Ezo

Kisállathoroszkóp

Ahogyan nekünk, embereknek különbözõ a természetünk, ugyanúgy kisállatainknak is az. A 12 állatövi jegy nemcsak az emberek jellemében mutatja meg a tulajdonságokat, hanem kedvenceinkében is.

Mindegy, hogy kutyáról, macskáról, vadászgörényről, hörcsögről, nyúlról vagy teknősről van szó, eltérő a vérmérsékletük, alkalmazkodóképességük attól függően, hogy mikor születtek. Nem mellékes, hogy a kisállatnak milyen a természete, mire „vágyik”, és a természetéből adódóan milyen veszélyek leselkednek rá. Ezen ismeretek ahhoz segíthetik hozzá a gazdikat, hogy az adott állat habitusának legmegfelelőbb körülményeket teremtve konfliktusmentes, harmonikus és mindkét „fél” számára megfelelő közös életet alakíthassanak ki.
Hiszen nem az a kisállat választotta a gazdit, hanem fordítva. Ezáltal a gazdi tartozik felelősséggel a kisállat életéért, egészségéért és közérzetéért. Nem véletlen, hogy már a törvények is komolyan foglalkoznak ezzel a témával. A XXI. század elejére a társadalom „felnőtté” vált. Vagyis felelősséggel tartozunk egymásért is, a bolygónkért is, és minden élőlényért, akik szintén itt élnek. Különösen igaz ez kisállatainkra, akik társaink, vigasztalóink ebben a feszültségekkel teli, elhidegülő világban.






„Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít – mondta a róka. – Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel a barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem…
– Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél…” (Antoine de Saint-Exupéry)

Vegyük most sorba a 12 állatövi jegyet aszerint, hogy milyen a jellemük, mit kedvelnek és milyen veszélyek leselkednek rájuk.






Kos (március 21. – április 20.)


Mi jellemzi: Aktív, energikus, nagy mozgásigényű. Nemcsak bátor, de sokszor merész is. Hiába érzi, hogy valami veszélyes vagy tilos, ki kell próbálnia. Ebből adódóan látszik, hogy meglehetősen öntörvényű is. Eközben türelmetlen, kíváncsi, önfejű és vállalkozó szellemű. Nyitott az új dolgokra. A saját útját járja, ezért nem erőssége az alkalmazkodás. De őszintén tud szeretni. Derűs, lelkes alkat, aki nem haragtartó.


Mit kedvel: Szereti a kihívásokat, a versenyeket, az erőpróbákat. Ő egy „sprinter” típus, aki rövid távon tud jól teljesíteni. Ezért nem szabad hosszan terhelni. Imád játszani és „küzdeni”. Kedveli az új dolgokat, legyen az étel, játék vagy kirándulóhely.


Mi a veszélyforrás: Mivel merész típus, vigyázni kell rá, mert hajlamos túl sokat kockáztatni. Nem ijed meg a saját „árnyékától”, de gyakran nem jól méri fel a következményeket. Érheti baleset, de nem tanul belőle. A biztonsága érdekében meg kell akadályozni az „elcsavargást”. A kíváncsisága és a nyitottsága bajba sodorhatja. Ezért az ő érdekében a gazdinak szigorú határokat, kereteket kell húznia!

Bika (április 21. – május 20.)


Mi jellemzi: Hűséges, ragaszkodó, türelmes és nyugodt. Hajlamos a lustaságra. Igazi gourmand, imád enni. Ha jóllakott, bármit megtesz, de éhesen kibírhatatlan. Általában erős fizikumú, egészséges és szép. Jó tulajdonsága még a türelem, a barátság és a szeretet kimutatásának képessége. Sokáig képes tűrni és tolerálni a neki nem tetsző dolgokat, de ha elfogy a türelme, akkor „robban”. Ilyenkor félelmetes és veszélyes. Meglehetősen makacs és a szokásai rabja.


Mit kedvel: Fontos számára a biztonság, a szokások és a rendszeres étkezés. Szereti a hasát, ezért bármilyen finomsággal lehet őt kényeztetni. De kedveli a simogatást és a szeretetkimutatás bármilyen finom módját is. Mivel meglehetősen kényelmes, imád lustálkodni, heverészni. Szereti a finom tapintású kelméket és a finom illatokat is.


Mi a veszélyforrás: Hajlamos a hízásra, így ez a legkritikusabb és legveszélyesebb pontja az egészségének. A mohóság is lehet veszélyforrás. Amikor elfogy az egyébként végtelennek tűnő türelme, akkor önveszélyes is lehet a dühöngése. Szerencsére szeretettel gyorsan meg lehet békíteni.





