Életmód

5 látványos és egészséges tízórai válogatós gyerekeknek

A gyerekek gyakran nem azért hozzák haza érintetlenül az uzsonnát és tízórait, mert nem voltak éhesek aznap, vagy mert nem ízlett nekik, amit kora reggel nagy gonddal pakoltál, hanem mert egyszerűen nem tetszett nekik az étel külleme, vagy mert a többiek előtt szégyellték elővenni a hagyományos kiállítású, alufóliába csomagolt szendvicset. Az alábbi ételekkel ilyen gond nem lesz, mivel ezek a tekercsek nemcsak egészségesek és finomak, de nagyon trendi is a kinézetük!

 

Ha cikinek érzi a gyereked a hagyományos sonkás szendvicset az iskolában, akkor két dolgot tehetsz: egyrészt megmagyarázhatod, hogy vannak gyerekek, akik örülnek, ha egyáltalán bármiféle ételhez jutnak napközben, egy sonkás zsömle pedig egyenesen ünnepi lakomának számít nekik, másrészt időnként elrugaszkodhatsz a megszokásoktól, és előrukkolhatsz valami eredeti uzsonnaötlettel. Javasoljuk például az alábbi tortilla tekercseket ilyen alkalmakra: ezek elkészítése gyakorlatilag nem kerül több időbe, mint egy normál szendvicsé, ha kész tortilla lapokat veszel, és garantáltan menő a megjelenésük. Ezen kívül egészséges és finom kaják is!

Pulykás-almás tekercs

5 látványos és egészséges tízórai válogatós gyerekeknek

A tortilla lapra kenj alapként bármilyen típusú mustárt, amit kedvelnek a gyerekek, sőt akár tehetsz még erre egy vékony réteg majonézt is az íze kedvéért, ha ezt a nyalánkságot szeretik. Mustár és majonéz helyett tökéletesen megteszi a margarin is. Erre szórj vékony csíkokra vágott vagy reszelt cheddar sajtot, majd fektesd rá a pulykamellszeleteket. A legjobb, ha több, kifejezetten vékonyra vágott szelt húscsíkot használsz, mert így könnyebben feltekerhető a tortilla. A pulykára jönnek az almaszeletek, majd végül az egész kompozíció tetejére fektess egy szép salátalevelet. Tekerd fel, és vágd össze kis hengerekre.

Hawaii pizza tekercs

5 látványos és egészséges tízórai válogatós gyerekeknek

Használhatsz alapként paradicsomszószt vagy akár előre gyártott pizzakrémet is, de ha van időd, saját magad is elkészítheted ez utóbbit egy kis konzerv paradicsomszósz, oregano, bazsalikom, só és apróra vágott foghagyma keverékével. A foghagyma ki is hagyható, és talán jobb is, ha ezt a fűszert nem visszük túlzásba egy olyan szendvicsben, amit társaságban eszik majd meg a gyerek, mert ennek az erős, átható illatát még órák múlva is érezni lehet. A szószos rétegre szórj fel egy adag reszelt mozzarella sajtot, majd erre fektesd rá a sonkaszeleteket és végül néhány darab ananásszal zárd a sort. Érdemes egész ananászt vásárolni, mert ebből tetszés szerinti vékonyságú szeleteket vághatsz. Még egy tipp: az ananászt egy kicsit nyomkodd ki, miután levágtad, hogy a leve ne áztassa el a húst és a tortillát.

Mediterrán vegatekercs

5 látványos és egészséges tízórai válogatós gyerekeknek

Alapként vigyél fel némi krémsajtot a tortillára, de helyette margarint vagy vajat is használhatsz. Erre kenj egy kis salsa szószt, és szórj rá babot, karikára szelt olívabogyót, a tetejére pedig fektess csíkokra vágott paprikaszeleteket.

Házi zöldséges tekercs

5 látványos és egészséges tízórai válogatós gyerekeknek

Alapként itt is több minden szóba jöhet: margarin, vaj vagy akár előre elkészített humusz is (passzírozott csicseriborsóból, szezámpüréből, azaz tahiniből, olívaolajból, citromléből, sóból, fokhagymából). Erre aztán ízlés szerint bármilyen zöldséget rászórhatsz, amit a hűtőben találsz: sárgarépa reszeléket, uborkát, leveles salátát, rukkolát, paprikakarikákat, paradicsomot.

Pesto és csirkemell

5 látványos és egészséges tízórai válogatós gyerekeknek

Egy pestóalapot készíts mindenek előtt: mozsárban zúzz össze különféle zöldségféléket (spenót, paradicsom), zöld fűszernövényeket (bazsalikom, menta vagy zsálya), olajos magvakat (dió, mandula, pisztácia) és sajtot (parmezán, ricotta). Gyakorlatilag mindenféle maradék zöldség felhasználható ehhez. A pesto alá akár kenhető margarin is, ettől csak még dúsabb lesz a tekercs ízvilága. Az alapra azután fektess csíkokra vágott csirkemell szeleteket, erre tegyél egy kis uborkát, és máris kész. Göngyöld fel, és vágd szét kisebb tekercsekre, és mehet is az uzsonnás dobozba.

Még több gyerekkaja az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top