nlc.hu
Életmód

Ezek az édes italok 25%-kal növelhetik a diabétesz kockázatát – mutatjuk, mire figyelj

Egy friss amerikai kutatás újabb bizonyítékot talált arra, hogy a cukros üdítők nemcsak a derékbőséget növelik, hanem a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is, méghozzá drasztikus módon.

500 ezer ember adatait vizsgálták

A Brigham Young Egyetem (BYU) kutatói több mint félmillió ember egészségügyi adatait elemezték a világ különböző részeiről. Az eredmény egyértelmű: minden egyes napi, kb. 3,5 dl-nyi cukros üdítő elfogyasztása 25%-kal nagyobb eséllyel vezethet a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, ami számos betegség melegágya.

Nem minden édesség ugyanolyan veszélyes

A kutatók szerint a kockázat leginkább a cukorral dúsított italokhoz – szénsavas üdítők, energiaitalok, édesített teák – köthető. Bár a magas cukortartalmú étrend általánosságban sem egészséges, úgy tűnik, hogy a folyékony formában bevitt cukor sokkal gyorsabban és nagyobb mértékben terheli meg a szervezetet.

Mit tehetünk a megelőzésért?

A szakértők azt javasolják, hogy a mindennapi italfogyasztásban részesítsük előnyben a vizet, a cukormentes teákat és a frissen facsart, hozzáadott cukor nélküli gyümölcsleveket. Már a cukros italok visszafogása is jelentősen csökkentheti a diabétesz kockázatát.

Az üzenet egyszerű: ha hosszú távon szeretnénk óvni az egészségünket, érdemes a poharunkba nézni – és inkább vizet választani.

via

Fotó: illusztráció: Getty Images

A videó AI alapú szerkesztővel készült. 

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top