nlc.hu
Ez is család

Mennyibe kerül havonta egy gyerek?

Több pénzbe kerül három gyerek, mint egy? Igen is meg nem is, épp ezért megmagyarázzuk

Mennyibe kerül a gyereknevelés, ha egyke vagy ha van testvére a gyereknek?

A gyereknevelés sosem volt ennyire drága, mint manapság, legalábbis egy amerikai tanulmány szerint most vagyunk a csúcsponton az elmúlt évtizedekhez képest, ha a gyerekek körüli költségeket nézzük. Főleg ezt okolják egyébként azért is, hogy kevesebb gyereket vállalnak az emberek, hiszen úgy érzik, nem tudják majd eltartani, az életben elindítani őket.

A nagy magyar valóság

Magyarországon sincs kolbászból a kerítés, ha a gyereknevelés költségeit nézzük, már 2007-ben durva összegeket olvashatunk a Társadalomkutató Intézet (TÁRKI) ezt vizsgáló tanulmányában: akkor évente 1,26 millió forintnyi költséget számoltak egy gyermekre, ez pedig az azóta eltelt idő, emelkedő árak és változó politikai viszonyok tekintetében mára a sokszorosára nőtt. A költségek kiszámítása során persze nem csak azt kell nézni, mennyi kakaós csigát veszünk a gyereknek havonta, a tanulmányban meghatározottak szerint „a gyermeknevelés költségeinek négy fontos forrása van:

  • a gyermekek fogyasztása,
  • a gyermeknevelésre fordított háztartási munka,
  • az anya (illetve a szülők) kieső folyó jövedelme, és
  • az anya (a szülők) humántőke-vesztesége, amely egy alacsonyabb életpálya-jövedelemben mutatkozik meg.”

A TÁRKI-tanulmányt 2017-ban aktualizálta számolás szempontjából a HVG, amelyből kiderült, hogy az egyke gyerek akkor évente 3,9 millióba került, ebből a fogyasztás 731 ezer, míg a gondozáshoz köthető munkák 3,2 millió forintot jelentettek. Ha pedig így számolunk, akkor öt évvel ezelőtt az egykére 18 éves koráig simán elköltöttek a szülők úgy 70 millió forintot. Ebben a 2017-es számolásban 18 éves korukig két gyermeknél a költség gyermekenként 41 millió forintra jött ki, nagycsaládosoknál pedig 38 millió forint per gyermek.

Baba a bevásárlókosárban

Mennyibe kerül egy gyerek? (Kép: Getty Images)

Több gyerek több kiadás

Bár furcsának tűnhet a fenti adatokban, hogy minél több gyerek van, annál kevesebbet költünk 18 éves koráig egy gyerekre, a havi büdzsében azonban ez valójában több kiadást jelent. Egy gyors számolással ugyanis kiderül, hogy a 2017-es számok alapján az egyke gyerek akkor 324 ezer forintba került havonta, míg három gyerek esetében egy gyerekre havi átlag 176 ezer forintot költöttek a szülők, ám ez a 176 ezer háromszor jelenik meg a havi büdzsében, úgyhogy három gyerek bizony háromszor 176 ezret jelent, ami már 528 ezer forint – tehát sokkal többe kerül, mintha egy gyerekünk lenne, még akkor is, ha gyerekekre lebontva kisebb költséget számoltak a szakemberek. És ezekhez az összegekhez még rá kell számolni az elmúlt öt év áremelkedéseit, melyeket a fizetésünk egyáltalán nem követett rohamtempóban.

Edina három gyerek édesanyja, mesélt a saját tapasztalatairól: „Arra törekedtem minden gyerekemnél, hogy ne szálljunk el, mivel nem vagyunk gazdagok, inkább középosztálynak mondanám magunkat, ezért aztán kellett spórolni rendesen.

Ha a havi büdzsét nézzük, akkor utólag visszanézve a legkönnyebb időszak egyértelműen az volt, amíg az első gyerekünk pici baba volt.

Bár én nem számolok úgy, mint a kutatók, és a házimunkát nem forintosítom, ahogy a munkából kiesést is kihagyom a számolásból, szigorúan csak azt nézem, mennyi pénz megy el a fizetésből az adott hónapban. Amíg kicsik voltak, addig szinte csak pelenkára és kisruhákra költöttünk – most nem számolom ide a szülés előtti beruházásokat –, ez utóbbiakat általában használtan, olcsón be tudtam szerezni, na, ez nagy gyerekeknél már nem megy. Egyrészt ízlésük van már alsó tagozatban, nem vesznek fel akármit, másrészt a használt ruhák nagyjából hét-nyolcéves koruktól kezdve már rossz állapotban vannak, ritkán lehet kifogni jókat.

Szintén a babakor után, oviban indulnak be az olyan költségek, mint külön edzés, fejlesztés, logopédus, ovis pénzek, étkeztetés, táborok, komolyabb játékok, hétvégi gyerekprogramok…

és akkor a gyerek nem volt még beteg, mert ha igen, akkor az is horror, nem jöttem még el úgy gyógyszertárból betegség esetén, hogy egy 20-ast ne hagyjak ott. Összeszámolva: egy kicsi babára nagyjából 30 ezret költöttünk havonta, aztán ez az összeg alaposan megnőtt gyerekenként, amikor oviba, majd suliba (nem fizetősbe!) kezdtek járni. Most kiszámoltam egy havi költésünket: egy átlag magyar fizetésnyi, 250-300 ezer körüli összeg megy el a három gyerekre havonta, és semmi extra nincs benne, csak a szokásos étel, ruházkodás, iskola, szórakozás, különórák… szóval az élet, és hogy próbálunk nekik mindent megadni, amire szükségük van ahhoz, hogy jól induljanak majd az életben. Nem egyszerű kijönni havonta a pénzünkből, és még nem is keresünk rosszul, két keresetből boldogulunk, minden elismerésem azoké, akik ennek töredékéből vagy egy bevételből kénytelenek kijönni és így is felnevelik becsülettel a gyerekeiket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top