Életmód
Szponzorált tartalom

De miért imádják a pasik annyira a grillezést? – íme, a tudományos magyarázat

A világ legtöbb kultúrájában a főzés hagyományosan asszonyi munka, ám a szabadtéri sütés, amikor vaskos, ínycsiklandó húsokat kell nyílt láng felett vagy parázson elkészíteni, már kifejezetten a férfiak „sportja”. De vajon miért? Ha hiszed, ha nem, erre is van tudományos magyarázat.

Amikor kerti partira kerül a sor, hamar kialakul egy zárt férfizóna a tűz körül. Akár bográcsozásról van szó, akár grillezésről vagy barbeque-ről (figyelem, ez utóbbi két műfaj homlokegyenest különbözik egymástól!), a pasik gyorsan és látványosan kijelölik azt a territóriumot, amit a nők már nem közelíthetnek meg. Lehet, hogy ezt egyesek cseppet sem trendi szexizmusként élik meg, ám szerintünk nem érdemes ilyen helyzetben a női egyenjogúsággal előhozakodni. Tudományos kutatások állítják ugyanis, hogy nem tudatos, macsó kirekesztésről van itt szó, hanem ösztönös, génekbe kódolt viselkedésről.

A grillezés férfias! (fotó: istockphoto.com)

Bátor hősök ünnepe

Nem is egy, hanem rögtön két, meglehetően eltérő megközelítésű magyarázatra is bukkanhatunk a témában, ha kicsit böngészgetjük a netet. Az első igen távolról vezeti le a férfiak fura vonzalmát a szabadtéri gasztropartikhoz, mivel azokból az ősi időkből indul ki, amikor az ember még kőbaltával és pattintott hegyű lándzsával szerezte meg az élelmét. Eszerint – és ez a még kis számba fellelhető vadászó-gyűjtögető törzseknél ma is megfigyelhető – a férfiak és nők más-más típusú élelmek keresésére „szakosodtak”: a gyengébbik nem a könnyebben begyűjthető növényi táplálékokat szerezte be, míg a férfiak az értékes, de általában csak kockázatos vadászat árán megkaparintható állati eredetű ételt, vagyis a húst hozták a konyhára.

Mivel a préda elejtése közben akár maga a vadász is áldozattá válhatott, a vadállatok leterítése hősies és bátor tettnek számított a férfiak részéről. Ráadásul ezt a veszélyt a férfiak a családjukért vállalták, és ha sikerrel jártak, jogos büszkeséggel töltötte el őket a tudat, hogy ügyességüket és erejüket használva táplálni tudták övéiket. Ezt szertartásosan meg is ünnepelték maguk közt, és Richard Wrangham főemlőskutató az Így tett a főzés minket emberré című könyvében azt állítja, hogy e ceremóniák emléke valamint a táplálékszerzéshez kötődő erőteljes érzések vésődtek be olyan mélyen a génekbe, hogy a férfiakból még ma is azonnal előtörnek, ha szabadtéren égő nyílt láng és nyers hús párosításához kerülnek közel.

Ezt is a nők intézték el

A témát boncolgató másik szakértő, Meghan Casserly is megemlíti, hogy nem kizárt, hogy valamiféle atavisztikus erő, például a tűz és az éles eszközök használata, valamint a velük járó veszély is vonzza a grillezés felé a férfiakat. Ám szerinte ez csak mellékszál, és az igazi magyarázat egészen másról szól. Az ő teóriája szerint a kerti sütögetés lehetőségét nem macsó virtusból és a természet közelsége miatt keresik a férfiak, hanem éppen ellenkezőleg: a női emancipáció és a városiasodó életforma hatására.

Meghan – aki ezt az elméletét a Forbes magazin hasábjain tette közkinccsé – nem kevesebbet állít, mint hogy a grillezés iránti felfokozott vágy a múlt század derekán megizmosodó feministáknak köszönhető, ugyanis a nőmozgalom az ötvenes évekre komoly elvárássá tette az USA-ban a férfiak felé, hogy több időt töltsenek a családjukkal. Az apák kezdték kínosnak érezni, hogy a kocsmákban lógnak a haverokkal munka után ahelyett, hogy a gyerekeikkel és feleségükkel foglalkozzanak. Mivel nagyon sokan közülük ekkor már külvárosokban, kerttel rendelkező házakban laktak, azt találták ki, hogy a legjobb szórakozás – amely nem csak a családnak, hanem nekik is jól esik – az, ha a szabadban sütnek valami együtt valami finomat. Történetesen ebben az időben jelentek meg azok a grillezők és barbeque-sütők is a boltokban, amelyek már biztonságosan, a szomszédság felgyújtásának veszélye nélkül is egészen jól használhatók voltak. Minden együtt volt tehát ahhoz, hogy igazi és férfias népszokássá váljon a kerti grillezés Amerikában. 

Ha száll a füst, pattog a szikra és sercegve sül a hús, a pasik köré gyülnek. (fotó: istockphoto.com)

Nem tisztünk eldönteni, melyik irányzat elmélete áll közelebb a valósághoz. Nekünk bőven elég az, hogy tudjuk, a kertben sütögetni jó dolog, és örülünk annak, hogy ebben a pasik – a barátaink, férjeink, párjaink, apukáink – örömüket lelik. És azért, hogy ilyenkor kiveszik a kezünkből a fakanalat, külön hálásak vagyunk! Egyszóval hajrá, fiúk, gyújtsátok meg a tüzeket és izzítsátok a faszenet, hadd süljön ezen a nyáron minél több pácolt finomság!

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top