Életmód
Szponzorált tartalom

Tényleg egészséges a kávé?

Volt idő, amikor a csapból is az folyt, hogy a kávé fogyasztása egészségtelen. Jó ideje inkább már csak a mértékletességre intenek az orvosok és arra, hogy az egyéni igényekhez mérten juttassuk koffeinhez a szervezetünket, és ha egészségügyi problémánk van, a kávéfogyasztás kapcsán feltétlenül konzultáljunk szakemberrel.

Egy, a közelmúltban született spanyol kutatás szerint napi néhány csésze kávé nemcsak hogy nem ártalmas, hanem kimondottan jó hatással van a szervezetünkre. A vizsgálatban húszezer középkorú ember vett részt. A felmérés meglepő eredményt hozott: a kutató szerint azoknak a halálozási aránya, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, kétharmaddal kevesebb azokétól, akik nem isszák rendszeresen. A tudósok 10 éven át követték nyomon az érintettek életét. Az eredmények publikálásakor persze arra is figyelmeztetnek, hogy nem érdemes túllépni az ajánlott napi 3-4 csészényi kávét. Sőt csak a kávéra hagyatkozni sem érdemes, hanem az egészséges életmód fenntartására.

Így hat a testedre a kávé:

  • Csökkenti a szívroham és ritmuszavar kockázatát
  • Csökkenti a Parkinson-kór egyes tüneteit
  • Csökkenti a májbetegségek kialakulásának esélyét
  • Véd a 2-es típusú cukorbetegség ellen
  • Ötödével csökkenti a depressziót a nők körében
  • Növeli a hosszabb élet esélyét

Tényleg egészséges a kávé?

Nemcsak a spanyol kutatók találták fontosnak, hogy megvizsgálják a kávé testre gyakorolt hatását, hanem brit tudósok is felmérést készítettek. Abból kiderült, hogy a legalább napi 3 csésze kávét fogyasztó férfiak közel 20 százalékkal kevesebb eséllyel halnak meg, mint azok, akik nem isznak kávét. A nők kapcsán kisebb eltérést találtak a kutatók. Amerikai szakértők is vizsgálták a kávé hatását, nagyszabású kutatást vezettek le:  185 ezer ember szokásait vetették össze és arra jutottak, hogy akik rendszeresen fogyasztanak 1 csésze kávét, 12 százalékkal kevesebb eséllyel halnak meg, akik pedig napi 3 csészényit isznak meg, az ő halálozási esélyük 18 százalékkal kevesebb a kávét nem fogyasztókénál. A szakemberek szerint vélhetően a kávéban található antioxidánsok és fenolok vannak jó hatással az egészségre.

Erre ügyelj, ha kávét fogyasztasz:

  • Ne igyál többet napi 4 csészényinél.
  • Ne más folyadék helyettesítésére használd, legyen meg a megfelelő folyadékfogyasztásod.
  • Ha egészségügyi problémád van, konzultálj orvossal arról, mennyi kávé fogyasztását javasolja.
  • Ha azt tapasztaltad, hogy magas a vérnyomásod vagy nem tudsz aludni, pihenni, gyanakodhatsz arra, hogy túl sok kávét fogyasztasz.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top