Életmód
Szponzorált tartalom

Így működnek a hormontartalmú fogamzásgátlók – amit minden nőnek tudnia kell!

A fogamzásgátlás történetében mérföldkőnek számító tabletták, amik hormonok útján avatkoznak be a női test működésébe alig ötven éve, 1959-ben jelentek meg. Azóta nem csak százmilliók életét változtatták meg és tették tervezhetőbbé, hanem maguk is hatalmas fejlődésen mentek keresztül, és sokkal biztonságosabbá váltak. Olyannyira, hogy ma már aggodalom nélkül, rutinszerűen használjuk őket, és nem is foglalkozunk azzal, hogyan hatnak a szervezetünkre. Pedig nem árt, ha ezzel is tisztában vagyunk!

Mi sem mutatja jobban, hogy mekkora utat jártak be az elmúlt fél évszázadban a fogamzásgátló tabletták, mint az az adat, hogy a mai pirulák hormontartalma mindössze negyvenketted része az Európában 1961-ben elsőkét forgalomba hozott szernek, az Anovlarnak. Nem véletlen ez a változás, hiszen az ötven évvel ezelőtti szerek lórúgásnyi hormondózisáról hamar kiderült, hogy nagyobb kárt okoz, mint hasznot, hiszen jelentősen növeli a trombózis, az infarktus, a tüdő- és agyembólia kockázatát. A 20. század egyik legnagyobb vívmányának kikiáltott születésszabályozási megoldás az első években sok nő életét követelte, és ezzel komoly félelmet váltott ki, amely csak 20 év után, az úgynevezett háromfázisú tabletták bevezetésével oldódott.

A hormonális fogamzásgátlásról kizárólag orvossal közösen szabad dönteni!

Jók, de nem tökéletesek

A mai, modern szerek már sokkal jobban igazodnak szervezetünk természetes működéséhez azzal, hogy a ciklus 28 napja során három lépcsőben változik a hormontartalmuk, és mivel az ösztrogénszintjük is jóval alacsonyabb, az egészségügyi kockázataik is jelentősen csökkentek. Ezek a fogamzásgátló tabletták így már sokkal biztonságosabb megoldást jelentenek, mint a kezdetekben – bár nem szabad elhallgatni azt sem, hogy a francia gyógyszerészeti ügynökség jelentése szerint 2000 és 2011 között évente több mint 2500 mélyvénás trombózist és 20 halálesetet okozott a fogamzásgátlók szedése csak Franciaországban.

Hogyan működnek?

A hormontartalmú fogamzásgátló tabletták olyan szerek, amelyek mesterséges hormonok segítségével avatkoznak be a női szervezet működésébe átmeneti meddőséget kialakítva a menstruációs ciklus fogamzásra alkalmas időszakaiban. Ehhez kétfajta hormont használnak fel: ösztrogént és/vagy progesztogént. (Egyes készítmények kizárólag progesztogént tartalmaznak, míg a kombinált pirulákban mindkét anyag megtalálható. A kizárólag progeszotgént alkalmazó készítmények előnye, hogy szoptatás alatt is szedhetők, hiszen ez a progeszteron hatásához hasonló mesterséges szteroid nem kerül be az anyatejbe).

Alapvetően 5 módon képesek befolyásolni a megtermékenyülést ezek a készítmények:

1. gátolják a peteérést (ovulációt),

2. gátolják a megtermékenyült petesejt beágyazódását a méh nyálkahártyájába,

3. gátolják a spermiumok haladását,

4. gátolják a spermiumok és a petesejt találkozását,

5. korai szakaszban megszakítják a terhességet.

Nem használ, ha nem szeded

Ezek a módszerek 99 százalékban hatásosak, és megakadályozzák a teherbeesést, ám túl azon, hogy alacsony hormontartalmuk ellenére továbbra is hordoznak egészségügyi kockázatot – elsősorban a már említett trombózis kialakulásának lehetőségét –, van két komoly ellenérv is a hormontartalmú tablettákkal szemben: a feledékenység és a más gyógyszerekkel való előnytelen kölcsönhatás.

Ezeket a pirulákat igen fegyelmezetten, meghatározott sorrendben, naponta kell szedni – kivéve az esemény utáni tablettát –, ám könnyen előfordulhat, hogy valaki feledékenységből vagy más ok miatt egyszerűen nem veszi be a készítményt, mint ahogy az is, hogy tévedésből nem a helyes sorrendben adagolja a tablettákat. Mindkét esetben jelentősen csökken a fogamzásgátló hatékonysága, és könnyen bekövetkezhet a terhesség. A tapasztalatok szerint egyébként elsősorban a fiatalabb, 15-24 év közötti lányoknál és nőknél fordul elő, hogy ilyen figyelmetlenség miatt esnek teherbe.

Meglepetésszerű várandósságot okozhat az is, ha olyan gyógyszerekkel együtt szedik a fogamzásgátló tablettát, amelyek befolyásolják annak hatását. Elég egy kicsi negatív kölcsönhatás a szerek között, és bekövetkezhet a megtermékenyülés, ugyanis már csekély hormonszint változás is gyakoribb ovulációt eredményezhet.

Nem kívánt mellékhatások

Bár valóban kíméletesebbek a mai tabletták mint az 50 évvel ezelőtt használt elődeik, számos mellékhatást még így sem tudtak kiküszöbölni a gyógyszerfejlesztők. Még mindig kockázati tényező a trombózis, de ezen kívül még más problémák és kellemetlenségek is adódhatnak:

Trombózis

A hormontartalmú fogamzásgátló szerek leggyakrabban említett mellékhatása, hogy vérrög képződik az érrendszerben, amely elzárva a vér útját trombózist okozhat. Attól függően, hogy ez az elzáródás melyik szervben történik meg, előfordulhat a fogamzásgátló hatásaként szívinfarktus, szélütés, tüdőembólia, vagy akár vesekárosodás és vakság is. Különösen fokozott ennek veszélye azoknál a nőknél, akik dohányoznak és betöltötték már a 35 életévüket.

Mellérzékenység

Előfordulhat panaszként a mellek érzékennyé válása is azoknál a nőknél, akik tablettát szednek, és jelentkezhetnek az érzékenység mellett tejelválasztási probléma, különféle csomók és megnagyobbodás is.

Méhnyak rák

A méhnyak rák előfordulási kockázata is megnő a fogamzásgátló tabletták szedésével, mivel a közösülés során nem használ a pár óvszert, amely megvédhetné a nőt a HPV fertőzéstől, amely az említett daganattípus egyik fő kiváltó oka.

Vérzés

A tablettát szedők a menstruációs ciklus félidejében vérezhetnek vagy pecsételhetnek, megváltozhat a vérzésük erőssége, elmaradhat a menstruációjuk, és emiatt azt gondolják, hogy esetleg teherbe estek. Igaz ugyanakkor az is, hogy sok nő éppen azért szedi ezeket a hormonokat, hogy megoldja a különféle vérzési problémákat.

Egy sor kellemetlen tünet

További mellékhatásként előfordulhat még fejfájás, migrén, hangulatzavar, a nemi ösztön (libidó) csökkenése, hasgörcsök, felfúvódás, súlynövekedés illetve -csökkenés, vízvisszatartás, émelygés és hányás, hüvelygyulladás és hüvelyi fertőzések, látászavarok, epehólyag-betegség és májbetegség is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top