Életmód

Jóga kezdőknek – Így vágj bele, és megváltozik az életed!

Ha eldöntötted, hogy kipróbálod a jógát, tudnod kell, hogy mikre ügyelj! Íme, 3 hasznos tipp ahhoz, hogy a jóga valóban élmény, a tested feszes, a lelked pedig egyensúlyban legyen!

A jóga nem hiába divatos mozgásforma: feszes, tónusos testet varázsol, és kiegyensúlyozottá tesz. Ha te is jógázni akarsz, de kezdő vagy, a következő tippeket érdemes betartanod!

Jóga kezdőknek – Így vágj bele, és megváltozik az életed!

 

Találd meg a számodra megfelelő jógatípust!

Rengeteg jógatípus létezik, és nem mindegy, melyiket választod. Fontos, hogy a jelenlegi edzettségi szintednek és személyiségednek megfelelőt válaszd, mert ha túl magasra teszed a lécet, egy életre elmehet a kedved a jógától. Van komoly fizikai erőnlétet igénylő, dinamikusabb jóga, létezik statikusabb, de van olyan is, amit egy felfűtött teremben végezhetsz, és választhatsz antigravitációs, vagyis függő jógát is. A jóga alapvetően összefügg a spiritualitással, de ha az elsődleges cél a tested feszesítése, és egy edzőtermet választasz, ott ne számíts nagy zenre. Ha olyan jógára van szükséged, amelyik a spirituális vonalat erősíti jobban, menj kifejezetten jógastúdióba! Egyre azonban mindig ügyelj: tapasztalt, hozzáértő oktatót válassz, aki ha kell, segíteni tud az ászanák helyes elvégzésében.

Milyen egy jó jógaóra?

Azon túl, hogy kiválasztottad a számodra megfelelő stílust, tudnod kell, hogy életed első jógaórája járhat némi feszültséggel az ászanák miatt. Ha nem ismered a mozdulatokat, feszültté tehet, de tudd, hogy egy jó jógaórán senki nem ítélkezik. Figyeld, hogy milyen energiák vesznek körül, és ha nem tapasztalod a segítőkészséget, inkább hagyd ott az órát, és válassz másik helyet! Ha úgy komfortosabban érzed magad, gyakorold otthon az egyszerűbb ászanákat, rengeteg hasznos, és jó videóra lelehetsz az interneten, és még sikerélményed is lesz. A lényeg, hogy a jóga kikapcsoljon, energiával töltsön fel, és egyensúlyba hozzon!

Legyen megfelelő ruházatod, felszerelésed!

Bár ehhez a mozgásformához nem sok minden kell, de a fesztelen jógázáshoz a következők elengedhetetlenek: egy kényelmes, jól nyúló, de lehetőleg nem túl bő nadrág, egy szintén kényelmes, a bőrt lélegezni hagyó felső, egy nedvszívó törölköző, valamint egy jó minőségű jógamatrac. Ezek azért fontosak, hogy a jóga közben ne azzal kelljen bajlódnod, hogy a nyakadban a felsőd, vagy mindjárt szétreped a nadrágod, esetleg a talaj fájdalmasan nyomja a térdedet.

Tedd rendszeressé!

Ez az a pont, ahol eldől, hogy mennyire szilárd az elhatározásod, és hogy a kezdeti lelkesedésed meddig tart ki. Könnyítsd meg a helyzetedet, és eleinte figyelj arra, hogy mindig ugyanabban az időpontban végezd a jógát! Ha a reggelek a megfelelőek, akkor jógázz reggel, ha inkább munka után, estefelé, feszültséglevezetőnek használnád, végezd akkor a gyakorlatokat! A lényeg, hogy vigyél rendszert az életedbe, ami ugyan az elején macerás lehet, de hidd el, amint hozzászokott a szervezeted, már hiányozni fog, ha nem csinálod!

 

Olvass még jógáról!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top