Életmód
Szponzorált tartalom

Így grillezz, ha rossz az idő – grillezés sütőben

Egy grillpartit a szabad ég alatt, a kertben az igazi, ám előfordul, hogy az időjárás keresztülhúzza a számításokat. Ilyenkor se essünk kétségbe, és főleg ne dobjuk ki a két napja gondosan pácolt húsokat, hiszen akár saját, konyhai sütőkben is elkészíthetjük őket. Megmutatjuk, hogyan!

A grillezés lényege, hogy az ételeken az intenzív, sugárzó hő hatására viszonylag rövid idő alatt kéreg képződik, így kívül ropogós, belül pedig puha, szaftos marad a sült. Fontos elem még a pácolás valamint az a füstös íz is, amelyet a faszén égése kölcsönöz a húsoknak (és minden olyan ételnek a zöldségektől a sajtokon át a halakig, amely szabad tűzön a grillrácsra kerül). A felsorolt „grilles jegyek” közül egyedül a füstölt íz nem reprodukálható konyhai sütőkben és beltéri használatra tervezett grillezőkben, minden más viszont igen. Feltéve, hogy jól használjuk ki a készülékeink adottságait.

Grillezett padlizsán és darát hús – mintha csak faszénen pirult volna, pedig konyhai sütőben készült (fotó: istockphoto.com)

Éppen fordítva, mint a grillrácson

A ma gyártott elektromos sütők szinte kivétel nélkül alkalmasak grillezésre is, ám ezzel a funkcióval viszonylag ritkán élünk. Pedig rendkívül egyszerű: a legtöbb készüléken csupán egy gombot kell benyomni vagy elfordítani ahhoz, hogy a grillfunkció működésbe lépjen. Azonban nem mindegy, mikor nyomjuk meg ezt a gombot. Sütőben ugyanis éppen fordított sorrendben zajlik a grillezés, mint szabad tűzön: először lassan hevítjük és puhítjuk az ételt, majd a végén „tesszük” rá azt a bizonyos kérget.

Például ha zöldségeket szeretnénk grillezni, akkor ehhez a legcélszerűbb eljárás, ha egy tepsiben felhalmozzuk a különféle finomságokat (cukkinit, padlizsánt, répát, paprikát és így tovább), majd fűszerezünk, és alufóliával befedve tesszük az edényt a sütőbe 200 fok körüli, alsó-felső keveréses módban. Ezután – zöldségek esetében – kb. 40 perc után levesszük a fóliát és átkapcsolunk grillfunkcióra, amitől megkapják az ételek a ropogós külső kérget. A sajtok, például egy finom mozzarellás szendvics készítésénél az eljárás annyiban más, hogy szükségtelen a fóliás, „puhító” fázis: rögtön kezdhetünk a pirítással. Emellett természetesen jóval rövidebb ideig tart maga az eljárás is: legfeljebb 10 alatt a legtöbb szendvics elkészül. A húsok esetében a puhításra általában szükség van – a halfélék ez alól kivételt képeznek! –, viszont a pirítást magasabb, 230 fok feletti hőmérsékleten végezzük!

A grillezés a nyár egyik nagy ajándéka – de ha rossz az idő, a konyhában is meg lehet csinálni! (fotó: istockphoto.com)

Trükkök grillezett húsokhoz

Ha húst grillezünk, ügyeljünk rá, hogy ne vágjunk nagyon vastag szeleteket (az ideális méret 1 cm körül van). A húsokkal kapcsolatban egyébként van még néhány trükk, amit érdemes alkalmazni nem csak sütőben, de szabad téri grillezés során is:

  • ne sózd sütés előtt a húst, mert ez kiszárítja (a csontos, nagydarab steak ez alól kivétel)
  • cseppents a húsra pár csepp citromlevet, ettől felpuhulnak a rostok
  • ne forgasd, és ne nyomkodd a szeleteket , mert értékes és finom zsiradékot veszítenek így el. A sütés során elegendő, ha egyszer átfordítod őket.
  • mindig friss húst használj grillezésre, mélyhűtött áruval ne kezdj ehhez a művelethez.
  • mielőtt a hűtőből kivetted a húst, várd meg hogy szobahőmérsékletre melegedjen, és csak ezután tedd be a sütőbe.
Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top