Életmód

Gyorsan valami finomat: sütős receptek

Hétköznap sok mindenre kell és van is időnk, de arra, hogy órákig álljunk a konyhában, csak nagyon ritkán. Ennél valami igazán finomat ebédre vagy vacsorára? Készítsd el a következő sütőben készült receptek valamelyikét! Gyorsak, kiadósak és rettentő ízletesek!

Amivel nem lehet melléfogni: sütőben sült sajtos tészta

Az amerikaiak kedvenc sajtos tésztája (mac and cheese) kiadós és gyors étel, és aki félti az alakját, az teljes kiőrlésű lisztből készült tésztával is elkészítheti.

Hozzávalók:

3 evőkanál liszt
0,5 kg pennetészta
15 dkg kolbász
ízesítéshez őrölt bors
5 evőkanál vaj
4 csésze tej
1 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
ízesítéshez só
25 dkg sajt

Elkészítés

A tésztát sós, olajos vízben félig megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát egy evőkanál vajon megpároljuk, majd félretesszük. Egy másik edényben a lisztet picit megpirítjuk a vajon, majd hozzáadjuk a tejet, habverővel közepesen sűrű besamelt készítünk, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a kolbászt és a sajtot, majd összekeverjük a tésztával, kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. 

Kedvenc őszi gyors vacsoránk: a sütőben sült fűszeres camembert

Kevés jobb őszi vacsora van a forró, sütőből épp kivett camembert és friss bagett kombinációjánál. Gyors, átmelegít, és nagyon-nagyon finom.


Hozzávalók, személyenként 1 camembert:

2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fehérbor
pár szál kakukkfű
pár csipet őrölt bors
1 evőkanál olívaolaj
1 db camembert

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd az alufóliából akkora darabokat tépünk, hogy a sajtok beleférjenek. A sajtok tetejét késsel kilyuggatjuk, majd fokhagymacsíkokat tömködünk a lyukak egy részébe, a másik részébe kakukkfűágacskákat. Mindegyik sajtra  1-1 evőkanál olívaolajat és fehérbort locsolunk, majd az alufóliát buggyosan összefogjuk. Sütőbe toljuk, és 20 percig sütjük. A batyukból tunkolhatjuk friss kenyérrel. Ha autentikusak szeretnénk lenni, bagettel.

Tuti tipp: A gyors, és finom ételek elkészítéséhez válaszd a Samsung elektromos beépíthető sütőjét dupla ventilátorral, amely egyenletesen oszlatja el a hőt a sütőtérben, ahol az összes étel azonos hőmérsékleten, egyenletesen fog átsülni, ráadásul egyszerre több fogást is elkészíthetsz a tágas sütőben.

Az igazi jolly joker: sajtos-baconös lepény

Ínycsiklandozó és kiadós gyors étel, amit ebédre vagy vacsorára is bevethetünk!

 


 
Hozzávalók:

5-6 szelet bacon
1 nagy fej lila hagyma
10 dkg natúr krémsajt
kevés zöldfűszer-keverék
25-30 dkg (fél csomag mirelit) leveles tészta
5-10 dkg reszelt (pl. Gouda) sajt

Elkészítés:

A bacont feldaraboljuk és megsütjük, majd kivesszük a serpenyőből, és a zsírjában pár perc alatt megfonnyasztjuk a lila hagymát. A sütőt 200 fokra melegítjük. A leveles tésztát kinyújtjuk/hajtogatjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, a peremeit felhajtjuk. A krémsajtot elkeverjük a zöld fűszerekkel, megkenjük vele a leveles tésztát, aztán rászórjuk a hagymát, a bacont és végül a reszelt sajtot. 20-25 percig sütjük.

Töltött gomba

Aki szereti a gombát, mindenképp próbálja ki a a következő receptet.

Hozzávalók:

2 gerezd fokhagyma
80 dkg tölteni való, közepes méretű csiperke
25 dkg krémfehér sajt
2 dl natúr joghurt
20 dkg füstölt tarja
1 tojás
10 dkg reszelt Gouda sajt
1 csokor petrezselyem
olívaolaj
bors, só

Elkészítés

A gombák tönkjét távolítsuk el, ha szükséges, pucoljuk a gombákat, ha szép a külsejük, hagyjuk rajta a vékony, külső hártyát, ekkor csak mossuk. A krémfehér sajtot villával törjük össze, keverjük el a joghurttal, a tojással, az apróra vágott sonkával, a zúzott fokhagymával, a vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Helyezzük a gombákat sütőpapírral bélelt tűzálló tálra, sózzuk, borsozzuk a belsejüket, töltsük meg a sajtkrémmel, szórjuk meg a reszelt sajttal, majd 220 fokra melegített sütőben süssük 25-30 perc alatt készre.

Spenótos-fetás falatok

Van az úgy, hogy sincs energiánk a bonyolult, időigényes étkekre, és tényleg csak egy egyszerű, gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára jut időnk. Ilyen esetekben jön jól egy kis leveles tészta a mélyhűtőből….

Hozzávalók:

1 tojás
2 gerezd fokhagyma
só, bors
kevés olívaolaj
20 dkg feta
csipetnyi őrölt szerecsendió
25 dkg spenótlevél
50 dkg leveles tészta
2-3 ek. szezámmag

Elkészítés

A felengedett spenótot olívaolajon, a felaprított fokhagymával pároljuk készre. Vágjuk fel egészen kis kockákra a sajtot (nem baj, ha szétmorzsolódik), és keverjük a spenóthoz. Borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítsük, és ha kell, sózzuk (a sajt önmagában is elég sós). Nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagra, vágjunk belőle kb. 7×7 cm-es négyzeteket. Tegyünk minden négyzet közepére egy kevés spenótos-fetás tölteléket, a szélét kenjük meg a felvert tojással, majd hajtsuk háromszög alakúra, vagy készítsünk belőle batyut. A tetejét ismét kenjük meg a tojással, és szórjunk rá szezámmagot. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top