
A Yahoo Health táplálkozási szakértői szerint, ha hetente legalább kétszer fogyasztunk zsíros halat (például lazacot, makrélát, heringet vagy szardíniát), már sokat teszünk az egészségünkért. De nézzük, pontosan miben rejlik az omega–3 varázsa.
1. Enyhítheti az ízületi fájdalmakat
Ha estére rendszeresen „recsegnek” a térdeid, érdemes lehet több omega–3-at bevinni. A kutatások szerint ezek a zsírsavak csökkentik a gyulladást, védik a porcokat és javítják az ízületek mozgékonyságát, különösen ízületi kopás (artrózis) esetén.
2. Erősíti a szívet és az érrendszert
Az omega–3 egyik legbizonyítottabb hatása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése. Segíti a véráramlást, növeli a „jó” (HDL) koleszterint, és mérsékli a trigliceridszintet. Egy 2025-ös kutatás szerint a magasabb omega–3-szinttel rendelkező emberek ritkábban szenvednek stroke-ot is.
3. Javíthatja a látást és a szem egészségét
Az omega–3 nemcsak az agy, hanem a szem egyik fő építőeleme is. Hozzájárul a könnytermeléshez, csökkenti a szemszárazságot, és véd az időskori makuladegeneráció (AMD) ellen – ami az egyik leggyakoribb látásromlást okozó betegség.
4. Segíthet a vércukorszint szabályozásában
Több kutatás szerint az omega–3 javítja az inzulinérzékenységet, így hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához. Bár nem helyettesíti a kezelést, a kiegyensúlyozott étrend részeként támogathatja a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését.
5. Támogatja a testsúly-kontrollt
Nem fogyaszt, de segíthet a zsírégetésben és az anyagcsere optimalizálásában. Az omega–3 befolyásolja az étvágy- és zsírraktározásért felelős hormonokat, így csökkentheti a haskörfogatot és a krónikus gyulladást, ami gyakran a hízás egyik fő oka.
6. Erősíti az immunrendszert
A zsírsavak javítják a sejtek közti kommunikációt, segítik a szervezet természetes védekezését, és támogathatják a gyorsabb felépülést fertőzések után. Az omega–3 immunrendszert támogató hatását a COVID-járvány idején is több kutatás vizsgálta.
7. Elengedhetetlen az agy egészségéhez
A DHA nevű omega–3 zsírsav az agysejtek egyik fő alkotóeleme, és kulcsszerepet játszik a memóriában, a tanulásban és a koncentrációban. Több tanulmány utal arra is, hogy csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit, és segíthet a demencia kockázatának mérséklésében.
Mennyi az ideális mennyiség?
A szakértők szerint egészséges felnőttek számára napi 250–500 mg EPA és DHA bevitele ajánlott, ami nagyjából két adag zsíros halnak felel meg hetente. Aki nem fogyaszt halat, omega–3 étrend-kiegészítőt is választhat – vegánok számára algából készült változat is elérhető.
Túlzásba vinni viszont nem érdemes: napi 5 grammnál több halolaj már növelheti a vérzékenység és az emésztési panaszok kockázatát.
Fotó: illusztráció, Getty Images
A videó AI alapú programmal készült.