Életmód

Káromkodó gyerekekkel kampányolnak az erőszak ellen

11 éves kislányát megerőszakoló apa, élettársát brutálisan összeverő parlamenti képviselő, a Soroksáron futó édesanya erőszakos halála – néhány példa a nők és gyerekek elleni erőszak legaktuálisabb megnyilvánulásaiból.

Az ESZTER Alapítvány meghökkentő kisfilmekkel hívja fel a figyelmet az erőszak tarthatatlanságára. A nemi erőszak áldozataival, bántalmazott nőkkel és gyermekekkel foglalkozó szervezet novemberben kampányt indított az erőszak ellen, amelyben figyelemfelkeltő spotokkal és egy hosszabb, az erőszak természetét is elmagyarázó filmmel állnak ki a bántalmazás különféle formái ellen.

Az első spotban az iskolások szándékosan durva nyelvezetet használva beszélik meg egymással traumáikat. A második spothoz kapcsolódóan az alapítvány most a közterületre is kivitte a kampány üzenetét. December 10-én Szívós Márton válogatott vízilabdázó és Virág György, az alapítvány vezetője, valamint több önkéntes váci utcai üzletek üvegajtajára ragasztott ki matricákat “Tartsd kívül az erőszakot!” felirattal. A matricázás folytatódik, az akcióhoz bárki csatlakozhat. További információ az alapítvány honlapján érhető el: www.eszteralapitvany.hu 

 
A dokumentumfilmben neves magyar színészek vallanak saját erőszakos élményeikről vagy általában a bántalmazásról.

  Meghökkentő kampány a nők és gyerekek elleni erőszakról

 

Cserhalmi György, Xantus Barbara, Zséda vagy Szívós Márton vízilabdázó mellett olyan neves nemzetközi szakemberek is megszólalnak a filmben, mint Feldmár András pszichológus.

  Meghökkentő kampány a nők és gyerekek elleni erőszakról

 

„Magyarországon százezres nagyságrendben élnek olyan felnőttek, akiket gyerekkorukban megerőszakoltak. Az erőszak nem fülledt erotika; ez hatalom, kiszolgáltatottság, brutális és romboló megalázás. Az ESZTER Ambulancián húsz éve dolgozunk azért, hogy a lélekpusztítás következményeivel küszködők élete élhetővé váljon” – mondja Virág György. Az Ambulancia vezetője szerint az áldozatoknak csak akkor van esélyük, ha nem maradnak megszégyenítetten egyedül. „Azt szeretnénk, ha minél többen értenék meg, hogy a közösségnek össze kell fognia, ha minél többen ismernék fel, hogy nem maradhatnak közömbösek tovább.”

Az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációja (ESZTER) több mint 20 éve nyújt ingyenes pszichoterápiás és jogi szolgáltatást azoknak, akiket megerőszakoltak. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top