Ezo

Csodatévõ szentek?

Számtalanszor hallottunk már csodálatos gyógyulásokról, szentek jelenésérõl, kegyképek könnyezésérõl. A világ leghíresebb és talán legismertebb csodáit meséljük el.





Amíg a tudósok lázasan kutatják a magyarázatot a természetfeletti esetekre, addig mások élvezik a különleges energiák nyújtotta előnyöket.

A hívők szerint Szűz Mária naponta tesz csodákat, az őt ábrázoló kegyképek vagy az általa fakasztott források közvetítésével. Ezreknek volt azonnali és megmagyarázhatatlan gyógyulásban része a közelükben. Azt állítják, hogy a Szent Szűz azt segíti, aki hisz benne. Ám a gyógyulás csak akkor lesz tartós, ha a kitüntetett személy változtat addigi, helytelen életmódján.











Könnyező Madonna

Magyarország északkeleti részén található egy másik híres zarándokhely, Máriapócs. A hívők 1696. november 4-én észrevették, hogy a templomban, a liturgia alatt a Mária-ikon könnyeket hullat. Egy hónapon belül még hétszer megtörtént ez a tudományosan nem magyarázható eset. A későbbi vizsgálat kiderítette, hogy valóban emberi eredetű könnyek folytak a festményről.


 A máriapócsi Mária-ikon







Gyógyító kegyképek

Közel ezer jelenési hely ismert szerte a világon, hazánkban is több mint ötven kegyhelyet tartanak nyilván. Ezek közül talán a legnevezetesebb Márianosztra. Gótikus templomában a főoltárt ékesítő Mária-képnek csodálatos gyógyító erőt tulajdonítanak. Az eredeti Mária-kegyképet Nagy Lajos király küldte 1382-ben Hedvig nevű lányának vigasztalásképpen, mert a messzi Lengyelország királynéja lett. Hedvig – akit később szentté is avattak – itt nevelkedett a márianosztrai pálos szerzetesek között.

Több száz évvel később, 1711-ben, egy lengyel pálos atya, Laszkiri Cyprián lemásolta az eredeti czestochowai Mária-festményt, amely akkor már híres volt gyógyító erejéről. Ezután az általa festett képet hozzáérintette az eredetihez, és ettől állítólag a másik is kegyképpé vált. Ezt elküldte ajándékba a márianosztrai templom szerzeteseinek. Az első csodálatos gyógyulás hamar be is következett: egy haldokló pap egy szempillantás alatt felépült tőle. Az egyik legemlékezetesebb eset a helybéli kántorral történt. Villanykörtét akart cserélni a mennyezet közelében a templomban. Lába alatt letörött a párkány, és a férfi kilenc métert zuhanva esett a padsorokra, ráadásul háttal. Ennek ellenére semmilyen komolyabb sérülést nem szenvedett.


Égi jel az indián köpenyén

Guadalupe Mexikóváros közelében található. A történet szerint egy megkeresztelt indiánnak, Juan Diegónak 1531-ben megjelent a Szűzanya, és megüzente általa a püspöknek: építtessen templomot. A püspök eleinte kételkedett a hírhozó szavaiban, de hamarosan égi jeleket kapott. Télen rózsák nőttek, és az indián köpenyén egy szemlátomást nem emberkéz alkotta Mária-portré jelent meg. Az egyház nem kételkedett többé, a templom elkészült, közelében pedig forrás tört a felszínre. Azóta számos csoda történt itt. Érdekesség, hogy az indián köpenye, a rajta lévő Mária-képpel együtt számos terrortámadást sértetlenül megúszott.