Ikrek (május 21. – június 21.)


Mi jellemzi: Okos, gyors felfogású, mozgékony szellemileg és fizikailag is. Kíváncsisága és megismerési vágya szinte kielégíthetetlen. Képes egyszerre több dologra is figyelni. Nehéz lekötni egyetlen dologgal. Furfangos, találékony, ügyesen képes „kijátszani” a gazdi éberségét. Játékossága miatt sok-sok vidámságot visz a család életébe. Mindenkivel közvetlen, barátságos. Nincsenek kedvencei, bárkivel képes jól érezni magát. A kötődés hiánya esetenként bánthatja a gazdáját.


Mit kedvel: Mivel végtelenül kíváncsi, imádja az új dolgokat. Szeret tanulni, és szívesen „bemutatja” új tudományát másoknak is. Nagy a mozgásigénye. Világos, levegős helyen kell őt tartani, mert a bezártságba bele is pusztulhat. Az a jó, ha minél nagyobb mozgástere van. Fontos neki, hogy legyen „mindig” társasága.


Mi a veszélyforrás: A kíváncsisága és a barátságossága a legnagyobb veszélyforrás. Egyrészt hajlamos mindenbe belekóstolni, még ha az valamilyen mérgező szer is. Másrészt hajlamos elcsavarogni, hogy még több ismeretre tegyen szert. A közvetlensége is ezért veszélyes, mert képes elmenni idegennel is, ha az elég vidám és játékos vele.

Rák (június 22. – július 22.)


Mi jellemzi: Érzékeny, segítőkész, álmodozó, fantáziadús. Erősen kötődik a gazdájához, akiről a maga módján gondoskodik is. Nem barátkozik másokkal, mert csak két-három embert tud szeretni, de azokat nagyon. Családjának tekinti a gazdáját és annak közvetlen hozzátartozóit. Nemcsak szereti, de védelmezi is az „övéit”. Sértődékeny, és nehezen bocsát meg. Nem könnyen felejti a sérelmeket, amik őt érték. Vigyázni kell sérülékeny testére, lelkére!


Mit kedvel: Számára a legfontosabb az az ember, akit a gazdájának tart. Ezért az ő gondoskodása, figyelme és szeretete mindennél nagyobb ajándék a kisállat számára. Szereti, ha kitalálják, mire vágyik. Imádja a kényeztetést és a közös programokat. De a legjobban azt a helyet szereti, amit otthonának nevezhet. Ez számára egy békesziget, egy puha fészek, ahol biztonságban érezheti magát.


Mi a veszélyforrás: Félénksége miatt nem szabad erőltetni, hogy más emberekkel vagy állatokkal barátkoznia kelljen. Akár ezen is képes annyira megsértődni, megbántódni, hogy belebetegszik. Egyébként is érzékeny, olykor gyenge a szervezete. Vigyázni kell a gyomrára, mert az a legérzékenyebb szerve.






Oroszlán (július 23. – augusztus 22.)


Mi jellemzi: Méltóságteljes, hiú, büszke, szenvedélyes és életvidám. Fontos, hogy fontosnak érezze magát. Azokat az embereket tudja szeretni, akik elfogadják és szeretik őt. Nem képes hízelegni, „pitizni”, de őszintén szeretni igen. Rosszul tűri, ha a gazdája fegyelmezi, neveli vagy megbünteti. Állandóan a középpontban akar lenni, ezért bármire hajlandó is. Emiatt érdemes sok figyelmet szentelni neki, hogy ne „rosszalkodással” vagy károkozással vívja ki ezt magának.


Mit kedvel: Imád enni. Szereti a nagy volumenű dolgokat, legyen szó evésről, játékról vagy a lakhelyéről. Sok dicséretre van szüksége. Enélkül „elsorvad”, előbb a kedve, majd az egészsége. Szereti a luxust is. Ezért könnyű a kedvében járni bármilyen csillogó, „menő” új játékkal, tárggyal vagy kiegészítővel.


Mi a veszélyforrás: Hajlamos túlzásokba esni. Evésben is képes többet enni, mint az egészséges és elegendő lenne számára. Ezért a gazdinak kell okosan kimérni az ételt számára. Játékban, versengésben is képes túlzásokba esni, ami baleseteket eredményezhet. Ezt sem szabad rábízni.

Szűz (augusztus 23. – szeptember 22.)


