Életmód

Konyhai trükkök, praktikák

Gyors vacsora, esetleg váratlan vendégség? Adunk pár ötletet, hogyan tudunk rövid idő alatt tápláló és látványos finomságokat tálalni.

Sütőzacskó, hát persze!
A sütőzacskóban készült húsételek saját levükben párolódnak. Sütés közben nem kell őket locsolgatni, és pluszzsiradék hozzáadása nélkül, egyenletesen sülnek át. A zacskó további előnye, hogy a húsfélék mellé bekerülhet egyszerre a köret is, zöldségek, fűszerek vagy akár gyümölcsök, ízlés szerint.

Amitől színes lesz a grillrács – a könnyű húsok és zöldségek
Ha gyorsan akarunk grillezni, a hamar elkészülő szárnyasokat, zöldségeket részesítsük előnyben. A csirkemellet vágjuk már a készülődés első lépéseként csíkokra, és öntsük le tejjel, két kanál olajjal és jó sok tört fokhagymával.

A jó hír az, hogy grillezni szinte minden zöldséget lehet. Mehet a rácsra a szeletekre vágott paprika, a paradicsom, a hagyma. A padlizsánt és a cukkinit ujjnyi vastag szeletekben süssük, a gombát tönkje nélkül. A zöldségeknek különleges ízt ad pár csepp olívaolaj sütés előtt.

Wokban sütés
A tradicionális kínai eszköz, a wok bevetésével lerövidíthetjük az étel elkészítésének időtartamát, hiszen a széles serpenyőben egyenletesen és pillanatok alatt forrósodik át az étel. A sütés során felhasznált zsiradék mennyiségét csökkenthetjük, ha a húst előzetesen alacsony zsírtartalmú (pl. 1-1 teáskanálnyi olajat tartalmazó) pácban érleljük. Ha az étel a wok oldalára tapad sütés közben, olaj helyett inkább pár csepp vizet vagy húslevest adjunk hozzá!

Konyhai trükkök, praktikák

A párolás
Igazán kíméletes módja a zöldségek elkészítésének a forró gőzben történő párolás. Tökéletesen megfelel ehhez egy vízzel félig megtöltött edénybe helyezett párolórács. Feldobja a fogásokat, ha a tiszta víz helyett például húslevest, bort, fűszerekkel, citrommal ízesített vizet használunk a párolás során.

Kattints ide, ha további jó tippeket szeretnél kapni, és oszd meg velünk, Te milyen lépéseket teszel a tudatos táplálkozásért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top