nlc.hu
Ezo
Az álom megértése

Az álom megértése

Mindenki csak saját maga fejtheti meg az álmát, a szakember legfeljebb segítséget nyújthat. Ez mindenkinek nehéz feladat, különösen nehéz a racionális gondolkodáshoz ragaszkodó embernek, hiszen az átkódolásban sok érzelmi elem is szerepet kap.





Az egyes szimbólumok jelentésének megértéséhez ezért nélkülözhetetlen az álombeli érzelmek megfigyelése, az alternatív értelmezési lehetőségek közötti választásnál való felhasználása.
Első lépésnek az álomnapló vezetését javaslom. Ebben közvetlen ébredés után nagyon részletesen írd le álmaidat, előfordulásuk sorrendjében. Röviden írd le az előtte, alatta, utána tapasztalt hangulataid.






Tegyél fel kérdéseket az álmaiddal kapcsolatban:

1. Milyen konfliktusok, lelki élmények foglalkoztattak az utóbbi napokban?
2. Az előző nap mely tapasztalatai tükröződnek az álomban?
3. Milyen élet- és családi problémákat érint az álom?
4. Lehetséges, hogy valamely egyoldalúságod kompenzálja?
5. Milyen ötletek, asszociációk keletkeznek benned az álommal kapcsolatban?
6. A mesék, a mítoszok, a művészetek területén találsz-e valami álmodhoz hasonlót?
7. Lehet-e ébren folytatni, továbbfantáziálás, éber továbbálmodás, esetleg aktív dialógus formájában?
8. Mely álomelemmel, történéssel tudsz legkönnyebben vagy legnehezebben azonosulni, azt elfogadni. Milyen érzéseket keltenek ezek?
9. Milyen érzelmek jelentkeztek az álom során?
10. Mit éreztél a testedben álom közben és utána?
11. Mit nem értesz még meg?
12. Milyen üzenetet, ajánlást tartalmaz az álom életed továbbvitelét illetően?
(Hark H. gondolatai felhasználásával.)





Általában: Merj szembenézni álmoddal, merd újra átélni, még akkor is, ha az valami csúnyát, illetlent tartalmaz. (Platón szerint a jók megelégszenek azzal, hogy csak álmodják, amit a rosszak elkövetnek.)
Beszélgess álmaidról. Ha szakemberrel nem lehet, a barátoddal vagy érdeklődő idegennel. Így ötleteket kaphatsz, és saját magad is gondolkozásra ösztönzöd.
Az internet elterjedésével divattá vált, hogy egymást soha nem látott emberek cserélik ki álmaikat, mondják el véleményüket. (Valami ilyesféle volt szokásos a senoi törzs tagjainál is, csak ők nem számítógép előtt, hanem tábortűz mellett mesélték el álmaikat.)
Nem emlékszel álmaidra vagy ritkán emlékszel? Figyeld őket, egyre többre, egyre pontosabban fogsz emlékezni.





Óvatosságra intelek: Minden álom jelent valamit, ezt megérthetjük, de félre is érthetjük. (Ha számokat álmodtál, megteheted a lottón, de vagyonod ne tedd rájuk.) Az álom figyelmeztet, ezért érdemes figyelni. Nem az elkerülhetetlen sorsot mutatja, csak a veszélyt, amely elkerülhető.
Ne kerülj túlzottan álmaid hatása alá. Az álmok segíthetik ébrenlétét, de ne engedd, hogy megzavarják józanságod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top