Mi jellemzi: Tiszta, rendes, megbízható kisállat. Mentes a meggondolatlanságtól, a kockázatvállalástól és a felelőtlenségtől. Rendkívül óvatos, józan, tartózkodó és alapos. Szorgalma és kitartása miatt munkavégzésre is alkalmas. Ő ezt nem tehernek fogja fel, sőt örül, ha hasznosnak érezheti magát. Nincs túl sok önbizalma, ezért duplán hálás a dicséretért. Fontosak számára a szokások, mert a rendszeres cselekvéstől, a napi rendtől érzi biztonságban magát.


Mit kedvel: Fontos számára a tiszta lakhely, fekhely. Minden téren nagyon kényes a higiéniára. Könnyen megbetegszik, ha ez nincsen biztosítva számára. Egy alapos nagytakarítással, szellőztetéssel lehet a legkönnyebben a kedvében járni. Ragaszkodik a tárgyaihoz, ezért nem szabad gyakran új holmikkal „meglepni”, mert nem fogja értékelni, sőt kibillenti őt a megszokottságából.


Mi a veszélyforrás: Az egészsége a legkritikusabb pont nála. Fontos a tisztaság és a megfelelő higiénia biztosítása. A védőoltások elengedhetetlenek számára, mert a fertőzésekre nagyon érzékeny. Bizalmatlansága miatt nem szabad erőltetni a barátkozást másokkal. Ha kényszernek éli ezt meg, akkor képes megbetegíteni önmagát.

Mérleg (szeptember 23. – október 22.)


Mi jellemzi: Békés, szeretetteljes, harmonikus és barátságos. A béke kedvéért mindenre hajlandó. Tud és képes alkalmazkodni. Nagyon kedves és szép. Ezek miatt is könnyű szeretni őt. Van benne valami ösztönös harmóniára való törekvés. Ezért mindenki jól érzi magát a társaságában. Ezen tulajdonságai nyugtatólag, sőt gyógyítólag hatnak a közelében lévőkre! Ugyanakkor bizonytalan, nehezen választ. Ezért nem érdemes döntés elé állítani. Inkább a gazdi döntse el, hogy mi legyen.


Mit kedvel: Szeret mindent, ami szép és finom. Nemcsak ételben, hanem tárgyban, kelmében is. Szereti a társaságot, a „vendégeskedést”. Mivel barátságos és könnyen alkalmazkodik, érdemes vele utazni, kirándulni. Ráadásul nyitott az újra, ezért élvezi is ezeket az alkalmakat.


Mi a veszélyforrás: Túlságosan függ a külvilág harmóniájától. Ezért könnyen belebetegszik, ha vita vagy feszültség van körülötte. Nem bírja a hangos szót sem, ezért nem szabad ilyen módon nevelni. Mivel érzékeny a külső behatásokra, fertőző betegségekre, ezért lehetőleg meg kell óvni őt ezektől.






Skorpió (október 23. – november 21.)


Mi jellemzi: Ösztönös, szívós, elpusztíthatatlan és provokatív. Szereti a saját bőrén megtapasztalni a dolgokat. Hajlamos veszélyes helyzetekbe is belemenni. Sokat kockáztat. Nem fél, és nincsenek számára tabuk. Ebből is látszik, mennyire önfejű. Intenzíven, szenvedélyesen képes szeretni. Féltékeny, irigy, és bosszúálló hajlamok is vannak benne. A szeretett személyért képes feláldozni magát. Van benne önpusztító hajlam és gyógyító erő is. Valóban szélsőséges jellemű.


Mit kedvel: Szereti kipróbálni magát. Ezért kedveli a versenyeket, erőpróbákat. Imádja a titokzatos, ismeretlen helyeket, helyzeteket. Igazi nyomozó. Ezért ilyen típusú feladatokat érdemes adni neki. Vagy valamilyen „teszt”-pályát építeni neki.


Mi a veszélyforrás: Az előbb leírtak szinte mind veszélyeket tartogatnak számára. Nem lehet őt megóvni ezektől. Már csak azért sem, mert őt pont az izgalmak, veszélyek éltetik. Egy túl biztonságos környezetben unatkozna, és megbetegedne az ingerszegénységtől.

Nyilas (november 22. – december 21.)


Mi jellemzi: Lelkes, optimista, harcias, az igazság bajnoka. Nagy szabadságigénye van. Segítőkész, szeretetteljes. Hajlamos a túlzásokra, de nem önzésből. Néha túllő a célon. Például a szeretet kimutatásakor fájdalmat okoz a szeretett személynek. Ugyanakkor rossz néven veszi a nevelést és a fenyítést. Képes fanatikusan ragaszkodni meggyőződéseihez. Ha valami tetszik neki, azért képes rajongani és lelkesedni.


