nlc.hu
Ezo
Reiki – Energia a padláson

Reiki – Energia a padláson

Az ezotéria padlására az utóbbi évtizedekben egyre többen kapaszkodnak fel, hogy aztán a bemutassák kincsüket, akik arra ártatlan lelkesedéssel vagy gyanakvással tekintenek. A reiki - egy ebbõl a gazdag készletbõl.





A padláson – néha persze a pincében is – általában csuda jó dolgokat lehet találni. Izgalmas, régi, s így elfeledett világ tárgyai kerülnek ilyenkor elénk, melyekhez mégis köt minket valamilyen érzelmi kapcsolat.


Mi a reiki?

A reiki egy beavatási módszer, egy személyiségfejlesztő technika, valamint egy ősi kézrátételes gyógymód. A „reiki” szó japán szóösszetétel, az első tag – rei – jelentése mindent átható, mindenütt jelenlévő, univerzális, a második – ki – jelentése erő, életerő, energia, együttesen tehát egy, közvetlen kézrátétellel kezelő energiaközvetítéses módszert jelöl.






 „A beavatott reikis az energia segítségével lassan változik, s nem lesz többé problémacentrikus, inkább megoldáscentrikussá válik. Apránként felismeri gondolatainak és cselekedeteinek következményeit.”

(Az Életenergia Közössége- Független Szellemi Rend)

Köztudott, hogy minden élőlény – ember, állat, növény – életéhez energia szükséges, s életünk minőségére döntő hatással van ennek az energiának a mennyisége és a minősége. Azt is tudhatjuk tapasztalatból, hogy ha valakinek az energiaszintje kevesebb lesz, akkor megbetegszik – vagy fordítva, ha megbetegszik, az energiarendszerében keletkezik diszharmónia -, és ha valakinek több energiája van, mint ami az egészséges élethez feltétlenül szükséges, akkor ezt a „felesleget” át tudja adni a rászorulónak/betegnek. A reiki azonban ennél többet ígér: egyéni boldogságot, fejlődést és megvilágosodást támogató spirituális utat.







A reiki „felfedezése”


Története a messzi múltba vezet vissza. A gyógyításnak ezt a módját Indiában és Tibetben sokáig alkalmazták, ám lassan elfeledték. A múlt század végén Japánban mégis újraéledt ez a technika. Feltámasztója egy keresztény papi iskola vezetője, dr. Mikao Usui volt. Usuitól egy napon tanítványai megkérdezték, hogy valójában milyen módszerrel is gyógyított Jézus, amikor kézrátétellel győzte le a betegségeket, valamint azt, hogy hogyan lehetne ezt elsajátítani. A hagyomány szerint ez a kérdés, és a tanítványok óhaja adta Dr. Usui számára azt a lökést, hogy a válasz keresésére induljon. Amerikába ment tanulni, majd visszatért Japánba. Rengeteg könyvtárat, kolostori iratot áttanulmányozott, de csak nem járt eredménnyel. A kínai után szanszkritül is megtanult. Sok évi kutatás után egy kolostor régi, szanszkrit nyelvű iratában felfedezte az univerzális életenergia általi gyógyítás egy módját,



ám a benne szereplő szimbólumokat nem értette. Legvégül meditációba kezdett a Kuryama-hegyen. Úgy látszott, ez sem hoz eredményt, ám a harmadik hét letelte után egy megvilágosodás-élményben feltárult előtte a



megoldás. Ekkor nemcsak a gyógyító képesség született meg benne, hanem az átadás képessége is. A csodálatos energiát reikinek elnevezve nekilátott a gyógyításnak és az oktatásnak. Idővel 18 tanítványát avatta mesterré. Megtanította őket az öngyógyításra, és a reiki alkalmazásával járó gondolkodásmódra. Mára három szélesebb körben ismert iskola viseli ezt a nevet, oldalhajtásaikból viszont rengeteg van, melyeket sokan már nem tartanak reikinek.





 Mielőtt valamelyik tanfolyamra beiratkoznánk, nem árt egy kis óvatosság. Mostanában a fokozódó érdeklődést kihasználva sokan tanítanak engedély nélkül. Óvakodjunk az újságokban meghirdetett “szuper olcsó” tanfolyamoktól (vagy azoktól, akik csak egy telefonszámot adnak meg), mivel szinte biztos, hogy ezeket kellő szakismeret nélküli szélhámosok tartják. Léteznek olyan tanárok is, akiket etikátlan magatartásuk miatt a Reiki szervezetek kizártak tagjaik közül.

Bővebb információ: www.reiki.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top