Életmód
Szponzorált tartalom

Tanácsok nem csak érzékeny bőrűeknek

Te hogyan véded magad a káros sugárzástól? Ezekkel a tanácsokkal megóvhatod a bőrödet.

Azt mondják a hozzáértők, hogy az ember bőre átlagosan 20 percig képes úgy reagálni az UV-sugarakra, hogy azok ne károsítsák a szervezetünket. Ugyan egyéntől, bőrtípustól függően ez az idő csökkenthet vagy növekedhet, az azonban minden esetben nagyon fontos, hogy óvjuk a bőrünket a sugárzástól és annak káros hatásaitól. Ha ugyanis túl sok UV-fény éri a bőrünket, gyorsan szembe találhatjuk magunkat az egyik legszembetűnőbb tünettel, a leégéssel. A forró, lüktető érzés és a fájdalom ilyenkor figyelmeztet, hogy túl sok volt a sugarakból, azonban jobb híján meg kell várnunk, hogy a tünetek enyhüljenek. Ám a túlzott napozásnak vannak olyan hosszú távú hatásai is, amelyek nem látványosak: az UV-sugárzás káros hatásait ugyan fájdalom formájában közvetlenül nem érezzük a saját bőrünkön, ám ez még nem jelenti azt, hogy nincsenek. A szövetekig hatoló sugárzás a kollagénrostokat és a sejtek DNS-ét is károsíthatja, ez pedig a bőr gyorsabb öregedése mellett akár bőrrák kialakulásához is vezethet.

A megfelelő fényvédelemre nemcsak a tűző napon van szükség, hanem a visszatükröződő sugarak esetében is. Azok ugyanis hasonlóan hatnak a bőrünkre, és hosszú távon ugyanúgy károsítják azt. Árnyékban is elér hozzánk a sugárzás. A legtöbb felület visszaveri az UV-t: a friss hó szinte teljes egészében, de a víztükör, a beton és a homok is jelentős mennyiségben. A fényvédelemről ezért mindig gondoskodni kell.

A gyerekek bőre a legkiszolgáltatottabb, ezért őket fokozottan óvni kell a sugárzástól. A fényvédő krémek faktorszáma a készítmények „erősségét” mutatja, a legkisebbeknek és az érzékeny bőrűeknek az 50 faktorosat érdemes használni. A gyerekeknél persze a mechanikai fényvédelem is fontos. A bőr védelmét úgy segítjük elő, ha a tájékoztatókat alapul véve az ott leírtak szerint viszonylag sűrűn bekenjük a testet, így megadva a megfelelő védelmet.

érzékeny bőr napvédelem

A legkisebbek mellett a pubertáskorú gyerekeknél is elővigyázatosnak kell lennünk, ugyanis a sok fényvédőtől még pattanásosabb lehet a bőrük, ha nem olyan speciális terméket választunk, amelyik kimondottan a problémás bőrűeknek készült.

A vízparti nyaralások alkalmával kitüntetett figyelmet kell fordítani a bőr védelmére. Nemcsak a sok napozás miatt, hanem a visszaverődő sugarak kapcsán is elővigyázatosnak kell lennünk. Mivel a pancsolás, úszás is a kedvenc nyári kikapcsolódások egyike, azzal is érdemes számolnunk, hogy a vízben leázhat a fényvédő, ezért ha szükséges, újra és újra kenjük be a testünket a parton.

Nem mindegy, hogyan öltözünk, na meg hogyan öltöztetjük a gyerekeket a kánikulában. Ne vegyünk fel sötét, szoros ruhákat, és a kicsikre se adjunk ilyen öltözéket. A világos pamutanyagokból készült darabok jó választásnak tűnnek minden korosztálynak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top