Mit kedvel: Szereti az utazásokat, a kalandokat. Nem szeret unatkozni. Ezért lelkes minden izgalmas programért. Szeret enni, de vigyázni kell, mert hajlamos a hízásra. A nagy étvágyát sok testmozgással is lehet kompenzálni. Ugyanis nagy örömét leli a teljesítményben. Ezért alkalmas versenyeken való részvételre is.


Mi a veszélyforrás: A hízásra való hajlama az egyik veszélyforrás. Főleg a cukor és a túl sok édesség ártalmas számára. A másik veszélyforrás az öntörvényűségéből adódik. Szigorú határokat kell állítani a biztonsága érdekében.

Bak (december 22. – január 20.)


Mi jellemzi: Komoly, komor, szigorú, törvény- és szabálytisztelő. Megbízható és fegyelmezett. Soha nem lázad és nem kockáztat. Szereti a rendet és a kiszámítható dolgokat. Fontos számára, hogy pontosan tudja, mihez kell tartania magát. Ezért jó, ha következetes a gazdija. Elég magának való, zárkózott, nehezen teremt kapcsolatot. Nem szereti a nagy, zajos társaságot. Nagyon szorgalmas és kitartó, ezért alkalmas munkavégzésre is. Minden feladatot komolyan vesz és becsületesen elvégez.


Mit kedvel: Mivel tartózkodó és zárkózott, szeret a gazdájával kettesben lenni, sétálni, dolgozni. A dicséretet szereti, de csak akkor, ha megdolgozott érte. Nem szereti a szertelen, játékos, érzelgős dolgokat. Ezért nem kell erőltetni ezeket.


Mi a veszélyforrás: Mivel ő kellően óvatos és felelősségteljes, kevés veszély leselkedik rá. Amire vigyázni kell, hogy hajlamos aszkézisre. Nem eszik eleget, vagy túl sokáig visszatartja a vizeletét vagy székletét. Ezek nem egészségesek.





Vízöntő (január 21. – február 19.)


Mi jellemzi: Szabadelvű, független, különleges, bohókás és zseniális. Nincs benne semmi hagyományos, megszokott. Lehet, hogy eltér a faja többi tagjától. „Új utakat jár”, új fogalmakat teremt. Ezzel tanítja a gazdáját a toleranciára és az elfogadásra. Ugyanakkor együtt érző, segítőkész, igazi „bajtárs”. Rendkívül eszes, tanulékony és nyitott. Nincs benne előítélet és megrögzöttségre való hajlam sem. Képes a hirtelen megváltozott körülményekhez alkalmazkodni, ezért igazi túlélő.


Mit kedvel: Szereti a változatos dolgokat. Imád mindig más helyre kirándulni. Nem zavarja, ha lakhelyét időnként átrendezi a gazdi. Sőt, ez tetszik is neki. Nagy szabadságigényű, ezért tágas, világos, levegős lakhelyre van szüksége. Ezenkívül kell számára mozgáslehetőséget biztosítani.


Mi a veszélyforrás: A veszély a nyitottságból és a szabadságra való törekvésből adódik. Hajlamos elcsavarogni, hogy új dolgokat ismerjen meg. Ezért szigorúan kell őt őrizni, nehogy veszélyes helyzetekbe sodorja magát.

Halak (február 20. – március 20.)


Mi jellemzi: Önzetlen, élénk fantáziájú, áldozatkész, finom érzésű. Képes teljesen ráhangolódni a gazdájára, és kitalálni annak gondolatait. Nagyon szerethető, mert odaadó és hűséges is. De nem csak egy embert képes szeretni. Az ő szeretete határtalan. Hajlamos túlzásokba esni. Olykor sajnáltatja magát. Ezt főleg akkor teszi, ha nem kap elég figyelmet és szeretetet. Kaméleon módjára alkalmazkodik, de közben elveszíti saját magát. Nincs tisztában a saját szükségleteivel, s így teljesen kiszolgáltatottá válik.


Mit kedvel: Szereti, ha szeretik és kényeztetik. Nem bánja, ha ezt sokan teszik. Nem ragaszkodik egy gazdihoz. Kedveli a kényelmet és a biztonságot. Szereti, ha gondoskodnak róla: etetik, tisztogatják, simogatják.


Mi a veszélyforrás: A határtalanság és a szétfolyás a legveszélyesebb tényezők a számára. Ezért a gazdinak kell figyelnie a keretek, szabályok betartására és a megfelelő biztonsági óvintézkedésekre is. Például kerítés, ketrec.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top