Ételt csak okosan!

Akár nasi, akár főétkezés: válogass!

Minden utcai élelmiszerrel kapcsolatban figyelj arra, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan helyen vásárold meg őket!

Akár nasi, akár főétkezés: válogass!Jól nyisd ki a szemed, ha fagyit, lángost vagy például gyrost szeretnél enni (hogy csak néhányat soroljunk fel sokféle kedvelt utcai ennivalóból), mert a higiéniai szabályok be nem tartásának következményeit te is viseled.

Ha fagyira vágysz, nézd meg a hűtőpultot: ideális esetben a pult zárt a vásárlói oldalról, és nem éri közvetlen napfény, hőmérséklete legalább -8°C. Ezt a pultban lévő hőmérőn ellenőrizheted. A fagyi pár perc alatt megolvad, az olvadt fagylaltban pedig a baktériumok nagyon gyorsan elszaporodnak és megbetegíthetnek. Fontos, hogy folyó vízzel öblítsék a fagyi-adagoló kanalat, és a tölcsért ne csupasz kézzel, hanem szalvétába csavarva adja át neked a felszolgáló. Egy jó lángossütő kiválasztásában rábízhatod magad az orrodra: ha erős és kellemetlen az olajszag, gyanús, hogy nem cserélik elég sűrűn az olajat. Ha nyúlós, langyos a lángos, amit kapsz, az már kisülhetettt egy ideje… az ilyen helyet nem ajánljuk!

A pulton is (ahová kizárólag a kiszolgáló nyúlhat) vedd szemügyre a feltéteket, sajtot, tejfölt: csak kis mennyiséget szabad kint tárolni belőlük, a többinek a hűtőszekrényben a helye! Máskülönben szennyeződhetnek, felmelegedhetnek. S ha például gyrost szeretnél enni? A nyers húson baktériumok lehetnek, ezért fontos, hogy a kiszolgáló gyakran mosson kezet, és folyamatosan forgassa a nyársat, hogy a hús minden oldala jól átsüljön. Bizalmat kelt, ha a húst csak a rendelésedre vágják le, így nem csepeg rá a nyársról a még nyers hús leve. A megmaradt gyros húst minden esetben meg kell semmisíteni, másnap már nem szabad felhasználni. Ha üzletnyitáskor megkezdett nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni, kezdj gyanakodni és inkább ne fogadd el.

Természetesen neked is be kell tartanod néhány szabályt. Tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogd meg az ételt, mert a kézen is lehetnek vírusok vagy baktériumok! Ha nincs lehetőséged a kézmosásra, használj fertőtlenítő kéztörlő kendőt! Ne vegyél előre szeletelt gyümölcsöt az utcán! Elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen ne vegyél ételt!

Ételt csak okosan!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top