nlc.hu
Európa-bajnokság
Minden, amit Varga Barnabás sérüléséről tudni lehet

Az UEFA szerint szakszerű volt Varga Barnabás ellátása – összeszedtünk mindent a sérülés körülményeiről

Vasárnap este mindenki egy emberként izgult a magyar válogatott csatáráért, Varga Barnabásért. Zacher Gábor szerint az orvosi stáb nagyot hibázott, míg az UEFA szerint szakszerű volt az ellátás. Összeszedtünk mindent, amit eddig tudunk a sérülés körülményeiről.

Vasárnap szemtanúja lehettünk annak, amelyet vélhetően az Európa-bajnokság kezdetekor még a legvadabb álmainkban sem gondoltunk volna. A skótok elleni drámai mérkőzés során Varga Barnabás súlyos koponyasérülést szenvedett. A Ferencváros játékosa a második félidőben, a 68. percben ütközött össze Angus Gunn skót kapussal, majd ezt követően terült el a földön. 

Félő volt, hogy a történelem megismétlődik

Tegnap este a stadionnal együtt a szurkolói zónák is elcsendesültek, olyannyira, hogy a balesetet követő percekben szinte levegőt is elfelejtett venni a tömeg a stadionban és a kivetítők előtt egyaránt. Három évvel ezelőtt már szemtanúi lehettünk hasonlónak, amikor Christian Eriksent állták körbe csapattársai, ugyanis összeesett a pályán, majd ezt követően öt percre leállt a szíve. Varga Barnabást hasonlóan vették körbe csapattársai, majd amikor a tudósításban azt hallhattuk, hogy: „Úgy tűnik, mintha egy defibrillátor is előkerült volna”, akkor egy egész ország, sőt, egy egész világ izgult azért, hogy nehogy megismétlődjön a történelem.

Varga Barnabás

Varga Barnabást hordágyon szállították a kórházba (Fotó: Getty Images)

Több nemzetközi lap is Christian Eriksen esetéhez hasonlította Varga Barnabás sérülését, főleg, hogy az orvosi stáb egy paravánnal takarta a játékost, így közel öt percig semmit sem lehetett tudni arról, hogy mi is történik pontosan. Az ápolás után az M4 helyszíni stábja szerzett információt arról, hogy a csatár magánál volt és tudott kommunikálni az orvosi stábbal, még mielőtt kórházba szállították volna Stuttgartban. Vargát végül hordágyon és nyakmerevítőben szállították kórházba. A

Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) később azt közölte, hogy az állapota stabil. Ennek ellenére a csatár műtétre szorul, ugyanis több csont is eltört az arcában.

Zacher Gábor szerint az orvosi stáb óriási hibát követett el 

A stadionban vélhetően mindenki teljesen lesokkolódott a történteken, azonban a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik egy percig sem tétlenkedett. Volt annyi lélekjelenléte ugyanis, hogy mikor észrevette, hogy az orvosi csapat lassan vánszorog be a pályára, a kezébe vette az irányítást, kifutott a hordágyért és sürgette az orvosokat is.

Szoboszlai Dominik berohant a hordágyért

Szoboszlai Dominik berohant a hordággyal (Fotó: Getty Images)

Zacher Gábor mentősként olykor futballmérkőzéseken is dolgozik, éppen ezért véleménye szerint nagyot hibázott az egészségügyi stáb. Azt mondja, hogy hasonló esetekben az orvosoknak akkor is be kell rohannia a játékoshoz a pályára, ha a bíró nem állítja meg a játékot, mivel a sportoló életénél semmi sem lehet fontosabb.

Szoboszlai Dominik szerint mindenképpen változtatni kell az orvosi protokollon

Nem igazán tudom, hogy működik ez a protokoll, hogy a mentősöknek nem szabad futni, vagy a hordágyat nem szabad behozni. Hát szerintem ott az egész kispadunk betolta az összes mentőst, akit csak lehetett, meg berángattam a hordágyat. Nem hiszem, hogy a protokoll ilyenkor bármit is számít. 

Szoboszlai Dominik hozzátette, miszerint ez nem az ő döntése, viszont úgy érzi, hogy a protokollon mindenképpen változtatni kellene. Azt mondja, hogy ha az ő orvosaik azt mondják, hogy azonnal szükségük van segítségre, akkor nem hiszi, hogy sétálniuk kellene.

„Ez nem az én döntésem, de szerintem valamit változtatnunk kell. Még akkor is, ha valaki fekszik, de látod, hogy nagy baleset volt, akkor csak menj be a pályára. Abban az esetben is, ha a játékvezető azt mondja, hogy ne menjetek tovább, csak menjetek. Ha látod, hogy semmi komoly, akkor csak menj le, és vége, viszont a másodpercek sokat segíthetnek” – idézte a CNN a csapatkapitányt.

Az UEFA szerint szakszerű volt az ellátás

A CNN azzal a kérdéssel kereste meg az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA), hogy felülvizsgálják-e az orvosi eljárást. A szövetség szerint minden az egészségügyi eljárásnak megfelelően történt. 

„Ami Varga Barnabás fejsérülését követő orvosi beavatkozást illeti, szeretnénk tisztázni, hogy a csapatorvos beavatkozása az esetet követő 15 másodpercen belül megtörtént, majd azonnal követte őt a második számú stadionorvos, hogy a szokásos orvosi eljárásoknak megfelelően elvégezze a sérülés első értékelését és megfelelő kezelést nyújtson.”

A szövetség azt is hozzátette, hogy a szakképzett sürgősségi csapat az előírásoknak megfelelően a pálya mellett várakozott, majd azonnal a pályára érkezett a hordággyal, hogy kórházba szállíthassák a játékost. 

„A helyszínen lévő orvosi személyzet közötti koordináció professzionális volt, és minden az orvosi eljárásoknak megfelelően történt. Nem volt késedelem a játékos ellátásában és a segítségnyújtásban.”

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint zavaros volt a helyzet, ugyanis a sérülés pillanatában ő is csak annyit hallott a játékosoktól, hogy úgy néz ki, mintha Varga nem lenne magánál.

„De persze valószínűleg nem realizálták, hogy veszélyes helyzetről van szó. Most már szerencsére elmondhatjuk, hogy Barni nincs semmilyen veszélyben.”

Marco Rossi Varga Barnabásnak: „Te is minden labdáért megküzdöttél. Anélkül, hogy valaha is féltél volna.”

A szövetségi kapitány egy Facebook-bejegyzésben megható sorokkal üzent a csatárnak. 

„A csapattársaidhoz hasonlóan Te is minden labdáért megküzdöttél. Anélkül, hogy valaha is féltél volna. Egy emberként aggódtunk, amikor láttuk, mi történt! Tudjuk, hogy rendbe fogsz jönni, de sajnos, ha sikerül továbbjutnunk, nem leszel velünk. Mindent meg fogunk tenni, és ha lesz rá lehetőségünk, a következő sikert neked ajánljuk! Jobbulást Barni, visszavárunk!”

A magyar csapat

A mérkőzés 100. percében győzött a magyar válogatott (Fotó: Getty Images)

De nem Marco Rossi volt az egyetlen, aki üzent Varga Barnabásnak. A baleset után a francia válogatott is üzent a sportolónak. Antoine Griezmann világbajnok például egy külön posztban fejezte ki együttérzését. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top