Ezo

Elfogadjam a sorsom?

„Ezoterikus körökben” rengeteg vita tárgyát képezi manapság is a determináció vagy szabad akarat kérdése. Vajon elõre meg van írva sorsunk a csillagokban, vagy saját magunk irányítjuk azt?

„Úgy döntöttem,
ahogy meg volt írva,
mint egy igaz ember
– úgy szállok a sírba.”


A jellemünk a sorsunk





Én azt vallom, hogy az asztrológiai előrejelzés nem konkrét tényeket, hanem lehetőségeket közöl…a szabad akarat inkább a lehetőségek kihasználásában vagy elutasításában rejlik. Egy nagyon régi bölcs mondás szerint is:
A jellemünk a sorsunk. Az emberrel veleszületett adottságoktól és további belső fejlődésétől függ, hogy ki mennyire élhet a helyesen értelmezett szabad akaratával, vagy milyen mértékben válik a külső hatások játékszerévé. Tulajdonságaink, viselkedésünk mintegy eleve megszabják, hogy milyen dolgokkal kerüljünk kapcsolatba, milyen események érjenek bennünket. A horoszkópban benne vannak ezek a kilátások – jók és rosszak egyaránt.


Robogás a sorsvonattal

Peter Orban és Ingrid Zimmel Ezoterikus asztrológia című könyve szerint a sorsunk olyan, akár egy vonat, mely „valamikor elindult. Mindenki tudja, hogy mikor, hiszen a születés helye és ideje rögzítve van. …mint minden vonatnak, ennek is van menetrendje, amelyben benne áll, hogy milyen településeket érint a vonat (át lehet állítani a váltókat), mennyi ideig áll az egyes állomásokon, milyen tájakon halad át (magas hegységeken keresztül, folyók mellett vagy alagutakon át), és mikor éri el a végállomást. 





Általában nem érezzük magunkénak sem a vonat menetirányát, sem a tájat, sem a bensőnkben (a vonat belsejében) tartózkodó útitársakat, akik időnként be- és kiszállnak.
Tudjuk, hogy honnan indult a vonat, és azt is, hogy milyen állomások mellett haladtunk el. Azt is tudjuk, hogy kikkel találkoztunk a mai napig, kik azok, akik ki- és beszálltak (és közülük néhányan még most is velünk utaznak). Ez az emberi élet alaphelyzete. A szerzőpáros azt állítja, hogy a menetrendet már megírták. Rögzítve van benne a végállomás, és az érkezési időpont is. Ezen nem változtathatunk. Sem a böjtölés, sem az ima, sem a vegetáriánus táplálkozás, sem a jóga, sem az általános emberszeretet nem toldja meg egy perccel sem. Nem toldja meg egy perccel sem?


A menetrend törvénye





A menetrend a törvényünk, és nem az a cél, hogy megváltoztassuk, hanem az, hogy beteljesítsük. Elkerülhetetlenül eljutunk a végállomásra, tehát az a legjobb, ha megpróbáljuk megérteni a menetrend törvényét. Megvan rá a lehetőségünk, hiszen a menetrend ott van a vonatban. Az út előre meg van tervezve, az útirány adott, és még senki nem látott olyan vonatot, amely nem síneken robogott volna. Ebben a tekintetben előre meghatározott a sorsunk. De a vonatban szabadok vagyunk! Beléphetünk minden kocsiba, táncolhatunk, nevethetünk, sírhatunk, azt tehetjük, amit csak akarunk. Minél jobban megismerjük a vonatot, azaz önmagunkat, annál jobban látjuk az irányt. Végül megértjük, hogy miért pont oda kell eljutnunk.”






Horoszkóp, mint útjelző


Szerintem komoly asztrológus nem állítja, hogy a csillaghatások szerepe kizárná vagy lehetetlenné tenné a szabad akaratot! A horoszkóp segítségünkre lehet a legfontosabb feladatok megoldásában: hogy megismerjük önmagunkat!!! Őszinte tükröt tart elénk, és nem hízeleg a hiúságunknak, de igazi értékeinket is világosan mutatja.
Megismerhetjük belőle sorsunk fő irányvonalait, azt hogy mi a nekünk rendelt igazi út, és mik azok a “szakadékok” amelyek fenyegethetnek. Az ún. rossz hatások azonban nem feltétlenül valami szerencsétlenséget jelölnek, inkább a tendenciákat mutatja, hogy lássuk milyen hajlamok és adottságok élnek bennünk: figyelmeztet jó és rossz hajlamainkra egyaránt, és feltárja az eshetőségeket, amelyek abból származnak. Az önmegismerés és önfejlesztés útján aztán már ki-ki a maga sorsának kovácsa.

Lehet, hogy vannak végzetszerűen elkerülhetetlen dolgok, amelyeket sehogyan sem tudunk elkerülni, de itt is az a döntő, hogy hogyan fogadjuk az eseményeket, hogyan reagálunk azokra!!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top