Életmód
Szponzorált tartalom

Makacs tévhitek a kávézásról

Amilyen népszerű a kávé, olyan széles körben elterjedtek vele kapcsolatban bizonyos tévhitek is. Oszlassunk el most pár buta városi legendát és megcsontosodott téveszmét!

Minden nap megiszunk belőle 2-3 csészét, és mégis egy csomó dolgot hibásan tudunk a kávéval kapcsolatban. Ez persze nem veszi el a kedvünket tőle, de lehet, hogy jobb szájízzel szürcsölgetjük, ha tisztába tesszük ezeket a tévedéseket.

Csak mert régóta úgy tudjuk, nem biztos, hogy igaz! A kávéról is sok tévhit kering…

1. Magas vérnyomás mellet is kávézhatsz

Talán a legelterjedtebb tévhit, hogy a kávé drasztikusan megemeli a vérnyomást, ezért kifejezetten veszélyes azokra nézve, akik szív- és érrendszeri betegségektől szenvednek. A valóság ezzel szemben az, hogy a legutóbbi klinikai és laboratóriumi vizsgálatok szerint a normális mértékű kávéfogyasztásnak nincs bizonyíthatóan vérnyomást fokozó hatása. Tehát jól beállított vérnyomás mellett napi 1-2 csésze még a magas vérnyomással küszködőknek sem árt meg.

2. Terhesen sem tilos

Nem bűnözöl, ha várandósan felhörpintesz egy csésze kávét reggel, ugyanis napi 100 mg koffein – vagyis amennyit nagyjából egy csésze tartalmaz – az orvosok szerint semmilyen káros hatással nincs még a magzatra. Többet azonban már nem ajánlanak, mert terhesen a koffein lassabban bomlik le a szervezetben, és a baba fejlődését ennek az anyagnak a felhalmozódása károsan érinti: előfordulhat, hogy a napi két adag felett fogyasztó nők csökkent súlyú gyermeknek adnak életet, az extrém kávéfogyasztás (napi 5-8 adag) pedig a vetélés és halva születés kockázatát emeli meg.

3. Ami koffeinmentes, az nem mesterséges

A koffeinmentes kávé alapanyaga is ugyan az a kávészem, mint a „normális” kávéé. A különbség csak annyi, hogy ezekből még pörkölés előtt kivonják a koffeint úgy, hogy a vízben puhára áztatott kávészemekre olyan koffeinoldó szert öntenek, ami az élénkítő anyagot megköti. Így a koffein már könnyen kimoshatóvá válik a szemekből. Vannak olyan eljárások (a „svájci vizes módszer” és a nagy nyomású széndioxiddal történő kezelés) amely során semmilyen vegyszert nem alkalmaznak, ám ezek drágábbak. A végeredmény mindegyik esetben ugyan az lesz: egy izében és aromájában sértetlen kávé, amelynek minimális a koffein tartalma. Tévhit ugyanis, hogy a koffeinmentes kávéban egyáltalán nincs koffein…

4. Nem dehidratál a kávé

Makacsul tartja magát a tévhit, hogy dehidratálja a szervezetünket a kávé. Az igazság az, hogy bár valóban van vízhajtó hatása ennek az italnak, de mivel 98 százalékban maga is vízből áll, ezért azonnal pótolja is azt a folyadékmennyiséget, amelyet „kihajt” belőlünk. Hogy miért adnak mégis az elegánsabb helyeken a kávé mellé egy kis pohár vizet is? Azért, hogy azt még a kávé előtt megigyuk, és ezzel tisztára mosva az ízlelőbimbóinkat, minden olyan ízt eltávolítsunk a szánkból, amely „beárnyékolná” a kávé élvezetét.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top