Ezo

A …13-as, a tizennegyedik és a símaszkos Péntek

A „tizennegyedik” egy szakma. A léhûtés, a szoknyapecérség és az ingyenélés begyakorolt formája, a babona-üzletág egykor Párizsban dívó, mára elhalt oldalhajtása.





Csak jó sváda kellet hozzá, a 13-as számtól való halálos rettegés – s a jó vacsora nem maradt el.


A halálos „13”

A triszkaidekafóbia (a ’13-as számtól való félelem’ görögül) ókori eredetű babona. A hozzáfűzött magyarázatok a számmisztika tudományához kapcsolódnak. Mint a fóbia utótag mutatja, legtöbbször negatív jelentést társítottak hozzá, ám egyáltalán nem ritka a jóra-magyarázás sem. Az egyik elgondolás szerint a 12 mindenképp a tökéletességet



 A péntektől való irtózás egy másik forrása lehet az, hogy a 19. századig a péntek volt Európában a hóhér napja, rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket is
jelenti (12 hónap van, Jézusnak 12 apostola, Izraelnek 12 törzse, stb.), és ami ezen túl van, az csak a gonoszságot hordozhatja magában. Ha valami a teljességet, a harmóniát megbontja, az a mindennapi képzeletben csak a halál lehet.


…és a tizennegyedik

Ezt elkerülendő az utcaszámozásnál vagy az emeletek számozásánál előfordul, hogy e számot mellőzik, a vacsoráknál pedig meghívják a „tizennegyediket” is. (A krónikák szerint Napóleon kínosan ügyelt arra, hogy ne legyen tizenhárom-személyes asztaltársaság tagja, mivel a babona szerint az utolsónak érkező vagy az elsőnek távozó személy az adott tizenháromból egy éven belül meghal.) Párizsban ezért hozták létre a quatroziéme intézményét, amelynek révén végszükség esetén bárki rendelhet egy hivatásos tizennegyedik vendéget. Az új asztaltárs ilyenkor egy fess fiatalember, aki jómodorú, ügyes társalgó, több nyelven beszél, s így megtörve az okkult légkört, pompásan elszórakoztatja szomszédait.


A szerencsés „13”

Cheiro, a század elején élt neves jós szerint a 13 a közhittel ellentétben nem szerencsétlen. Az ősi iratok némelyikében az áll – hangsúlyozza -, hogy aki megérti a 13-as számot, az erőt és uralmat nyer. A földindulás és pusztulás száma ez, a “Hatalomé”, mely csak akkor hoz bajt, ha rosszul használják. Ez a szám az ismeretlenre, a váratlanra is figyelmeztet.





 A Péntek 13 c. thriller 1980-ban kezdte meg pályafutását, s azóta tíz újabb részt „élt” meg. Elmebeteg tini-gyilkosa, Jason Voorhees véglegesen nem elpusztítható. Vagy mégis?
Tovább »
A 13-astól való félelem ráadásul földrajzilag korlátozott, mondja mágusunk, és felsorol egy rövid „nyertes” listát: az indiai pantheonban 13 Buddha van; az indiai és kínai pagodákon látható misztikus lemezek száma 13. Az Atsusa templom szentélyében, Japánban egy szent kard látható, amelynek markolatát 13 tárgy alkotja; a mexikóiak kígyóisteneinek a száma, bármilyen hihetetlen, de tizenhárom…


A halálos „Péntek”

Mi van, ha a halálos szám találkozik a péntekkel? A néphagyományban a péntek hosszú időn át dologtiltó nap volt. A hagyomány szerint Jézust pénteken feszítették keresztre. Sőt, állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. Így aztán a pénteki nap nem alkalmas arra, hogy házasságot kössünk, új házba költözzünk, új állást vállaljunk vagy nagy útra induljunk. A hét e napján nem lehetett kenyeret sütni, mert úgy tartották, ha megtennék, sírna a kemence, a kenyér pedig kővé változna. Nem lehetett szőni, fonni, nyiratkozni, de még







Egy angol lap összegyűjtötte a péntek tizenharmadikával kapcsolatos eseményeket, félelmeket. A felmérés szerint a britek negyvenegy százaléka idegenkedik ettől a naptól, négy százalékuk pedig retteg tőle.
udvarolni sem, mert ez a nap mindent megfordított: aki pénteken eszik, az vasárnap sírni fog…
Sejthető, hogy itt csap át végleg horrorba a balszerencsétől rettegő és azt egyúttal szenvedélyesen szerető elképzelés. Ez a nap símaszkot ölt magára, és a Kristály-tónál táborozó tiniket halomra gyilkolja. Tényleg, és mi történik olyankor, amikor péntek 13-án még holdtölte is van?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top