Ezo

Luca-napi boszorkányságok

Ha biztos szeretnél lenni benne, hogy a macerás szomszéd néni, az undok ügyintézõ vagy a fõnököd boszorkány-e - aminek látszik - könnyedén meggyõzõdhetsz róla a népi hagyomány szerint.





Minden nő boszorkány… de nem mindegy, mennyire! Most még nincs késő, hogy elkészítsük a legpontosabb boszorkány-beazonosító műszert: a lucaszékét!

Végy tizenhárom különböző féle fát, és december 13-án kezdj neki a lucaszék elkészítésének! Pontosan tizenhárom napod van a munkára, és karácsony estéjén, az éjféli szentmisén kiderül, ki az, aki tényleg boszorkány. Minden nap egy újabb darabot illessz a székhez, de szöget ne használj, mert az rontást hoz. Ha időre elkészül a mágikus bútordarab, elég, ha a misén egyszerűen ráül az ember a székre, aztán… “A széken ülve rögtön megláthatja, hogy kik a boszorkányok, mert minden boszorkánynak láthatóvá lesz a szarva, és mikor belép a templomajtón, lehajtja a fejét, hogy a szarva bele ne akadjon a szemöldökfába” – ahogy Kelemen János írja.
Ez elég egyszerű, nem?






Miért éppen Luca napja?

A Gergely-féle naptárreform életbe lépése előtt december tizenharmadika volt az év legrövidebb, épp ezért legsötétebb napja, talán ezért tartották hagyományosan „gonoszjáró” napnak. Rengeteg dolgot tehet ilyenkor az ember, aki nem veti meg a régi babonákat, hogy elhárítsa a bajt, elősegítse a termékenységet vagy a jó időjárást. A szokások közül a legismertebb a Luca széke, de Luca elég jól el van látva mással is: van például lucakalendárium, lucapogácsa, lucabúza is.
Szent Luca neve egyébként a latin lux (világosság) szóból ered – hát igen, egy kis napfény ilyenkor igazán ráférne az emberre.



Csínján a házimunkával!

Jó hír, hogy Luca napján a nők a hagyomány szerint csak fosztó, bontó dologba kezdhetnek, mert ha esetleg mással foglalatoskodnak, azt előreláthatólag sosem fejezik be. Vigyázat! Aki ezen a napon lisztbe nyúl, az orbáncos lesz, aki pedig tüzet rak és kenyeret süt, annak a kenyere kővé változik. Lucaboszorkány – akinek napját a kelta mitológia szerint is megünneplik – megköveteli asszonyhíveitől, hogy az ő napját megbecsüljék, és ne dolgozzanak. Reméljük, hogy a férfiak nem akarnak nekünk rosszat, és kicsit kifújhatjuk magunkat a karácsonyi készülődés finise előtt. A kellemesen töltött nap után pedig ne feledjük a seprűt, a boszorkányok lovát az ajtó mögé rejteni, és biztos, ami biztos, nyeljünk le egy-egy gerezd fokhagymát rontás ellen.



Mit hoz a jövő esztendő?

A praktikusabb gondolkodásúak cserépedénybe lucabúzát vethetnek. Karácsonyig naponta meg kell locsolni a “veteményt”, és ha karácsonyra kizöldül a búza, jó termés várható. A lucabúzát éjfélig az asztalon szokás hagyni, az éjféli misére viszont magával viszi a gondos háziasszony, megszentelteti a pappal, majd hazatérve az állatoknak adja.
Jósnőhöz is érdemes Luca napján fordulni, ugyanis ilyenkor sokkal biztosabban mutatja a jövőt a kártya, és a gyertyaöntés, ólomöntés is biztosabb előrejelzéssel kecsegtet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top