nlc.hu
Életmód

Tegyél ebből egy teáskanálnyit a reggeli kávédba, és az agyad úgy fog működni, mint egy szuperszámítógép

A reggel sokak számára csak akkor indul el igazán, amikor a kávéfőző kifújja az utolsó gőzt, és kezünkben ott a jól megszokott fekete ital. A kávé nem pusztán ital: kapaszkodó, rituálé, életmentő első lépés egy újabb nap felé.
kávéba kakaó, fotó: unsplash

Desszert-élmény reggel

De létezik egy apró trükk, amely nemcsak finomabbá teszi a kávét, hanem az agyadat is felturbózza: szórj egy teáskanál kakaót a kávédba. Nem vicc – ez a váratlan párosítás közösségi oldalakon is tarol. 

A magyarázat egyszerű, mégis zseniális. A koffein már önmagában élénkít, a kakaóban található teobromin pedig tovább fokozza a hatást. Mintha a motor mellé turbót is kapnál – anélkül, hogy úgy éreznéd magad, mint három energiaital után. Ráadásul a kakaó mélyebb, kerekebb ízt ad a kávénak, egy kis desszert-élményt csempészve a reggelbe.

A biokakaó a befutó

Nem mindegy azonban, milyen kakaót választasz. A nyers kakaó, amelyet bioboltokban lehet kapni, kevésbé feldolgozott, így jóval gazdagabb tápanyagokban és antioxidánsokban. Ezek segítenek csökkenteni a gyulladásokat, támogatják a vérkeringést, és hozzájárulnak az agy egészségéhez. A hangulatodra is jótékonyan hathat: nem véletlenül társítják a csokoládét boldogsághormonokkal.

A hagyományos kakaópor is működik, de a hozzáadott cukor és adalékanyagok miatt kevésbé látványos a pozitív hatása. Ha viszont néhány másodperc plusz energiabefektetéssel nyers kakaót keversz a bögrédbe, elég nagy különbséget tapasztalhatsz – testben és fejben egyaránt.

via

Fotó: illusztráció, Unsplash

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top