konyha szerves részét képezi: más sajtokkal ellentétben lehet grillezni, főzni, sütni és nem olvad meg, de fogyasztható nyersen is, friss gyümölcsökkel, előételként. Az ott élők évente átlagosan 8 kilót esznek meg belőle. Ciprus egyik legnagyobb üzemében évente 10 ezer tonna halloumit állítanak elő.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images