nlc.hu
Európa-bajnokság
5 érdekesség Kerkez Milosról

5 dolog, amit nem tudtál Kerkez Milosról, a magyar válogatott legfiatalabb játékosáról

Kerkez Milos nemcsak a magyar labdarúgó-válogatott legfiatalabb játékosa, de a tavalyi évben bekerült a húsz legtehetségesebb fiatal európai focista közé is.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Szoboszlai Dominik lett az Eb-történelem legfiatalabb csapatkapitánya, azonban a magyar labdarúgó-válogatott legfiatalabb játékosa – aki nem mellesleg még tavaly a BBC heti álomcsapatába is bekerült – a mindössze 20 éves Kerkez Milos.

A fiatal tehetség először 2020-ban mutatkozott be az U17-es, majd egy évvel később az U21-es válogatottban. 2022-ben kapott először meghívót a magyar felnőtt válogatottba, ahol a németek elleni Nemzetek Ligája mérkőzésen mutatkozott be kezdőként. Kerkez Milos fiatal kora ellenére lenyűgöző eredményeket ért el és rengeteg elismerést zsebelt be az elmúlt évek alatt.

Mindezt az is jól mutatja, hogy 2023. július 20-án bejelentették, hogy Kerkez a Premier League-ben szereplő AFC Bournemouth játékosa lesz. A Premier League első fordulójának tétmérkőzésén mutatkozott be új csapatában, melyet kezdőként végigjátszott. A Bournemouth szurkolói őt választották a mérkőzés legjobbjának. A tavalyi évben bekerült a húsz legtehetségesebb fiatal európai focista közé is. Éppen ezért összeszedtünk öt érdekességet, amit vélhetően még nem tudtál a fiatal játékosról. 

Kerkez Milos

5 dolog, amit nem tudtál Kerkez Milosról (Fotó: Getty Images)

Kerkez Milos kettős állampolgár 

A 20 éves válogatott labdarúgó valójában szerb-magyar kettős állampolgársággal rendelkezik. Kerkez Milos 2003 novemberében a szerbiai Verbász városában született. 2014-ben Ausztriába költözött, hogy a Rapid Wien csapatában játszhasson. 2019-ben még a Hódmezővásárhely csapatánál is megfordult, majd pár hónap után a győri Fehér Miklós Akadémiához került. Nem sokkal később a magyar ETO FC Győrhöz igazolt, ahol a magyar válogatott utánpótláscsapatában kezdett el játszani. A védő ekkor eldöntötte, hogy a magyar válogatottban szeretné a felnőtt csapatot képviselni. 

Hiába született Szerbiában, nem volt kérdés, hogy a magyar csapatban szeretne szerepelni

Kerkez Milos néhány évvel ezelőtt a Nemzeti Sportnak elmondta, miszerint soha nem volt kérdés az, hogy melyik csapatban játsszon. 

„Mindig Magyarország volt az első! Édesapám és a magyar nagymamám is ezt szerette volna, és én is, ez nem volt kérdés. Nagyon fiatalon, tizennégy évesen eldöntöttem, hogy ha valaha is eljutok odáig a pályafutásomban, akkor a magyar válogatottban szeretnék játszani. Arról nem is beszélve, hogy Szerbia soha nem kért fel, míg Magyarország ezt már tizenöt évesen megtette. Itt tisztelnek engem, ahogy a családomat is, és ezt soha nem fogom elfelejteni.”

A családja is követte Hollandiába 

A fiatal játékos az angliai igazolása előtt a holland első osztályú AZ Alkmaar csapatához igazolt. Kerkez Milos két évvel ezelőtt bevallotta, hogy még mindig nagy szüksége van szüleire, éppen ezért velük együtt költözött a holland fővárosba, Amszterdamba. 

„Édesanyámmal és édesapámmal együtt költöztem ide, és egyszerűen imádunk itt élni. Őszinte leszek, még mindig nagy szükségem van a szüleimre, és ezt nem kell szégyellnem, mivel ebben a korban ez természetes. Apukámmal órákig tudunk beszélgetni a fociról. Ő a legjobb tanácsadóm. Örülök, hogy a szüleim itt vannak velem Hollandiában” – nyilatkozta akkoriban. 

Kerkez Milos

Kerkez Milos az AZ Alkmaar csapatában

Sosem feledkezik meg családjáról

Kerkez Milos a Sportálnak elmondta, hogy szülei nagy áldozatokat hoztak azért, hogy ekkora karriert futhasson be, ezt pedig soha nem fogja elfelejteni. 

„Gyerekkorom óta az járt a fejemben, hogy amikor profi futballista leszek, akkor elkezdek »törleszteni« feléjük, szerettem volna mindent megadni nekik, amire szükségük van. Erről azóta sem feledkeztem meg, és a jövőben sem fogok.”

18 millió eurót fizethettek a játékosért

Kerkez 2023-ban az angliai Bournemouth csapatába igazolt, a hírek szerint pedig a klub közel 18 millió eurót, vagyis több mint 7 milliárd forintot fizetett a fiatal tehetségért. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top