nlc.hu
Életmód

Házi módszerek darázscsípés kezelésére

Egyszerű és gyors módszerek darázscsípés ellen

A nyár és a szabadban kint töltött sok idő sajnos együtt jár a darazsakkal. Ők pedig előszeretettek csipkedik az őket zavaró embereket. A darázscsípés fájdalmas és kellemetlen érzés, a kisebb gyermekek pedig különösen szenvedhetnek tőlük. Összeszedtünk 6 házi módszert a csípések gyors és egyszerű kezelésére.

A darazsak sokszor csípik meg azokat az embereket, akik az ő útjukba állnak. A hasznos kis méhektől kevesebb félnivalónk van, hisz ők elpusztulnak, ha megcsípnek valakit. Velük szemben a darazsak vígan élik tovább életüket sok fájdalmas csípést okozva sok-sok embernek. Harapásuk és csípésük is nagyon viszkethet is fájhat. Ezek kezelésére hoztunk most pár hasznos tippet.

Hideg víz

A darázscsípést követően mindenképpen hűsítenünk kell a csípés helyét. Ezt megtehetjük úgy, hogy hideg vízbe mártjuk az adott végtagot. Ha ez nem lehetséges, borogassuk be a felületet hideg vizes ronggyal. A víz és a hideg azonnal enyhíteni fogja az égető érzést.

Hagyma

Sokat segíthet, ha az érintett területre ráteszünk egy kis reszelt vagy felvágott hagymát, A hagyma ugyanis gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Így ha van a közelben hagyma, akkor a hideg vizes hűsítés után ez legyen a második lépésünk.

Ecetes, hideg borogatás

Az ecet szintén hűsít és csökkenti a gyulladást. Ezek mellet pedig semlegesíti a szervezetünkbe került méreganyagot. Elsősorban méhcsípések után érdemes a méreganyagokkal foglalkozni, mert a méh benne hagyja fullánkját a bőrben. A darázs ezzel szemben kihúzza azt, azonban közben is otthagyhatja káros mérgét a szervezetben.

Nyál + cukor

Ha a fentiek közül semmi sincsen éppen kéznél, akkor tegyünk egy kis nyálat az égő bőrfelületre. Esetleg, ha van nálunk némi cukor, akkor abból is szórjunk rá. A kettő együtt még eredményesebben csökkenti a fájdalmat.

Gyógyszertári krémek

A gyógyszertárakban több vény nélküli gyulladáscsökkentő is kapható rovarcsípések kezelésére. A különböző készítmények mellett a körömvirág krém is kiváló a darázscsípések okozta fájdalmas duzzanat csökkentésére.

Egy kislányt megcsípett egy darázs, a csípés helyét keni be az apukája egy krémmel, hogy enyhítse a gyerem fájdalmát.

A gyermekekre különösen kell figyelni csípések esetén (Fotó: Getty Images)

Levendula

A kertben növekedő levendula távol tartja a legtöbb rovart, ezért kevesebb annak az esélye, hogy darázzsal találkozunk, ha ilyen virág a közelben van. Ráadásul a csípések kezelésére is jó megoldás lehet. Dörzsöljük be levendulavirággal a fájdalmas bőrfelületet, és máris enyhíteni fogja a kellemetlen érzést.

Legtöbb esetben a darázscsípés egy ideig fájdalmas ugyan, de az égető érzés pár perc alatt, míg a duzzanat pár óra alatt el szokott múlni. Ha azonban a csípést követő pár napban az illető egyre rosszabbul kezdi érezni magát, kiütései lesznek, hasi fájdalomra és légzési nehézségekre panaszkodik, akkor mindenképpen forduljunk vele orvoshoz, mert ezek a tünetek allergiára utalhatnak. Ha a darázs a nyakadat csípi meg kívülről vagy belülről, akkor azonnal hívj mentőt! A csípés okozta duzzanat elzárhatja a felső légutakat, ezáltal fulladást is okozhat. Érdemes figyelni a test reakcióit bármilyen rovarcsípés után, nehogy nagyobb baj történhessen.

Forrás: Benu, nlc, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top