Életmód

Természetes pótlás? Elégséges?

Mely élelmiszerekben van magnézium, és mennyit kellene ezekből ennünk, hogy elegendő ásványi anyagot és vitamint vigyünk be? Vagy mindenképpen szükség van pótlásra?

Természetes pótlás? Elégséges?Szervezetünk számára a magnézium legalább olyan fontos szerepet tölt be, mint a levegő vagy a víz. Amennyiben ebből az ásványi anyagból hiány alakul ki a szervezetünkben, idegessé válhatunk, emésztési problémáink merülhetnek fel, izomzatunk görcsössé válhat, nem várt fejfájás és szédülés jelentkezhet, de okozhat akár szívritmuszavart és hiánya vezethet trombózis kialakulásához is.

A magnézium pótlása

A magnéziumot nem helyettesíti semmi és szervezetünk sem képes előállítani azt. Így ennek pótlásáról saját magunk kell gondoskodnunk. A napi ajánlott magnéziumbevitel felnőttek számára 250–375 mg között van, sportolók, terhes vagy szoptató nők esetén akár 450 mg az is lehet. Ezt a mennyiséget természetes úton ételekkel vagy gyógytermékek, kiegészítők fogyasztásával juttathatjuk szervezetünkbe.

Természetes pótlás

Természetes úton csakis megfelelő mennyiségű magnéziumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával tudunk hozzájutni ehhez a nélkülözhetetlen elemhez. Ezek közé a táplálékok közé tartoznak a búzakorpa, az olajos magvak, a halételek, a hüvelyes zöldségek, a tejtermékek, a banán, vagy akár a mazsola. Mivel a magnézium nehezen szívódik fel a szervezetben, ezért nemcsak e táplálékok kellő mértékű fogyasztására kell odafigyelni, hanem azok változatos és rendszeres bevitelére is.

Alapvető magnéziumtartalmú ételek és magnéziumtartalmuk (mg / 100 g)

– búzakorpa – 550

– tökmag – 535

– napraforgómag – 420

– búzacsíra – 308

– kakaó – 200–400

– kesúdió – 270

– földimogyoró – 163

– rizs – 170

– zabpehely – 140

– bab – 130

– borsó – 120

– spenót – 58

– banán – 36

– burgonya – 24

– halfélék – 20–70

– tejtermékek – 15–35

 

A megelőzés is lehet pótlás

Fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre, tehát ne csak akkor küzdjünk a probléma ellen, amikor az már jelentkezett, hanem tegyünk az ellen, hogy jelentkezzen. Mozogjunk, sportoljunk többet, étkezzünk változatosan és egészségesen, valamint káros szokásainkat is próbáljuk mérsékelni. Ezek mellett már természetes tényező, hogy idegrendszerünket is ápoljuk megfelelően, így tarthatjuk csak megfelelő szinten saját, belső háztartásunkat.

Alapvető kiegészítés

A magnéziumtartalmú ételek rendszeres és változatos fogyasztása mellett lehetőség van különböző gyógykészítmények fogyasztására. Ezek nem helyettesítik az élelmiszereket, de hasznosan egészítik ki a mindennapi magnéziumszükségletünket. Pezsgőtabletták, kapszulák és tabletta formájában vény nélkül is kaphatók a patikákban. Fontos tudni, hogy a különböző készítményekben különböző magnéziumsók találhatók, melyek különböző hatékonysággal szívódnak fel a szervezetben. Például a magnézium-citrát, magnézium-laktát könnyen felszívódik, így kifejtve jótékony hatását, míg például a magnézium-oxid nehezebben szívódik fel. Jó tudni, hogy a B6-vitamin segíti a magnézium felszívódását, a sejtekbe való bejutását és ott maradását.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top