Életmód
Szponzorált tartalom

Ezt tudnod kell a kávéról – ilyen az arabica és a robusta

Az igazi rajongó mindig tudatosan válogat az egyes kávék között aszerint, hogy éppen milyen élményre és hatásra vágyik. De vajon mitől lesz más az egyik kávé a másikhoz képest, és milyen jellegzetességekre számíthatunk a különféle kávéfajtáktól?

A kávécserjék (Coffea) vagy más néven kávéfák nemzetségébe száznál is több faj tartozik, de csak 25 olyan akad közöttük, amelyről értékelhető minőségű, fogyasztásba bevonható termés szüretelhető. A hétköznapi kávérajongónak felesleges megtanulnia mind a 25 fajta nevét és jellegzetességeit, hiszen mindössze kettő van, amely igazán számít: az egyik a Coffea canephora, vagy közismertebb nevén a Coffea robusta, a másik pedig Coffea arabica. Ezekből készül a mindennapi kávénk, és attól függően, hogy melyikből van éppen több a csészében más és más lesz az íze és hatása. Nem árt tehát, ha tudjuk, mik az alapvető különbségek e két fajta között!

Nem mindegy, milyen kávé kerül a csészédbe reggel

Az arabica ősibb, de a robusta hozta meg a világhírt

Nem is olyan régre nyúlik vissza a kávé élvezete, hiszen serkentő, élénkítő italként először az 1400-as években használtak Jemenben szufi szerzetesek, akik minden valószínűség szerint az arabica fajtát dolgozták fel és fogyasztották. Magát a növényfajt csak jóval később vette számba a tudomány: az arabicát 1753-ban írták le először, a robustát pedig közel 150 évvel később, 1895-ben, amikor egy Nílus-expedíció során felfedezték Afrikában, az Egyenlítő mentén. Mivel hamar kiderült, hogy a robusta jóval strapabíróbb növény, mint az arabica, ráadásul erősebben élénkít és nagyobb terméshozama valamint igénytelensége miatt olcsóbban termelhető, ezért hamar tömegáruvá vált Európában, ahol addig kifejezetten drága, és csak a kiváltságosok számára elérhető úri passzió volt a kávézás. A robusta segítségével hódította tehát meg a kávé Olaszországon át Európát, majd a világot.

Ránézésre sem egyformák

Már első pillantásra lehet látni két kávébabszem közül (ami tulajdonképpen a kávécserje cseresznye-szerű termésének magja), hogy melyik az arabica és melyik a robusta: az arabica nagyobb, ovális alakú, míg a robusta kisebb és kerekded. Jellegzetességük továbbá az, hogy a középen végigfutó hasadék az arabica esetében S alakú, míg a robustánál egyenes.

Melyik a finomabb?

A káváfogyasztót persze leginkább az érdekli, hogy melyikből készül finomabb kávé. Elég egyértelmű választ adhatunk erre is a termelési számok alapján, hiszen arabica kávéból majdnem háromszor annyi fogy el a világban egy év alatt, mint robustából – vagyis ezt szeretik jobban az emberek. Az arabica ízvilága valóban kifinomultabb: mivel cukortartalma kétszerese a robustáénak és zsírtartalma is mintegy 60 százalékkal több, ezért édesebbnek, aromásabbnak, lágyabbnak, selymesebbnek hat. A robustának ezzel szemben jóval magasabb a sav- és koffein tartalma (akár 13-szor több koffeint is tartalmazhat mint egy arabica!), és ezért keményebb, testesebb, kesernyésebb és savasabb ízű – ami viszont kifejezetten előnyt jelent bizonyos esetekben, hiszen éppen ezek a tulajdonságai teszik kiválóan alkalmassá egy frissítő eszpresszó készítésére. A nemesebb fajtának tehát az arabicát tartják (ami nem jelenti azt, hogy a robusta másodrendű lenne, hiszen például a világ egyik legdrágább luxuskávéja, a Kopi Luwak is robustából készül!), de ha az álmosság és fáradtság ellen kell tenni valamit, akkor egyértelműen a robusta a nyerő választás!

Melyiket válasszam?

A kereskedelmi forgalomban kapható kávék többsége keverten tartalmaz robustát és az arabicát is, így mindkét fajta előnyeit élvezheti a fogyasztó. A keverési arányok attól függően változnak, hogy milyen stílusú, egyéniségű, ízű és hatású kávéval szeretnék a gyártók elcsábítani a fogyasztót. Természetesen külön-külön is kapható a két fajta, és az igazi ínyencek mindkettőből tartanak otthon (a tökéletességre törekvő kávérajongók ráadásul „nyersen”, veszik meg a babkávét, majd maguk pörölik és darálják a saját ízlésük szerint), hiszen mindkettő más-más kávétípusok készítésére jó: az arabica a lágyságának, krémességének és enyhe karamellás utóízének köszönhetően például a cappuccinok és latte machiattok kiváló alapanyaga, míg robustából egy ütős eszpresszót érdemes lefőzni. A hétköznapi fogyasztásban azonban a kettő különböző arányú keveréke válhat be talán a legjobban. Hogy ez a keverék milyen arányú legyen, azt már mindenkinek a saját ízlése dönti el!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top