A lourdes-i barlang


Bernadette Soubirious 1858-ban, tizennégy éves korában, egy hideg februári napon fáért ment az erdőbe. Egy barlanghoz érve megjelent előtte a Szent Szűz. A lánynak sokáig nem hittek, de végül a látomás parancsára puszta kézzel bővizű forrást fakasztott a barlang mellett. A lourdes-i barlangból a világ egyik leghíresebb kegyhelye lett. Évente több millió zarándok látogat el ide, és több mint hatezer gyógyulást és csodát tartanak számon ezen a helyen. Bernadette-et halála után szentté avatták. Teste nem esett áldozatul az enyészetnek, földi maradványai ma a Saint-Gildard-kolostorban pihennek, a franciaországi Nevers-ben.













 Bernadette Soubirious


 A Szent Szűz jelenésének helye

 




 





Ezrek látták a Nap-csodát

Fatimában, egy észak-portugáliai faluban, 1916 tavaszán három gyermek, Francisco, Jacinta és Lucia állatokat legeltetett a hegyekben. Egy angyal jelent meg előttük, és felkészítette őket a Szűzanya megjelenésére. Mária innentől fogva minden hónap 13. napján eljött hozzájuk. Három titkot árult el nekik. Az első kettő a világháború kitörésével, majd befejezésével volt kapcsolatos, a harmadik a II. János Pál pápa elleni merénylettel. A pápa ezért a templomnak ajándékozta a testéből eltávolított golyót, amit azóta is a kegyszobor koronájában őriznek.











 Jacinta, Lucia és Francisco

 





Az utolsó fatimai jelenést Nap-csoda kísérte: az égitest látszólag letért pályájáról, miközben különböző színekben pompázott. Ezt a jelenséget hetvenezer ember látta a helyszínen, de a Szent Szüzet csak a látnoki képességekkel rendelkezők érzékelhették. Francisco és Jacinta a jelenés után hamarosan meghalt, és az ő testük sem indult oszlásnak. Mindkettejüket boldoggá avatták. A harmadik testvér, Lucia pedig karmelita nővérként él imádságos életet ma is.








A torinói lepel titka


Miután levették a keresztről Jézus testét, egy 4,36 m hosszú és 1,1 m széles vászonkendőbe takarták. Ez – a legenda szerint – a feltámadás után összehajtva feküdt a sziklasírban, hűen megőrizve Krisztus testének és szenvedésének nyomait. A lepel kalandos úton, Edessán és Konstantinápolyon keresztül, Chambéryn át került a torinói Szent János-székesegyház királyi kápolnájába. Amikor 1898-ban Secondo Pia ügyvéd fényképet készített róla, igencsak megdöbbent, mert a negatív helyett az arc pozitív képe jelent meg. Dr. John Jackson és Dr. Eric Jumper, tudósok számítógépes elemzést végeztek a leplen. A monitoron egyszer csak Jézus arcának háromdimenziós képét látták.

Később a NASA tudósainak szakvéleménye megállapította, hogy a képmást egy rövid pillanatig tartó, nagy frekvenciájú kozmikus sugárzás égette az anyagba, amely a halottnak gondolt ember testéből áradt…


A legújabb csodák






A venezuelai Caracasban, egy kis kápolnában található az a Szűzanyát ábrázoló szobor, amelynek szemeiből 2003. március 20-án az éppen ott tartózkodók megdöbbenésére igazi vér kezdett folyni. A hívők szerint békeüzenetről volt szó, amely az Amerikai Egyesült Államok és Irak között dúló háború befejezésére szólította fel az embereket.

Chicagóban, 2005. április 18-án különös folt jelent meg egy autópálya alatti aluljáró falán. Sokak felismerni vélték benne a Szent Szűz képmását. A rendőrség azt állítja, hogy a kép megjelenését a Kennedy autópályán tovaszáguldó autók kerekéről lefröcskölődött só kicsapódása okozza. A hívők szerint azonban nem az számít, hogy miből alakult ki, hanem, hogy mit ábrázol a kép. Azóta az aluljáró valóságos zarándokhellyé vált. A kép mindenki számára elérhető helyen áll. Nők, fiatalok és gyerekek látogatják a csodálatos jelenséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top