nlc.hu
Életmód

Ez a konyhai eszköz még a vécéülőkénél is koszosabb a kutatások szerint

Valójában egy rejtett egészségügyi kockázat forrása.
baktérium - fotó: Getty Images

Van egy tárgy a konyhánkban, ami még a vécéülőkénél is koszosabb a kutatások szerint, pedig naponta használjuk. A tisztítását pedig rendre elhanyagoljuk.

Ez is érdekelhet Ez a 3 legigazságosabb csillagjegy Megnézem

A háztartási kávéfőzők gyakran piszkosabbak, mint egy vécéülőke, mivel penész, vízkő, valamint baktériumok telepedhetnek meg rajtuk, ha nem figyelünk a rendszeres, alapos tisztításukra – figyelmeztet a glamour.hu. Egy friss kutatás szerint sokan még egyáltalán nem tisztították meg a kávéfőzőjüket, és rengetegen vannak, akik havonta egyszer sem, miközben ideális környezet a kórokozók számára. 

A gép belseje sok esetben kedvezhet a baktériumoknak és penésznek. A maradék kávézacc, olajok és egyéb lerakódások a gép nehezen hozzáférhető részeiben gyűlnek össze, és ezek kiváló táplálékforrások a mikroorganizmusoknak. 

Sokan egyszerűen elfelejtik, hogy a kávéfőzőt is rendszeresen takarítani kell. Egyesek azt gondolják, hogy „elég tisztának tűnik”, míg mások nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Pedig a rendszeres, alapos tisztítás nemcsak az egészségünket védheti, hanem a gép élettartamát is meghosszabbíthatja, sőt még a kávé íze is finomabb lehet tőle.

Így hat az egészségedre, ha nem tisztítod a kávéfőzőt!

Legyen szó kapszulás, hagyományos vagy épp kotyogós kávéfőzőről, fontos, hogy tisztán tartsuk, hogy ezzel is megakadályozzuk a baktériumok, élesztőgombák vagy akár penészgombák elszaporodását. Úgy lehet elejét venni legjobban a problémának, ha a víztartályban maradt vizet kiöntjük, és nem rakjuk vissza a fedelet, hanem megvárjuk, amíg a tartály belseje teljesen kiszárad. A kávéfőzőből származó hő ugyan elpusztíthatja a legtöbb baktériumot, de ez nem helyettesítheti a rendszeres tisztítást, ami a gyártói ajánlástól függően 1-6 havonta meg kell, hogy történjen. A szakemberek szerint ecet segítségével is megszabadulhatunk a penész és az élesztőgomba nagyobb részétől, de fontos azzal is tisztában lenni, hogy az ecet nem pusztít el minden baktériumot, ami aztán megbetegedést okozhat. Ezért jobb megoldás szétszedni a kávéfőzőt, és egyenként, kézzel megtisztítani a részeit. 

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top