nlc.hu
Életmód

A karfiol ízletesebb lesz, ha főzés helyett ezt az egy tippet veted be

A karfiol egészséges, sokoldalú és szinte minden diétába beilleszthető zöldség – egy baj van vele: ha vízben főzzük, legtöbbször ízetlen és szottyos lesz. Egy amerikai házi séf viszont megmutatta, hogyan lehet belőle pár perc alatt ropogós, illatos, igazi kedvenc.
sült karfiol, fotó: Getty Images

A főzés helyett süsd meg!

A karfiolt nem főzni, hanem sütni kell – legalábbis Holly Nilsson, a Spend With Pennies gasztrobloggere szerint.

„Sosem gondoltam, hogy egy sima zöldség ennyire izgalmas lehet – de megtaláltam a tökéletes karfiol titkát: a sütőben karamellizálódó, aranybarna széleket!”

– írja.

A trükk egyszerű:

  • a karfiolt rózsáira szedd,
  • locsold meg kevés olívaolajjal,
  • szórd meg sóval, borssal és fokhagymával,
  • majd 200 fokon süsd 20–25 percig, amíg aranybarnára nem pirul.

Miért jobb a sütés, mint a főzés?

Forró vízben a karfiol elveszíti természetes ízét és tápanyagainak egy részét. A sütés viszont kiemeli az édeskés, diós aromákat, miközben a külseje ropogós, a belseje pedig lágy marad.

A végeredmény: egy teljesen új ízvilág, amit még azok is szeretni fognak, akik eddig fintorogtak a karfiolra.

Tipp: variáld bátran

A sült karfiol remek alap bármilyen fűszerhez – kipróbálhatod curryvel, parmezánnal, paprikával vagy akár citromos petrezselyemmel is.

Ha a zöldség kedvenc köreteddé válik, Nilsson szerint „a karfiol többé nem unalmas mellékszereplő, hanem az asztal sztárja lesz”.

via

Fotó: Getty Images

A videó AI alapú programmal készült. 

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top