nlc.hu
Európa-bajnokság
Újabb rekordot döntött Lamine Yamal

A 16 éves Lamine Yamal újabb rekordot döntött: ő lett a legfiatalabb gólszerző

Az idei az első, hogy a spanyol válogatott szövetségi kapitánya behívta a 16 éves Lamine Yamalt a felnőtt válogatottba. A fiatal játékosnak az Európa-bajnokság az első nemzetközi szereplése, de már két rekordot is megdöntött.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, nagyon úgy tűnik, hogy a 2024-es Európa-bajnokság javarészt a fiatal sportcsillagok felemelkedéséről szól. A spanyol támadó, Lamine Yamal mindössze 16 éves, azonban máris beírta magát a történelembe, hiszen az idei Európa-bajnokságon két rekordot is megdöntött. 

Barcelónában már egy ideje azt suttogták, hogy Yamal személyében egy új sportcsillag fog felemelkedni és úgy tűnik, nem tévedtek. Csak idő kérdése volt, hogy a 16 éves játékosnak mikor sikerül gólt szereznie. A keddi spanyol-francia mérkőzés 21. percében Lamine Yamalnak sikerült gólt szereznie. Ugyan a spanyol támadónak már a kontinenstorna alatt is voltak értékes gólpasszai, ez az első,hogy kapuba talált. 

A fiatal játékos az Eb alatt két rekordot is megdöntött. Lamine Yamal nemcsak a legfiatalabb játékos, aki valaha szerepelt az Európa-bajnokságon, hanem a legfiatalabb labdarúgó, aki nagy tornán gólt szerzett.

A korábbi rekordot Johan Vonlanthen tartotta, aki 2004-ben, 18 évesen szerzett gólt az Eb-n. 

„Nagyon boldog vagyok, hogy bejutottunk a döntőbe. Nehéz pillanatokat éltünk meg, nem számítottunk rá, hogy korán hátrányba kerülünk. Szerettem volna gólt lőni, nagyon boldog vagyok. Próbálok nem gondolkodni túl sokat, igyekszem élvezni és segíteni a csapatot, és ha úgy alakul, ahogy én akarom, akkor boldog vagyok. Nyerni akarok, nyerni és nyerni, a születésnapomat itt fogom ünnepelni Németországban a csapattal” – idézte a Nemzeti Sport a sportolót. 

Lamine Yamal

Lamine Yamal a spanyol-francia mérkőzésen (Fotó: Getty Images)

Yamalt ezt követően a mérkőzés legjobbjának választották. Luis de la Fuente, a spanyolok szövetségi kapitánya azt mondta, hogy Lamine olyan dolgokat tesz, amelyek arra utalnak, hogy a sport nagy alakja lehet, azonban óvatosnak kell maradni. 

„Segítenünk kell neki azzal, hogy két lábbal a földön tartjuk, és a legjobb módon fejlesztjük. Ez a nyugalomról és a higgadtságról szól. Az ókori Rómában, amikor Julius Caesarról beszéltek, azt mondták: Ne feledjük, ő is csak ember!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top