Életmód

Mobilnet a határokon túl – olcsó megoldások és tippek

Nem kell ma már külföldön a poggyász legaljára dugni a mobiltelefonod ahhoz, hogy ellen tudj állni a mobilnetezés kísértésének, hiszen nem lesz feltétlenül horribilis a számlád attól, ha internetet használsz a határokon túl. Pár okos trükkel és egy jó előfizetéssel gyakorlatilag hazai árakon élvezheted már az okostelefon előnyeit a vakáción vagy céges kiküldetésen is.

 

Előfizetés

A legpraktikusabb megoldás, ha eleve egy olyan díjcsomagot választasz, ami külföldön is érvényes internetforgalmi keretet foglal magába. Ezt a keretet felár nélkül használhatod a határokon túl is, és ha elfogyna, a szolgáltatás automatikusan leáll, vagyis nem lesznek váratlan kiadásaid a netezés miatt. A legtöbb szolgáltatónál már elérhetők ilyen díjcsomagok – ezek között van olyan is, amit kifejezetten a céges telefonálásokra terveztek. Ha munkaügyben gyakran jársz külföldön, akkor mindenképpen ezeknek az előnyeit érdemes kihasználnod.

Mobilnet a határokon túl - olcsó megoldások és tippek

Kiegészítő adatforgalmi jegy

Ha takarékossági okokból olyan olcsóbb díjcsomagra fizettél elő, amibe nincs “gyárilag beépítve” bizonyos mennyiségű külföldi internethasználat és lebeszélhető perc, akkor sincs veszve minden, hiszen vásárolhatsz hozzá akár külföldről egy SMS-ben kiegészítő adatjegyet is. Általában ezek meghatározott időre érvényesek – például egy hétre – és 1-200 MB adatforgalmat biztosítanak, de szükség esetén több GB-ig is felmehet ez a korlát – amiért persze már magasabb díjat kell fizetni. Viszont még így is megéri ez a kis extra költség, mert enélkül még mindig irreálisan sokba kerülne külföldről a netezés. Ezek a kiegészítő szolgáltatások több esetben igényelhetők előrefizetős kártyával is – ilyenkor is a megfelelő kóddal SMS-ben kell aktiválást kérned a roamingra.

Wifi

A legolcsóbb, de egyáltalán nem garantált internezetési lehetőség külföldön is a wifi. Jó esetben találhatsz ingyenes hotspotokat, vagy a szálláson kapsz a szobához ingyen wifielérést, de előfordulhat, hogy se közel, se távol nincs egy befogható router. Márpedig a leginkább éppen az ilyen helyzetekben lehet égetően fontos, hogy internethez juss – például egy túra során a természetben, ha eltévedsz. Nem árt tehát előre felkészülni, és kikeresni az ingyenes wifipontokat ott, ahova utazni készülsz. Erre több hotspotkereső app is letölthető, viszont semmi garancia nincs rá, hogy ezek az ingyenes elérési pontok valóban működnek is majd, amikor a közelükben leszel.

Külföldi SIM

Régebben az egyetlen ésszerű megoldás a külföldi SIM kártya vásárlása volt annak, aki hosszabb időre utazott a határokon túlra. Igaz, hogy ez számos kényelmetlenséggel járt – például folyton cserélgetni kellett a kártyát a telefonban (kivéve ha több SIM befogadására is alkalmas volt a készülék) –, de cserében helyi tarifával lehetett netezni, és a fogadott és indított hívások költsége is számottevően alacsonyabb volt. Ma is opció lehet a külföldi SIM kártya vásárlása, viszont mióta kedvező irányba mozdultak el végre a roamingdíjak, az EU-n belül igazából elegendő és olcsóbb is egy jó hazai tarifával nekivágni a vakációnak vagy az üzleti útnak.

Még több mobiltelefon az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top