Életmód

A suli kezdődhet egészségesen is: tápláló tízórai szendvicsek gyermekednek! (x)

A sulikezdés előtti és alatti stressz nem csak a szülőknél okozhat gondot, gyermekünk ugyanúgy ki van téve a hatásoknak.

Fejfájás, fájó gyomor, étvágytalanság, egyszóval iskolaundor. A reggelit nem eszi meg, a tízórait hazahozza, az ebédet elnyammogja. Mit tehet ilyenkor a szülő? Igyekezz olyan reggeli/tízórai szendvicset adni neki, amivel jól indul a nap, amiben minden ásványi anyag és fehérjeforrás megvan, mégis ízletes! Íme egy kis tudományos értekezés a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége jóvoltából:


Vajon tudtad, hogy az uzsonnára megevett sajt szőlővel és dióval vagy almával az élvezeti értéke mellett segítette az immunrendszerét és az izomzatát is? Egy építkezésnél mindenki tudja, hogy a tégla a ház építőköve. Az emberi szervezet esetében ezek a fehérjék, hiszen biztosítják a test felépítéséhez szükséges anyagokat, az anyagcsere-folyamatok minden egyes lépése fehérjék közreműködését igényli, a hormonok egy része (pl. inzulin, növekedési hormon stb.) szintén fehérjetermészetű. Létfontosságúak a megfelelő izomzat kialakításához, az immunrendszer működéséhez.

Éppen ezért lényeges, hogy a táplálkozással megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyaggal lássuk el testünket – főként a gyermekek esetében, akik szervezete még fejlődésben van. Fehérje sok élelmiszerben található a lencsétől a gabonákon, a tejen, a húson, a tojáson keresztül egészen a sajtokig. Ahogy a lakásunknál sem mindegy, hogy milyen minőségű építőanyagokat használunk, szervezetünk számára sem elhanyagolható, hogy miből biztosítjuk ezt a létfontosságú tápanyagot. A fehérjék sem egységesek, további építőkockákra, aminosavakra bonthatók. Ezek között vannak olyanok, amelyeket szervezetünk nem tud előállítani, csak táplálékkal biztosíthatóak, ezeket esszenciális aminosavaknak nevezzük.

Ilyen tápanyagot biztosítanak a tej és tejtermékek, így a sajtok is, valamint a húsok és húskészítmények, továbbá a tojás. A sajtok nemcsak jó kalciumforrások és ízletesek, hanem jó minőségű építőkövei szervezetünknek.

Ezután a tudományos ízelítő után, böngéssz a jobbnál jobb szendvicsreceptek között  és találd meg az új kedvencedet! Az egészség jegyében jó iskolakezdést kíván a Szarvasi Mozzarella!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top