Életmód

Gasztrokalandok a sajtpultban – tarts velünk a trappistán túlra! (x)

Mint Gombóc Artúr a csokival, sokan úgy vagyunk a sajttal: szeretjük a szögletest, a gömbölyűt, a lágyat, a natúrt, a füstöltet – szinte valamennyi sajtot, ami csak elkészül a világon! A legnépszerűbb sajtokat Hollandia tradicionális és híres sajtgyártó műhelyeiben álmodják konyhakészre, és onnan is indulnak el világhódító útjukra. Öveket becsatolni, most mi is képzeletbeli ízorgiára indulunk – az útikalauzt a Frico biztosítja.

Gasztrokalandunkat délnyugaton, a hangulatos Gouda városban, a gouda sajt szülőhazájában kezdjük. A gouda igazi multitalentum: gyönyörűen olvad a sütőben, de akár egy gyümölcssalátát is tartalmasabbá tesz. A Frico kínálatából rögtön kétféle gouda közül választhatunk: a 4 hétig érlelt típus az enyhébb, míg a 12 hétig érlelt, aromásabb típus az intenzívebb ízek kedvelői számára kitűnő választás.

Túránk során mindenképp útba kell ejtenünk Hollandia kikötővárosát, Edamot is, ahol a világhírű, lágy és krémes edami sajtot érlelik 4 héten keresztül. Enyhe és kellemes íze miatt igazi jolly jokernek számít a sajtok között, tehetjük szendvicsbe, reszelhetjük tésztára, sőt akár fondüt is készíthetünk belőle.

Következő állomásunk a Maas folyó mellett fekvő Maasdam, a „holland ementáli” szülővárosa. A Maasdam sajtot első ránézésre a hatalmas méretű lyukakról ismerhetjük fel, népszerűségét viszont különleges, édeskés, diós ízének köszönheti, amellyel bármilyen ételnek pluszkaraktert kölcsönöz. A sajtok egyik koronázatlan királya nem csak harapnivalókhoz nagyszerű, végső célállomásnak is tökéletes.

Bármelyik sajtvárost és sajtfajtát is választjuk, nem foghatunk mellé: nem csupán páratlan ízélménnyel, de az egész család számára értékes tápanyagokkal gazdagodunk. A 110 éves hagyományt őrző holland Frico sajtok a sajtmesterek szaktudásával és a tejgazdák gondoskodó szeretetével készülnek. Minden szelet sajt körülbelül 1 pohár tejből készül, és a tej összes értékes összetevőjével kényeztet.

A sajt igazi hétköznapi hős a hűtőből: egyszerre finom, tápláló és egészséges, hiszen értékes kalciummal, fehérjével és vitaminokkal tölt fel. A Frico ízének titka éppen az, hogy nincs benne semmi titok, csak a természet eredeti jósága és harmóniája. Mert a természet receptjénél nincs jobb választás!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top