Ezo

Péntek 13: szerencsés vagy szerencsétlen?

Ha a hónap elsõ napja vasárnap, akkor a második péntek, egy misztikus péntek lesz. Vagy mégsem? Július 13-a péntekre esett. Miért olyan különleges ez a nap? Vagy nem is különleges? Ennek próbáltunk utánajárni...

„– Láttad, hogy a héten péntek 13-a lesz?
– Húúú, tényleg! Lemondom minden programomat aznap, és otthon maradok. Nehogy valami szerencsétlenség érjen!
– Komolyan képes vagy elrontani a napodat ezzel a babonával?
– Persze! Én komolyan veszem ezt, mert sose lehet tudni, mi vár az emberre ezen a napon. Gondolod, hogy alaptalanul félnek az emberek ettől a naptól? Több statisztikát is olvastam, ami elborzasztó.
– Bocs, de én csak nevetni tudok ezen. Én nem hiszek a babonákban.”






Ismerős ez a párbeszéd? 
Melyik szereplő vagy ebben a helyzetben?
Melyik nézőpont a tiéd?…


Az élet kisebb és nagyobb dolgaihoz kétféleképpen állhatunk hozzá:





1. Vagy igyekszünk bebiztosítani magunkat a legrosszabb eshetőség ellen, kvázi feltételezzük a legsötétebb variációt, és óvintézkedéseket foganatosítunk jóval a történés bekövetkezte előtt.

2. Vagy figyelmen kívül hagyjuk az aggodalmas, borúlátó véleményeket, és pozitív elvárásokkal próbáljuk kivédeni vagy átírni a kedvezőtlen eseményeket.


Mindkét hozzáállás mögött van egy domináns motiváció:

1. Félelem a veszteségektől, és ebből adódóan a megelőzés, és az elővigyázatosság kifejlesztése.

2. Optimizmus, ami a „velem nem történhet semmi rossz” hozzáállásból fakad. Kissé naiv és idealisztikus megközelítés, de sok bajtól megvéd, ill. a nehéz helyzetek elviselését megkönnyíti.


Régen minden babona kötődött valamilyen hagyományhoz. Voltak ún. tiltónapok, amikor például az asszonyok nem moshattak vagy söpörhettek.
Ezek a szokások minden esetben valamivel szemben védték az embereket, de a pontos okát sajnos már nem lehet tudni.

Európában sok babona kapcsolódik a keresztény hagyományokhoz, például a péntek 13-a szerencsétlensége is. A legközismertebb magyarázat szerint: azért szerencsétlen nap a péntek 13-a, mert Jézust pénteken feszítették keresztre, és az utolsó vacsorán ő volt a 13. a tanítványai között.






Kereshetjük a jelenség más, tudományosabb magyarázatát is.

Matematikailag a 13-as prímszám, amely a prímszámok sorában a 7.
Lehet ezen a vonalon tovább kutakodni, hiszen a 7 maga is prímszám. Ő az 5. prímszám, ami szintén prímszám.
Kérdés, hogy ennek a fejtegetésnek van-e értelme…

Megvizsgálhatjuk a 13-as számot számmisztikailag is. Hiszen a számmisztika nevében is benne van, hogy számokkal foglalkozik, de nem matematikai, hanem misztikus értelemben. Ez a megközelítés a számokat nem mennyiségileg, hanem minőségileg vizsgálja. És úgy értelmezi azokat, mint rezgéseket. Hasonlatosan a hangrezgésekhez vagy a hanghullámokhoz. Ilyen értelemben önmagában véve nincsen szép vagy csúnya hang. Vagyis nincsen szerencsés vagy szerencsétlen szám!

A számmisztikában a 13-as szám ugyanolyan, mint a 12-es vagy a 14-es, nincs semmilyen különösebb jelentősége.
A mesterszámokat (11, 22, 33) kivéve egy számjegyű számokkal dolgozunk, úgy, hogy összeadjuk a számjegyeket. Ha a 13 számjegyeit összeadjuk (1 + 3 = 4), 4-et kapunk, ami a stabilitásról, a józanságról, a gyakorlatias megközelítésről szól, tehát semmi köze a szerencséhez vagy a szerencsétlenséghez.






Mi újság a statisztikákkal?

Valóban ijesztő, ha ilyen témájú statisztikát olvasunk. Csak az a bökkenő, hogy nem készült hasonló statisztika 12-e csütörtökről vagy 14-e szombatról. Sőt 12-e péntekről vagy 14-e péntekről sem. Így ismét eljutunk ahhoz az elvhez, hogy „aki keres, talál”! Vagyis gyakran olyan eredményre jut egy-egy felmérés, amilyen nézőpont igazolása céljából indult!… 


Ugyanakkor látjuk, hogy nem egyforma ennek a napnak a megítélése, hiszen sokan pechesnek vélik, míg mások, különösen akik péntek 13-án születtek, nagyon szerencsésnek tartják.
Mindkét csoportnak igaza van, hiszen olyan lesz a napjuk, amilyen az elvárásuk. Ha valaki fél, rosszra számít, az negatív eseményeket fog bevonzani. Míg ha valaki jót remél, azzal pozitív dolgok történnek majd.

Bárki szerencsenappá teheti a péntek 13-át. Annyit kell csupán tennie, hogy reggel eldönti és vidáman kijelenti, hogy „a mai nap igazán sikeres és szerencsés nap lesz számomra!”.
A cél, hogy a félelmet gyermeki ősbizalommal váltsuk fel. Véssük újból és újból az emlékezetünkbe, hogy mindig vigyáznak ránk az égiek. Ha kell, írjuk ki a bejárati ajtónk fölé, hogy valahányszor elmegyünk otthonról, eszünkbe jusson.





Tegye mindenki a péntek 13-at szerencsenappá!
Próbálj meg úgy ébredni, hogy nyitott vagy a jóra, csodálkozz rá a szép, de egyszerű dolgokra is, és gondolj arra, hogy kellemes események várnak rád!
Garantálom, hogy meg fogsz lepődni az eredményen.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top