Ezo

Az Oroszlán játszmája

Az Oroszlán archetípushoz erõsen kötõdõ emberek – szinte kivétel nélkül – általában sugározzák magukból az önbizalmat és azt az érzést, hogy Õk bizony a helyükön vannak, életük sínen van, s egyébként is teli vannak energiával, s erõvel.




Ne felejtsük el, azonban, hogy nincs olyan ember a földön, akivel mindig, mindenhol és minden oké lenne, s ne találnánk valamit a máz alatt, ha egy kicsit megkapargatjuk azt… Az Oroszlán azonban mindent megtesz azért, hogy ne lássuk meg a hiányosságokat, belső kételyeket, hiszen Őt feltétlenül és minden körülmények között csodálnia, kiszolgálnia, tisztelnie kell a többi embernek. Ha ezt a fajta csodálatot és tiszteletet megadjuk egy Oroszlán típusú embernek, akkor sütkérezhetünk szeretetében, ami pedig annyit jelent, hogy biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen Ő teljes szívvel kiáll mellettünk, s nehezen elképzelhető, hogy elárul minket. Ahhoz azonban, hogy felnézzünk egy Oroszlánra, a legtöbb esetben neki fenn kell tartani a látszatot. S éppen a látszat fenntartásában rejlik az Oroszlán egyik legnagyobb lélektani csapdája. Mi kell a látszathoz? Kihangsúlyozott belső tulajdonságok, mint például a tartás, őszinteség, egyenesség, s annak a képességnek a láttatása, hogy Ő erős, s bizony megvan a tehetsége és képessége ahhoz, hogy megvédjen minket. A külsőségeket illetően pedig minőségi ruhák, arany ékszerek, esetleg drágakövek, luxusautók, óriási villák, amelyek a legdrágább környéken épülnek, s persze a legdrágább bútorokkal vannak berendezve, természetesen fűtött medencével. Ennek a látszatnak a fenntartása sok mindenbe beleviheti az Oroszlán típusú embert: teljesítménykényszere lehet, vagy azt gondolhatja, hogy ha nem teljesíti a fentieket, akkor Ő már nem is felel meg másoknak. Végül beleeshet abba a csapdába, hogy már nem tudja, hogy Őt szeretik vagy pedig azt, amit nyújtani tud. Itt felmerülhet még az a viselkedési mód, amikor az Oroszlán ember a „bűn útján” szerzi meg a fenti vagyontárgyakat. Vagyis büntetendő cselekményekbe bonyolódik bele, s ebből fedezi önmaga és mások luxusigényeit.


Esettanulmány

Attila egy állami hivatalban dolgozik, mellette a családi kötelezettségeket is ellátja, ami nem kevés időt és energiát követel tőle. A hivatalban a főnöke sokat követel tőle, mellette az ügyfelek is folyamatosan „bombázzák” különböző elvárásaikkal. Attila mindezt elég jól tudta kezelni, az elmúlt évig. Ekkor hirtelen szívtáji panaszai jelentek meg, mind emellett az élvezeti szerek fokozottabb használatát igényelte, mint például a kávé és a nikotin, valamint a szexuális tevékenység. Ezek az élvezetek az Ő életében kiemelkedő jelentőséget kaptak az utóbbi időben, a megfelelésből adódó erőteljes feszültség levezetésének eszközét találta meg ezekben az élvezetekben. Természetesen ezekben a tevékenységekben időleges megkönnyebbülést talált, az elvárásokat egyre nyomasztóbban és feszítő érzésekkel élte meg, ami szívpanaszainak állandósulását okozta. Jelenleg a megfelelési kényszer feloldásán dolgozik, illetve próbálja az idejét strukturálni, és tanul nemet mondani azokra a történésekre, amelyek időbeli halasztást tűrnek. Mint láttuk Attila esetében, tökéletesen megvalósul az Oroszlánnak azon játszmája, hogy Őt mindenki a legjobbnak ítélje meg, s ezért képes még az egészségét is kockára tenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top