nlc.hu
Életmód

Pár száz forintba kerül, rendbe teszi az emésztést és erősíti az immunrendszert

Serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, enyhíti a székrekedést, és segíthet a zsírégetésben is: kiváló étrend-kiegészítő azok számára, akik szabályozni szeretnék testsúlyukat.

Bár manapság nem olyan népszerű, mint a kefir vagy a görög joghurt, a savanyú tej mégis megérdemli helyét a kulináris színtéren, mivel számos értékes tápanyagot tartalmaz. Ez a hagyományos tejtermék pasztőrözetlen tej erjesztésével készül, és jellegzetes fanyar ízéről ismerhető fel. Ezt az ízét az erjedés során keletkező anyagoknak köszönheti – elsősorban a tejsavnak, az ecetsavnak, az etanolnak és a szén-dioxidnak – írja Krstarica.

Pár száz forintba kerül, rendbe teszi az emésztést és erősíti az immunrendszert

(Fotó: Getty Images)

Ha a savanyú tejet beépíted a napi étrendedbe, fontos ásványi anyagokat, például magnéziumot, káliumot és kalciumot, valamint B-vitaminokat, A-, D és K vitamint juttatsz a szervezetedbe.

A savanyú tej nemcsak táplálkozási szempontból gazdag, hanem alacsony kalóriatartalmú is – átlagosan mindössze 50 kcal/100 gramm –, és alacsony glikémiás indexű, így kiváló választás azok számára, akik figyelnek az étrendjükre vagy épp az alakjukra.

Mi is az a savanyú tej?

A savanyú tej nem azonos a romlott tejjel: természetes fermentáció során keletkezik, amikor a tejben lévő baktériumok tejsavat termelnek, így az ital enyhén savanykás ízű és joghurtszerű állagú lesz.
Régen a hűtés hiánya miatt gyakori volt, hogy a tej megsavanyodott – ezt nem kidobták, hanem felhasználták ételekhez és italokhoz.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top