Életmód
Szponzorált tartalom

Zaklat az exed, piszkálódik a szomszéd? Ez a legjobb módszer ellene!

Ha a volt párod naponta tízszer felhív, sms-ekkel bombáz, az üzenőfaladra írogat, azaz minden eszközzel azon van, hogy felzaklasson, és az életedet pokollá tegye, előbb-utóbb lépned kell. De még mielőtt bármit is teszel, gondoskodj róla, hogy megfelelően tudd igazolni, hogy mit is tett veled. Mutatjuk, hogy szerezheted be a legbiztosabb módon a bizonyítékot.

A te életedben is biztosan adódtak már felháborítóan igazságtalan és bosszantó helyzetek: például amikor egy kisebb vagyont költesz el lakásfelújításra, de a mester hanyag munkát végez, sőt még kárt is okoz az otthonodban, de az egészet letagadja. Vitatkozol vele, érvelsz, kérleled, ám mindez mit sem ér: a képedbe nevet, és úgy eltűnik, hogy többé a nyomát sem leled. Te pedig ott maradsz a romhalmaz tetején, és próbálhatod menteni a helyzetet.

Még ennél is fájdalmasabb, amikor nem a pénztárcádat, hanem a magánszférádat, a lelkedet támadják módszeresen – mondjuk egy kellemetlenkedő szomszéd vagy egy sértődött ex kitartóan zaklat az interneten, rágalmaz, gyalázkodik, és mindent megtesz, hogy tönkretegyen, mások előtt lejárasson. Mit tehetsz ilyenkor? A legokosabb természetesen az, ha önbíráskodás helyett a törvényt hívod segítségül. Tudtad például azt, hogy amennyiben a kellemetlenkedő magatartás megvalósítja a Büntető törvénykönyv szerint a zaklatást, akár három év börtön is kiszabható? Ám akár egy sérelemdíj iránt indított eljárásban vagy a vállalkozóval való vitarendezésnél mit sem érnek majd az érveid a bíróságon, ha az igazadat nem tudod bizonyítékokkal alátámasztani. Lássuk hát, mi ilyenkor a jó megoldás!

A zaklató bejegyzésekről a lehető leggyorsabban szerezz be egy ténytanúsító okiratot (fotó: istockphoto.com)

Legyen közhiteles bizonyítékod egy közjegyzőtől!

Először is, ha valamilyen sérelem ér – legyen az téged gyalázó Facebook-bejegyzések sora, egy elrontott lakásfelújítás vagy a felső szomszédtól „érkező” beázás –, ne tüntesd el a nyomokat, hanem dokumentáld őket néhány fotóval. Ám ha biztosra szeretnél menni, akkor a legjobb, ha közjegyzőhöz fordulsz, és őt kéred meg, hogy rögzítse a tényeket. Az általa kiállított ténytanúsító okirat közokirati bizonyító erővel rendelkezik, vagyis közhitelesen tanúsítja, hogy az okiratban szereplő tények az abban foglaltak szerint történtek. Sőt, egy ilyen okirat gyakran alkalmas arra is, hogy elkerüld a pereskedést és a vele járó sok kényelmetlen hercehurcát – ugyanis a legtöbb esetben az okirat alapján jobb belátásra lehet bírni a másik felet. A közjegyző által elkészített dokumentum rendszerint meggyőzi az illetőt, és békés úton, a bíróság kihagyásával rendezhetitek egymás közt a vitás ügyet.

Kifejezetten hatékony lehet ez az eszköz a manapság igen gyakori internetes zaklatások ellen, ahol a kötekedő fél azt hiszi, hogy büntetlenül megteheti az ártó szándékú bejegyzéseket, kommenteket, hiszen ha megelégelnéd a háborgatásait, és bíróságra vinnéd a dolgot, ő egy pillanat alatt kitörölheti a provokáló üzeneteket. Ha azonban egy közjegyző készített ezekről egy ténytanúsító okiratot, a zaklatód szorult helyzetbe kerülhet, és így valószínűleg kétszer is meg fogja gondolni, hogy tovább folytassa-e a piszkálódást.

Hogyan szerezhetem be a ténytanúsító okiratot?

Ha ténytanúsító okiratra van szükséged, a dolgod csupán annyi, hogy felkeresed a hozzád legközelebbi közjegyzőt (ebben segíthet az internetes közjegyzőkereső), majd időpontot kérsz tőle, és ellátogatsz hozzá, hogy feltárd neki a problémád. Bármelyik közjegyzőhöz fordulhatsz ténytanúsító okiratért, viszont ha helyszíni eljárásra is szükség van, akkor csak az adott területen illetékes közjegyző járhat el. Fontos, hogy mindezt ne halogasd: a lehető leghamarabb tedd meg azután, hogy a vitás szituáció előállt az életedben! A közjegyző ezt követően közhiteles leírást, fényképet, kép- vagy hangfelvételt készít minden olyan tényről, technikai információról, amely egy jogvita során bizonyító erejű lehet.

Ha közjegyzői okirat is tanúsítja a kárt, a hanyag mester könnyebben felelősségre vonható (Fotó: istockphoto.com)

Ezzel a dokumentummal a  kezedben már jó esélyed lesz rá, hogy rendezd az ügyet. Tudnod kell azonban azt is, hogy a közjegyző nem bíró, és ezért nem vonhat le következtetést az ügyedben az általa rögzített dokumentumok alapján, tehát nem állapíthatja meg azt sem, hogy jogos vagy jogellenes az a magatartás, amit veled szemben tanúsítottak. Ez a dokumentum azonban nagyon fontos lehet abban, hogy az ügyedben sikerrel járj el.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top