nlc.hu
Ezo
Ötös archetípus

Ötös archetípus

A tizenkét arkangyali rendbõl te az ötödik rendbe tartozol Daskalos tanítása szerint. Megismerheted a rendedhez tartozó szám archetipikus minõségeit, és áttekintést adunk a számarchetípushoz társított erényekrõl és negatív egoreakciókról is.





• Arkangyali rend: Kerubok

• Jelkép: ötágú csillag (pentagram)

• Szín: fehéres rózsaszín

• Erények: kötődésmentesség, kreatív szabadság, kiterjedés, érdeklődés, átfogó látásmód, fejlődés, feltárás, rugalmasság, széleslátókörűség, képzelőerő, egyenjogúság

• Egoreakciók: kapzsiság, különcség, túlzás, nyughatatlanság, kielégíthetetlen vágy, féktelenség, izgalomhajhászás, hirtelenség, visszahúzódás, elszigetelődés, védekezés, megalkuvás, habozás, fantáziátlanság, elkerülés


Daskalos azt tanította, hogy hagyományosan a tudással társított Kerubok „égi jegyzőkként” működnek az ember éteri másában. A Kerubok ezért nagyon közel vannak hozzánk, hűségesen feljegyeznek mindent a kozmikus memóriabankban, amit gondolunk, érzünk és teszünk. Semlegesen szemlélnek mindent, soha nem reagálnak, hagyják, hogy tapasztalatainkat akaratunk szerint éljük át. Ők képviselik a mindentudás és mindenütt jelenlevőség isteni minőségét, biztosítva bennünket afelől, hogy soha semmit sem vesztünk el, amikor fejlődünk, elengedünk és továbblépünk.


A Kerubok az ötös számarchetípus rezgéséhez állnak a legközelebb. A „középkorúak válságába” lépők például kimondottan az ötös archetípus hatása alá kerülnek. A nemrég még biztonságosnak, kielégítőnek és stabilnak érzett élet egyszerre szűkké, sőt egyenesen fojtogatóvá válik számukra. A fejlődésre vágyó személyiség kész új kalandokra és tapasztalatokra. Meg akarja valósítani beteljesületlen álmait, és kifejleszteni személyisége szunnyadó aspektusait. Azok, akik sikeresen aktiválják az ötöst, általában jelentős mértékű személyiségátalakulást és stabilitást érnek el. A személyiségfejlődésnek olyan szakaszába lépnek, amelyet főként a lélek kreatív ereje ösztönöz, de nem biztos, hogy a személyiség ennek tudatában van.


Az ötöst a pentagram, vagyis az ötágú csillag jelképezi. Daskalos szerint a pentagram ábra négy „végtagja és feje” az emberi személyiség jelképe. Az ötöst jelképezi a kéz is: négy kiterjesztett ujjunk és hüvelykujjunk arra emlékeztet, mintha valami új után akarnánk nyúlni. Az ötöst anyagi gyarapodással, illetve az öt érzékszervvel észlelhető dolgokkal is összefüggésbe szokták hozni. Az ötös ezért az építő szabadság, a merev mintáktól való elszakadás, a kaland, a fejlődés és a lelki valóság felé kiterjedés minőségeivel ismertet meg bennünket.


A pöffeszkedő ego az ötös energiáját úgy próbálja megragadni, hogy magát gyarapítja vele. Mindenhez ragaszkodik, amit csak megkaparint. Mohóságában nyughatatlan, kapkodó, különc és élvhajhász lesz. Másik változatában visszahúzódik, mint Midasz király, hogy aranyát felhalmozhassa. Leeresztett változatában az ego elszigetelődik, mindent kerül és szenvtelenné válik, mert aggódik, hogy elveszíti felhalmozott javait. A Kerubokra való csendes ráhangolódás segít, hogy hálával, méltósággal és felelőséggel tudjuk fogadni az univerzum bőségét. Amíg begyűjthetünk tengernyi dolgot és tapasztalatot, amelyek lelkünket támogatják, nincs rá szükségünk, hogy bármibe kapaszkodjunk. Mennyei segítőink, a Kerubok híven megőrzik a számunkra hasznos dolgokat, hogy bármikor visszakereshessük azokat, ha a jövőben szükségünk lesz rájuk. A kötődésmentesség semleges állapotában a maga teljességében élvezhetjük az életet, miközben semmibe sem kell belekapaszkodnunk. Intuíció és tanítási tapasztalataik alapján a szerzők úgy találták, hogy a fehéres rózsaszín áll a legközelebb a Kerubok rezgéséhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top