Bár manapság nem olyan népszerű, mint a kefir vagy a görög joghurt, a savanyú tej mégis megérdemli helyét a kulináris színtéren, mivel számos értékes tápanyagot tartalmaz. Ez a hagyományos tejtermék pasztőrözetlen tej erjesztésével készül, és jellegzetes fanyar ízéről ismerhető fel. Ezt az ízét az erjedés során keletkező anyagoknak köszönheti – elsősorban a tejsavnak, az ecetsavnak, az etanolnak és a szén-dioxidnak – írja Krstarica.

(Fotó: Getty Images)
Ha a savanyú tejet beépíted a napi étrendedbe, fontos ásványi anyagokat, például magnéziumot, káliumot és kalciumot, valamint B-vitaminokat, A-, D és K vitamint juttatsz a szervezetedbe.
A savanyú tej nemcsak táplálkozási szempontból gazdag, hanem alacsony kalóriatartalmú is – átlagosan mindössze 50 kcal/100 gramm –, és alacsony glikémiás indexű, így kiváló választás azok számára, akik figyelnek az étrendjükre vagy épp az alakjukra.
Mi is az a savanyú tej?
A savanyú tej nem azonos a romlott tejjel: természetes fermentáció során keletkezik, amikor a tejben lévő baktériumok tejsavat termelnek, így az ital enyhén savanykás ízű és joghurtszerű állagú lesz.
Régen a hűtés hiánya miatt gyakori volt, hogy a tej megsavanyodott – ezt nem kidobták, hanem felhasználták ételekhez és italokhoz.