Életmód

Beavatás – de mibe is?

Nemrégiben óriási botrány lett abból, hogy a műszaki egyetemen teljes alakos képet és erkölcstesztet kértek a gólyatáborba jelentkezőktől. Pedig pár éve már egyáltalán nem az alkohol a legnagyobb sztárvendég ezeken a próbatételeken – hanem a szex.

Hol vannak azok az ezredfordulós évek, mikor összesúgtak a hátad mögött, ha összejöttél valakivel (lásd: csókolóztatok) a táborban? Vagy amikor a legizgalmasabb játék a sörivóverseny volt? Mert nem véletlen, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán a gólyatábor szervezői kíváncsiak voltak… A lassan már orgiákká fajuló gólyatáborok jelensége ugyanis létezik.
Igaz, jogilag nem etikus a jelentkező gólyáktól teljes alakos képet és egy pszichológiai teszt kitöltését kérni, pláne ha utóbbi az erkölcsösség szintjét hivatott felmérni. A Griffor-kérdéssorban ugyanis például azt kell megválaszolnod, hogy beindít-e a nekrofília vagy a pedofília, vagy volt-e már részed aranyzuhanyban (pisiszex). Bár az egyetem hallgatói önkormányzata módosított a kiírásán, a lényeg lényeg maradt: a gólyabulik valóban eldurvultak. Utánajártunk a dolognak – hogy ne nagyon lepődj meg, másoddiplomásként mennyire más terepre érkezel. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ad tanácsokat ahhoz, hogyan kezeld a helyzetet, ha netán az utolsó nyári hétvégén lenne nálatok a buli, illetve ha anya vagy, mire készítsd fel a gyerekedet a következő szezonig.

Mi történhet?

„Ennyi férfi nemi szervet még sose láttam, mint a táborban – meséli Csibra Aletta, az egyik budapesti főiskola hallgatója. – Sokat nevettünk, ordítva szurkoltunk egymásért a játékokban, de úgy éreztem, minden a szex körül forog. A mi csapatunkban rajtam kívül mindenki ledobta még a melltartóját is. Én megfogadtam, hogy a ruháim rajtam maradnak, így rögtön kitűntem a tömegből, ami jót tett a népszerűségemnek. Egy-egy játék elején automatikusan kerültek földre a bikinifelsők és alsónadrágok. Ruhátlanul minden feladat elvégzése pluszpontot ért. Így irtó vicces látványt nyújtott a pasis kötélhúzó verseny, vagy amikor a lányok kockacukrot vezettek végig az orrukkal a srácok testén. Az esti bulik persze fergetegesek lettek.”

Beavatás - de mibe is?
Tipp: kizárólag a saját erkölcsi normáidnak megfelelően vegyél részt a játékokban. De tartsd szem előtt, hogy az azért már ciki, ha pluszpontot kell kapnod, hogy végre felöltözz. A logikai játékoknál mutasd meg inkább, hogy nemcsak dögös vagy, hanem okos is. Az is ugyanolyan szexi, ha kreatívan vagy bevállalós – például egy Rihanna-szám eléneklésével vagy hastáncbemutatóval.

A határt te szabod

Az erotika a legtöbb suliban szerves része az újoncok beavatásának. A játékok sokszínűségének pedig csak a képzelőerő szab határt. Az egyik dél-magyarországi egyetem gólyatáborának nevüket nem vállaló szervezői odafigyelnek arra, hogy mindenki kedvére válogathasson a poénos, ügyességi vagy bevállalós próbák között. „Népszerűek a vizespólóversenyek vagy az olyan feladatok, ahol a srác a lány meztelen testéről nyalja le a tejszínhabot. Az extrém pontszerzés másik fajtája, amikor biztosra megyünk, hogy a gólyák viszontlássák a reggelit. A »pluszpontszerzők« elfogyasztanak fél liter sört, egy fej hagymát és egy flakon tejszínhabot, majd várjuk az eredményt…”

A HÖOK elítéli a megalázó feladatokat. Ha ilyet kapsz, legyél tisztában azzal, hogy semmit nem kell megtenned csak azért, hogy a közösségbe tartozónak érezd magad. Találd meg a neked tetsző feladatot, máskor pedig húzódj a háttérbe.

Ne általánosítsunk!

Persze nem mindenhol ilyen a történet. Páj Adrienn tavaly még gólya volt egy fővárosi egyetemen, idén pedig már a szervezők között tűnik fel. „Rengeteg szituációs játékot játszunk, hogy élesben már tudjuk, mi a teendő. Odafigyelünk arra, hogy az összes résztvevő jól érezze magát. A tojásvezetés egymás nadrágján keresztül és az ivós feladatok persze elengedhetetlenek. De inkább az önismereti játékokon van a hangsúly. Nálunk az egész egy óriási buli extrém mennyiségű alkohol és szex nélkül.”

Beavatás - de mibe is?

Tipp: Ha figyelsz, a táborban sok infót begyűjthetsz. Aki hajnalban még ropja, ő lesz a házibuli-felelős. Aki jól tudja a napi programokat, ahhoz fordulhatsz, ha gondban leszel a leadandókkal. Legyél te az, aki a legtöbb gólya nevét megjegyzi, de dumálj felsőbb évesekkel is!

Te hallottál hasonló esetekről? A ti sulitokban ez hogyan zajlott? Vagy a gyerekeidében?

Így nem leszel megbélyegezve
A gólyatábor hivatalos feladata, hogy elindítsa a fiatalokat az egyetemi-főiskolai élet felé: terepet biztosít, hogy megismerjék egymást, beilleszkedjenek az új közösségbe. A nem hivatalos eszközöknek – mint olvashattátok – a csillagos ég szab határt. Azt mindig te döntöd el, hogy mit vállalsz be, de tartsd észben, hogy a viselkedésed meghatározza a későbbi helyedet a társaságban. Például ha…
➔ …rögtön porban fetrengősre iszod magadat, utána nehéz lesz bizonyítanod, hogy józanul is tudsz bulizni.
➔ …a tanárokkal is haverkodhatsz, azért vésd észbe, hogy a vizsgáknál nem veszik figyelembe, hogy nemrég pertut ittatok.
➔ …ha nem tombolod végig ezt a pár napot, akkor is szerzel ismerősöket. De sok fontos információról és meghívásról maradhatsz le, ha az elején passzív vagy. Legyél nyitott, de legyen józan eszed is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top