Piknikezni úgy az igazi, ha saját magad készíted el az ételeket hozzá: legyen az akár egy jó szendvics vagy valami finom nyalánkság, az előre csomagolt bolti snackeknél biztosan jobban fog bármelyik esni. Az alábbi két recepttel egészen biztosan te leszel a kirándulás sztárja.
Sonkás-sárgadinnyés focaccia
A hétvégi kirándulásokra, kerti partikhoz vagy bármilyen más alkalomra gyakran sütünk pogácsát különféle variációkban: tepertősen, zöldségesen, krumplisan vagy csak simán, sajttal. A pogácsa több szempontból is praktikus: hidegen is éppen olyan jólesik, mint melegen, laktató, könnyen csomagolható és viszonylag tartós is. Az alábbi recept ízei nagyon hasonlítanak a mi pogácsáinkhoz, ami nem véletlen, hiszen egyesek szerint a pogácsa szavunk is az olasz focaccia kifejezésből származik. Látványra azonban már nagy a különbség: a focaccia inkább pizzaféleségnek látszik vagy valamilyen lángosnak, aminek a tetejére a legkülönfélébb feltétek rakhatók. Lássunk most egy igazi nyárias ízű focacciát sárgadinnyével és finom olasz sonkával.
Hozzávalók a tésztához
• 50 dkg finomliszt
• 1,5 tk. só
• 3 ek. olívaolaj
• 3 dl langyos víz
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 tk. szárított vagy 1 ek. friss rozmaring
Hozzávalók a feltéthez
• 1 db sárgadinnye
• 30 dk kecskesajt
• 30 dkg prosciutto (lehetőleg olasz, pármai sonka)
• egy csomag rukkola
Az első lépés a liszt átszitálása. Ezt sokan kihagyják, hogy időt takarítsanak meg, pedig ettől a látszólag lényegtelen munkafolyamattól nagyon fontos átalakuláson megy keresztül a liszt, mivel átlevegőzik és a szemcséi fellazulnak, és így sokkal könnyebben veszi majd fel a vizet. Az így előkészített liszthez hozzáadjuk a sót, a közepébe élesztőt teszünk, majd olívaolajat és langyos vizet öntünk hozzá. (Érdemes ehhez egy kis öblöcskét kialakítani a lisztben, hogy az összetevők ne folyjanak szét.) Ezután addig gyúrjuk a tésztát, amíg a felülete selymes nem lesz. Ha ez kész, dagasztótálba tesszük a masszát és meleg helyen fél órán át kelesztjük.
A tésztát elkezdjük összedolgozni, és amikor már jól összeállt, deszkán folytatjuk a gyúrást. A megkelt tésztát félbevágjuk, a két fél részt egyenként újra átgyúrjuk, majd egy konyharuha alatt újabb 10 percig pihentetjük.
Ezalatt előkészítjük a tepsiket: két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. Erre helyezzük rá a tésztát, amit fél centi vastag lepénnyé nyomkodunk, és ujjheggyel kis gödröcskéket nyomunk a felületébe. Ezután újabb tíz percre pihenni hagyjuk a tésztát, közben pedig előkészítjük a feltétet.
Tíz perc elteltével meglocsoljuk vékonyan a tésztát olívával, majd ráhelyezzük a a kecskesajtot ízlés szerinti vastagságban, és erre tesszük a sárgadinnyét, és végül az egészet finoman meghintjük sóval. 180 fokos sütőben fél órán át sütjük, amíg el nem nyeri szép, aranybarnás színét a tészta. Ezután negyed órát hűlni hagyjuk, és végül feltesszük rá a sonkát és a rukkolaleveleket is.
Málnás-túrós tarlet
Rövidesen itt a málnaszezon, és vele együtt talán végre az időjárásnak is sikerül a szebbik arcát mutatni ahhoz, hogy magas nyakú pulóver és jégeralsó nélkül is elmehessünk a családdal egy vasárnapi piknikre a szabadba. Ilyen alkalmakhoz tökéletesen illik az alábbi túrós-málnás desszert, ami garantáltan a gyerek kedvence lesz.
Hozzávalók a tésztához (6 db 8 cm-es tartlethez)
• 120 g liszt
• 55 g vaj
• 25 g cukor
• csipet só
Hozzávalók a túrós töltelékhez
• 235 g tehéntúró
• 25 g cukor
• 1 db tojás
• 4 ek. tejszín
• 4 ek. gríz
• 40-50 szem málna
Akárcsak a focaccia elkészítésénél, itt is a liszt megszitálásával kezdjük a műveleteket. Ezután hozzáadjuk a liszthez a sót, cukrot és beledolgozzuk a puha vajat is. Alaposan átgyúrjuk a masszát, majd 25 percre egy fedeles edényben a hűtőben pihentetjük. Ezalatt előkészítjük a sütőformákat. A 25 perc elteltével a lehűlt tésztát 6 egyenlő nagyságú részre szeljük fel, és ezeket a kisebb darabokat belenyomkodjuk a sütőformákba úgy, hogy a közepén egyenletes, lapos fenekű mélyedést alakítunk ki. A formákat 180 fokos sütőbe tesszük, és 10-15 percen át sütjük.
Ezalatt összeállítjuk a túrótölteléket: először krémesítjük a túrót, majd hozzáadjuk a cukrot, a felvert tojásokat, és végül a kemény habbá felvert tejszínt is. Ezután megmossuk a málnát és lecsepegtetjük. A sütőből kivesszük a formákat, belekanalazzuk a tölteléket és a tetejére ráültetjük a málnaszemeket. Ezután rövid időre újra visszatesszük a sütőbe a formákat, amíg a tészta és a töltelék széle enyhén sárgás-barnás színt vesznek fel. A málnaszemeket egyébként a sütés után is rá lehet tenni a túrós masszával megöltött tésztaformákra – egyesek szerint a friss gyümölcs ízével még finomabb ez a nyalánkság.