Élni akarok cikkek

Világszerte segíthet a koraszülött babáknak a tasmániai találmány

A speciális lélegeztető segít kiegyenlíteni a babák légzését, és így elképesztő mértékben hozzájárulhat gyorsabb fejlődésükhöz.

Prof. Peter Dargaville koraszülött-specialista és dr. Tim Gale robotikai mérnök hosszú évek óta dolgoznak rajta, hogy hatékony eszközzel segítsék a koraszülött kisbabák lélegeztetését. 

Világszerte segíthet a koraszülött babáknak a tasmániai találmány

A koraszülött babák egyik legsúlyosabb problémája, hogy a légzőrendszerük még fejletlen, ezért mesterséges lélegeztetésre van szükségük, hogy egyenletesen, megfelelő mennyiségű oxigén áramoljon tüdejükbe. Dargaville és Gale olyan eszközt szerettek volna kifejleszteni, ami automatikusan képes szabályozni a megfelelő “lélegeztetőkoktélt” (ami főként oxigénből áll), hogy a koraszülött babák természetesen még fluktuáló légzése egyenletessé váljon – ez elengedhetetlen kritérium gyors fejlődésükhöz. Különösen azért, mert koraszülöttekből cseperedett gyerekeken végzett teszteken azt is megállapították, hogy azok a kicsik, akik annak idején sok oxigéningadozásnak voltak kitéve, nem teljesítenek olyan jól a kognitív teszteken, mint társaik.

A tasmániai professzorok találmánya tehát kulcsfontosságú lehet a koraszülöttek gondozásában – már csak a gép széles körű elterjedésére kell várni.

 

ABC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top