nlc.hu
Európa-bajnokság
Ollie Watkins debütálása az Európa-bajnokságon

Kilencévesen elküldték az akadémiáról, most ő repítette a döntőbe az angolokat

Ollie Watkins hosszú utat tett meg ahhoz, hogy biztosítsa helyét az angol válogatott keretben. A játékos az elődöntő előtt mindössze 22 percet volt pályán, majd a döntőbe lőtte Angliát.

Akadnak olyan sportolók, akikről már egészen kicsinek is megállapítják, hogy egy napon óriási tehetség lesz. Na persze önmagában a tehetségtől még nem lesz valaki sikeres. Azt szokták mondani, hogy a sikerhez 15 százalék tehetség és 85 százalék szorgalom kell. Ez maximálisan igaz az angol labdarúgó-válogatott csatárára, Ollie Watkinsra

Mindenkit meglepett a 28 éves játékos pályára lépése

Szinte mindenkit meglepett, amikor az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate az Európa-bajnokság elődöntőjében, a holland-angol mérkőzés 81. percében pályára küldte a játékost. Ollie Watkins neve eddig sokak számára ismeretlen volt, azonban a mérkőzés 91. percében tett róla, hogy az egész világ megismerje a nevét. A sportolót cserejátékosként küldték pályára, azonban az utolsó percekben rúgott góljának köszönhetően a döntőbe lőtte Angliát. 

Hetek óta várok erre a pillanatra

– nyilatkozta a játékos a mérkőzés után, majd azt is hozzátette, miszerint Angliának gólt lőni mindig csodálatos érzés, azonban azt soha nem gondolta volna, hogy ezt egy ilyen rangos eseményen fogja tudni megtenni. Watkins az elődöntő előtt mindössze 22 percet volt pályán az Európa-bajnokságon. 

Mindössze kilencéves volt, amikor elküldték az akadémiáról

Sok angol játékossal ellentétben Watkins jóval alacsonyabb szinteken kezdte pályafutását. Minden akkora vezehető vissza, amikor az Exeter City-t – a játékos egykori klubcsapatát – megmentették a bezárástól. Ekkoriban az akadémia nyári táborokat indított, hogy jobban felfederítsék a helyi tehetségeket. A legjobb játékosokat az Exeterbe hívták be egy próbajátékra. A kilencéves éves Watkinst azonban hazaküldték, mivel úgy látták, hogy nem elég érett ahhoz, hogy az akadémián játszhasson. Simon Hayward, az akadémia igazgatója azt mondta olykor előfordul, hogy néhányan nem tudják megugrani a váltást egy amatőr klub, illetve egy akadémia között. 

„Nem vettek fel, mert ahhoz szoktam hozzá, hogy a barátaimmal focizom, és nem vettem túl komolyan. Úgy éreztem, vagyok annyira jó, mint a többi fiú, de nehezen tudtam koncentrálni. Azt mondták, jöjjek vissza hat hét múlva, de a szüleim úgy vélték, ennyi idő alatt nem tanulok meg jobban figyelni” – idézi a 24.hu Watkinst. 

Ollie Watkins

Ollie Watkins

A következő évben, immár 10 évesen visszatért és lehetőséget kapott. Annak ellenére, hogy Watkins édesanyja egyedülálló szülőként nevelte fiát, ráadásul nagy távolság volt az otthonuk, illetve a klub között, Watkins végigjárta az akadémiát. 

„Tökéletes hozzáállással, tökéletes jellemmel és fizikai képességekkel rendelkezett. Minden adott volt hozzá, 17, 18, 19 évesen mégsem játszott olyan jól, mint kellett volna„ – mondta Paul Tisdale, aki Watkins első menedzsere volt az Exeterben. 

„Hirtelen beindult a motor”

Watkins 18 évesen, többnyire a szélső poszton játszva négyszer lépett pályára az Exeter csapatában mielőtt kölcsönadták volna a hatodik osztályban szereplő Weston-super-Mare-hez. A fiatal játékos vélhetően mindenkinek meg szerette volna mutatni, hogy mire képesHirtelen beindult a motor. Soha nem láttam még olyan játékost, akinek a teljesítménye ennyire megváltozott volna, mint Ollie-nak. A kölcsönszerződés után visszakerült az Exeterbe, ahol az első szezonban 9, a másodikban pedig 16 gólt lőtt. 

Hirtelen beindult a motor. Soha nem láttam még olyan játékost, akinek a teljesítménye ennyire megváltozott volna

– idézi a BBC

2017-ben a Championship Brentford csapatába igazolt. Ollie Watkins jelenleg Premiere League-ben, az Aston Villa klubcsapatnál játszik, azonban kétségtelen, hogy rengeteg kitartása és szorgalma az idei Európa-bajnokságon meghozta a várva-várt sikert és elismerést. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top