nlc.hu
Európa-bajnokság
Christian Eriksen története

A legutóbbi Európa-bajnokságon 5 percig halott volt, most ő szerezte az első gólt – Christian Eriksen sikertörténete

Christian Eriksen a legutóbbi EB-n hirtelen szívleállás miatt összeesett a pályán. A középpályás labdarúgó az elmúlt három évben nagy utat tett meg, és kitartásának köszönhetően idén újra pályára léphetett, ráadásul a nyitógólt is ő szerezte.

Vasárnap a dán és a szlovén válogatott csapott össze az Európa-bajnokságon, melynek eredménye 1-1 lett. A mérkőzésen végig fölényben játszott a dán csapat,  mégsem sikerült bezsebelniük a győzelmet. De mi is számít igazi győzelemnek? Ugyan Dániának nem sikerült megvernie Szlovéniát, az azonban mindennél többet jelentett a csapatnak, hogy játékostársuk, Christian Erikson 1100 nappal azután, hogy az előző Európa-bajnokságon hirtelen leállt a szíve, újra pályára léphetett. A Manchester United középpályása ráadásul a 17. percben egy góllal kezdte a visszatérést, így 32 évesen ő lett a legidősebb dán, aki gólt szerzett a kontinenstornán. A korábbi rekordot Martin Braithwaite tartotta, aki három évvel ezelőtt, 30 évesen talált be a kapuba. 

Elmondása szerint 5 percig halott volt, mégis megnyerte a csatát

2021. június 12.-én, a három évvel ezelőtti Európa-bajnokságon mindenkinek elakadt a lélegzete, amikor a Franciaország elleni nyitómeccsen Christian Eriksen összeesett a pályán. Csapattársai ekkor a pálya szélén körülvették, hogy védjék őt az árgus tekintetektől, miközben az orvosok azon dolgoztak, hogy megmentsék az életét. A középpályás elmondása szerint öt percig halott volt, ám a végső csatát sikerült megnyernie: Eriksen teljesen felépült, és ma már semmit sem szeretne jobban, mint elűzni a múltat, ami olykor még a mai napig kísérti. 

„Amikor közölték velem, hogy újra futballozhatok, az volt a célom, hogy visszatérjek erre a szintre” – mondta a 32 éves játékos a Szlovénia elleni vasárnapi nyitány előtt a Kickernek, majd hozzátette:

Nem felejtettem el, hogy mi történt, de nem tart vissza semmi. Alig várom, hogy játszhassak

– összegezte. 

Kasper Hjulmand, a dán válogatott edzője szerint ezek az emlékek nem fogják befolyásolni a középpályás teljesítményét. Azt mondja, hogy Eriksen magas szintű játékintelligenciával rendelkezik, képes okosan helyezkedni és diktálni a tempót. 

„Ő a ritmusunk, és az az emberünk a pályán, aki képes diktálni a tempót. Ha ő jól játszik, akkor mi is jól játszunk.”

Erikson csapattársa világklasszisként írta le a játékost, azonban hozzátette, a középpályás az utóbbi időben alig-alig lépett pályára a Manchester United színeiben, így nem lesz egyszerű dolga. Azt is elmondta, hogy ennek ellenére nagy tapasztalattal rendelkezik, ami ellensúlyozni tudja ezt a kimaradást. 

A szívleállást követően elbizonytalanodott, folytassa-e

Az elmúlt három évben Erikson visszatért a pályára, leigazolták a világ egyik legnagyobb futball klubjához, 2022-ben pedig már a világbajnokságon képviselhette hazáját. Ennek ellenére teljesen érthető, hogy a futballista elgondolkozott azon, vajon szeretné-e folytatni sportolói karrierjét. A vérfagyasztó eset óta a középpályás rengeteget elmélkedett a világunkról és általában az életről. Egy korábbi interjúban a CNN-nek elmondta: 

„Megtanultam, hogy még egy rossz időszak után is eljön az idő, amikor minden más lesz” – mesélte a labdarúgó miután megkapta az Év visszatérője díjat Párizsban. 

Christian Eriksen

Christian Eriksen a Szlovénia-Dánia Eb mérkőzésen, Stuttgartban (Fotó: Harry Langer/DeFodi Images by via Getty Images)

Miután a pályán életmentő kezelésre szorult az első félidőben, senki sem tudta megmondani, hogy Eriksen pályára áll-e még valaha. A játékos elmondása alapján benne is felmerültek kételyek a folytatást illetően, azonban tudta, ha valaha is visszatér, azt biztonságos módon szeretné megtenni. 

Már akkor is tudtam, hogy ha tudok újra futballozni, akkor vissza szeretnék térni, de mindezt biztonságos módon akartam megtenni.

„Nagyon sok dolog van, ami fontosabb az életben”

Az életmentő kezelés részeként Eriksen egy olyan típusú pacemakert kapott, amely a végzetes szívleállások megelőzésére szolgál. A baleset idején a labdarúgót még Olaszországban, az Inter Milan csapatához kötötte szerződés, ám a csapatnál kijelentették, csak akkor folytathatja náluk a pályafutását, ha a testéből eltávolítják a pacemakert. Eriksen ezek után inkább visszatért korábbi dán csapatához, ahol a szíve nem jelentett akadályt. Nem sokkal később már részt vett a katari világbajnokságon, majd csatlakozott a Premiere League-be. A történtek ellenére ugyanazzal a szenvedéllyel és lelkesedéssel játszik, azonban rájött arra, hogy nem a futball a legfontosabb dolog az életben. 

„Rájöttem, hogy a foci mellett sok más dolog van, ami fontosabb az életben. De persze a foci is fontos – természetesen.”

Christian Eriksen és családja

Christian Eriksen és családja a Tottenham Hotspur-Everton FC mérkőzése után, 2019-ben (Fotó: Stephen Pond/Getty Images)

Christian Eriksen már egészen fiatalon történelmet írt

Christian futballkarrierjét nagyban köszönheti a támogató családi háttérnek. A sport iránti szeretetét a szüleitől örökölte; még csak hároméves volt, amikor a szülővárosának egyik csapatában elkezdett a focizni. Rengeteget tanult édesapjától, aki akkoriban a helyi csapatnál edzősködött. Az a típusú rátermettség, alázat és tehetség, ami a játékát ma is jellemzi, már ezekben az egész korai években is megmutatkozott. Nem csoda, hogy néhány évvel később már szinte minden szem rá szegeződött, amikor az évszázad tehetségének kiáltották ki. 

A felnőtt válogatottban egy évvel később debütált, a dél-afrikai világbajnokságon pedig ő volt a torna legfiatalabb játékosa.

Ugyan még csak 18 éves volt, ennek ellenére Dánia egyik legnagyobb sztárjának számított, ráadásul több európai sztárcsapat is szeretett volna lecsapni rá. 21 évesen csatlakozott a Premiere League-be, két évvel később pedig már neki volt a legjobb gólszerzési aránya a saját korosztályában. Néhány nappal 23. születésnapja után Eriksen már 49-szeres válogatott volt. 

Ez is érdekelhet Megnézem
Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top