nlc.hu
Életmód

Ezeket az ételeket jobb kiolvasztva enni, mint frissen

Egészségügyi és táplálkozási szakemberek véleménye nagyjából egyezik a gyorsfagyasztott étel féleségek megítélésében.

Számos szakács és táplálkozási szakértő szerint a gyorsfagyasztott étel egészségesebb, mint a frissek. A gyorsan lefagyasztott élelmiszerek „megőrzik” azokat a tápanyagokat, amik a friss termékek forrástól a bolti polcig történő eljuttatása során elveszhetnek – írja az Express.

A gyorsfagyasztott zöldség-gyümölcs

valószínűleg természetes módon érett be, míg a szupermarketek polcain található friss termékek nagy része mesterséges körülmények közül való. Gyakorlati előnyük pedig az, hogy a fagyasztott élelmiszer olcsóbb és tovább eláll, mint a friss, ami akár már vásárlás után néhány nappal  is megpenészedik.

Ezeket az ételeket jobb kiolvasztva enni, mint frissen

Egy brokkolival, karfiollal, kukoricával, zöldbabbal, zöldborsóval, spenóttal, áfonyával és eperrel foglalkozó tanulmány szerint a friss és a fagyasztott termékek közötti összehasonlítások többségében „nem volt szignifikáns különbség a vitamintartalomban”. Ahol pedig jelentős különbség volt, ott a fagyasztott termék gyakrabban teljesített jobban, mint a friss.

Dr. Meena Malhotra szakorvos szerint

„Általában a fagyasztott gyümölcs a jobb választás, mivel a fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket beéréskor szedik le, és azonnal lefagyasztják, így olyan módon tartják meg a vitaminokat, amire a friss termékek néha nem képesek. A bogyós gyümölcsök nagyszerű példa erre – több C-vitamin marad bennük, mint a frissekben a boltban, és sokkal megfizethetőbbek.

Ugyanez történik a spenóttal, a borsóval és a karfiollal is.”

Lisa Poole, dietetikus szerint:

„Az eper, az áfonya és a málna szedés után röviddel természetes módon veszíteni kezdi a C-vitamin és az antioxidáns tartalmát. A betakarítás utáni rövid fagyasztás segít megőrizni ezeket a tápanyagokat. Eközben a „friss” bogyós gyümölcsök tápértéke lebomolhat, amíg a szupermarketek hűtőszekrényeiben vagy otthoni gyümölcstálakban állnak. A mindennapi életben egy zacskó fagyasztott bogyós gyümölcs ugyanolyan sok, néha több tápanyagot is tartalmazhat, mint a frissek, amiket messziről szállítanak hozzánk.”

kép: Pixabay

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top