Élni akarok cikkek

Nagyobb a koraszülés veszélye a ráktúlélő nőknél

Egy új kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a nők, akik tinédzser, vagy fiatal felnőttkorukban legyőzték a rákot, nagyobb eséllyel néznek szembe a koraszülés veszélyével.

 Arról eddig is lehetett hallani, hogy a rákkezelés, a kemoterápia komoly mellékhatásokkal járhat a nők termékenységét érintően, ám egy nemrég, a University of North Carolina Health Care System által végzett kutatás egy újabb veszélyre derített fényt: a koraszülésre

Nagyobb a koraszülés veszélye a ráktúlélő nőknél

A kutátás, melyben 2500, 15 és 39 év közötti nő vett részt 2000 és 2013 között, bebizonyította, hogy azok a nők, akik termékenységük első éveiben, azaz pubertás és fiatal felnőtt korukban rákkal küzdöttek, nagyobb eséllyel hozzák idő előtt világra gyermeküket. A számok ugyan nem tűnnek olyan fenyegetőnek (a ráktúlélők esélye a koraszülésre mindössze 13%-kal nagyobb), a kutatók mégis fontosnak tartják, hogy felhívják a kockázatra a figyelmet – hiszen egy másik felmérés szerint a ráktúlélő nők 60%-a tervez minden esetben gyermeket. A fiatalkori rákot túlélő nőket nem csak a koraszülés, a császármetszés is jobban fenyegeti, gyermekeik pedig nagyobb eséllyel jöhetnek kórosan alacsony testsúllyal a világra.

ScienceDaily

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top