nlc.hu
Európa-bajnokság
Foci-Eb: Zacher Gábor szerint óriásit hibázott az orvosi személyzet Varga Barnabás esetében

Foci-Eb: Zacher Gábor szerint óriásit hibázott az orvosi személyzet Varga Barnabásnál

A mentőorvos elárulta, miért került elő a defibrillátor is.

Mint arról beszámoltunk, súlyos arcsérülést szenvedett Varga Barnabás a skótok elleni drámai küzdelemben, a magyar válogatottnak az utolsó Európa-bajnoki csoportmérkőzésén. Az orvosok rendkívül lassan indultak a pályára, mintha nem lettek volna tisztában a magyar focista sérülésének veszélyével és súlyosságával. Már a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik rángatta be a hordágyat a pályára, annyira lassan érkezett az orvosi segítség.

Az ápolás lebonyolítása kapcsán az rtl.hu megszólaltatta Zacher Gábort, aki mentősként futballmérkőzéseken is dolgozik. Szerinte a Varga Barnabáséhoz hasonló esetekben az orvosnak akkor is be kell rohannia a játékoshoz a pályára, ha a bíró nem állítja meg a játékot, mert a focista életénél semmi sem lehet fontosabb. 

A sérült Varga Barnabáshoz hordágyat húz Szoboszlai Dominik - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A sérült Varga Barnabáshoz Szoboszlai Dominik húzta a hordágyat – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

“Van egy német egészségügyi ellátórendszer, amiről azt mondják, hogy a világon az egyik legjobb. Ráadásul az akut, a sürgősségi ellátásuk is fantasztikus. És akkor ilyen hibát követnek el?” – fakadt ki Zacher Gábor.

“Vannak szabályok, hogy a kispadnál lévő pitdoktor, a hordágycsapat (…) hogyan és mikor mozoghat. (…) Abban az esetben viszont, ami Barnabással történt, (…) amikor összeesik valaki, akkor függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a játékot, a pitdoktornak kutya kötelessége elindulnia. Mert itt a focista életéről van szó” – jelentette ki a mentőorvos, hozzátéve: “Úgy gondolom, hogy óriásit hibázott a beindulással az orvosi személyzet”.

 Varga Barnabást hordágyon viszik le a pályáról - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 Varga Barnabást hordágyon viszik le a pályáról – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hajdú B. István a közvetítésben azt is említette, hogy előkerült a defibrillátor is, ennek okát a következőkkel magyarázta a portálnak Zacher Gábor: “Ilyenkor, amit bevisznek, az nem egy egyszerű félautomata defibrillátor. (…) Ez sokkal összetettebb eszköz, rengeteg paramétert tud rögzíteni, például a véroxigén tartalmát. Ha föltesszük a kis tappancsokat, rögzíteni tudja az EKG-t, vérnyomást tud mérni”.

A meccs után amúgy annyi derült ki Varga Barnabás állapotáról, hogy műtét vár a magyar labdarúgó-válogatott középcsatárára, így számára véget ért az Európa-bajnokság.

Azóta már a Magyar Labdarúgó Szövetség közleményt adott ki a sérült focista állapotáról az X-en. Megnyugtatták a szurkolókat, hogy jól van, de műtétre szorul.

“Varga Barnabás arcában több csont is eltört a mérkőzésen történt ütközés során, továbbá agyrázkódást is szenvedett. Nagy valószínűséggel műtét vár a Fradi csatárára. Az éjszakát a kórházban tölti Stuttgartban. Az egész csapat szorít érte!”

Címlapokon a horrorsérülés

Varga Barnabás sérülésével foglalkoznak a német lapok – derül ki az MTI lapszemléiből:

  • A Bild című napilap a beszámolójában a válogatott csapatkapitányától, Szoboszlai Dominiktól idézett, melyben a Liverpool légiósa azt kifogásolta, hogy a segítség lassan érkezett a pályára.
  • A Süddeutsche Zeitung terjedelmes tudósítást közölt a magyar-skót találkozóról, melyben Varga esete mellett elsősorban a hajrában és a ráadásban történteket részletezték.
  • A Die Zeit szinte kizárólag a Varga Barnabás sérülésével járó esetet részletezte, ugyancsak idézte Szoboszlait, valamint kiemelte, hogy a magyar játékosok szurkolókkal közös ünneplésekor a Ferencváros csatárának 19-es számú meze “volt a középpontban”.
  • A Die Welt drámai mérkőzésről írt a beszámolójában, mert a 68. percben az Eb-n addigi egyetlen góljukat szerző Vargát veszítették el súlyos arcsérülés miatt.
  • A Frankfurter Allgemeine Zeitung kitért arra, hogy többek között a francia válogatott sztárfutballista, Antoine Griezmann is jobbulást kívánt a megsérült magyar támadónak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top