A “kettő helyett evés”, amire sok kismama hivatkozik, egyáltalán nem kéne, hogy dupla adagokat jelentsen. Sőt, a szakértők szerint, azok a nők, akik a terhesség alatt is odafigyelnek és tartják a diétájukat – miközben minden megfelelő tápanyaghoz hozzájutnak – kisebb eséllyel néznek szembe a szülés után cukorbetegséggel és magas vérnyomással.
De a babának is jót tesz, ha az anyuka már a várandósság heteiben kiegyensúlyozott étrendet, mellette pedig valami edzésformát is követ: a Queen Mary University of London kutása szerint a terhesség alatti diétával olyan komplikációk is megelőzhetők, mint a koraszülés. A diéta azonban nem jelent súlycsökkenést: mindössze a meglévő súly megtartásáról és a túlzott súlygyarapodás megelőzéséről kell, hogy szóljon.
Egy norvég kutatás is alátámasztja a terhesség alatti diéta hatékonyságát a koraszüléssel szemben: eszerint, a sok zöldséget, gyümölcsöt és halat fogyasztó kismamák kevesebb százalékban adtak idő előtt életet gyermeküknek, mint azok, akik gyorsételeket, zsírokat és cukrokat is jobban megengedtek maguknak.